Moottorikelkkailu luonnonsuojelualueella

Katselin auringonlaskua luonnonsuojelualueen taake kun horisontin täytti outo meteli. Moottorikelkathan ne sieltä saaren takaa kaahasivat.

Moottorikelkkailu on valitettavasti yleisesti sallittua merkityillä moottorikelkkailureiteillä ja jäällä ellei se aiheuta tarpeetonta häiriötä.

Mitä mieltä olet? Aiheuttaako videossa nähty moottorikelkkailu tarpeetonta häiriötä?

Ympäristöhallinnon sivuilla todetaan seuraavaa:
”Mikäli moottorikäyttöisten ajoneuvojen käyttämisestä maastossa ja moottorikelkkailureiteillä aiheutuu haittaa luonnolle tai muulle ympäristölle, luontaiselinkeinoille, yleiselle virkistyskäytölle tai muulle yleiselle edulle taikka yksityiselle edulle, voi elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus mainittujen haittojen ehkäisemiseksi tai liikenneturvallisuuden edistämiseksi kieltää niiden käyttämisen tietyllä maa-alueella tai jääpeitteisellä vesialueella taikka rajoittaa sitä.”

Maastoliikennelain mukaan:
”Moottorikäyttöistä ajoneuvoa on maastossa käytettävä siten, että vältetään vahingon ja haitan aiheuttamista luonnolle ja muulle ympäristölle, kiinteistölle ja luontaiselinkeinolle sekä tarpeettoman häiriön aiheuttamista asutukselle ja muulle ympäristölle.”

3 kommenttia artikkeliin ”Moottorikelkkailu luonnonsuojelualueella”

 1. Toi on turhinta hommaa maailmassa ehkä mönkijöiden ja vesiskoottereiden jälkeen. Molemmille laitteille on hyötykäyttönsä. Esim. metsänhoitajille tai poroisännille on varmasti tarvetta noille vehkeille. Mutta tuo sunnuntaipäristely on kyllä ihan sietämättömän turhaa. Bensa on selvästikin liian halpaa ja ilmeisesti luonnonrauhalla ei ole hintaa.

  Vastaa
 2. Videon perusteella on mahdotonta sanoa, onko häiriö tarpeetonta.

  Selvää on, että ohi ajavat kelkat aiheuttavat häiriötä ainakin luonnonrauhan kokemiselle, sekä mahdollisesti alueen asukkaille ja eläimistölle. Tästä lienee tutkimuksia.

  Videolla kelkat kulkevat määrätietoisesti yhteen suuntaan. Videopätkän perusteella ei voida sanoa onko kyse matkustamisesta paikasta toiseen, vai päristelystä ympäriinsä. Ensimmäiselle vaihtoehdolle on monin paikoin selvät perusteet, koska mm. moniin saariin ja syrjäisille taloille ei ole talvisaikaan muuta kulkuyhteyttä kuin moottorikelkka tai helikopteri (tai hiihtäminen jos on vähän tavaraa ja paljon aikaa). Tarkempi kannan ottaminen on vaikeaa, koska en tiedä tapahtumapaikasta muuta, kuin että jossain kohti kuvaa on luonnonsuojelualue.

  Luonnonsuojelualueella kelkkailulle olisi mielestäni oltava painavat perusteet. On kuitenkin syytä kysyä kuuluuko saarten välinen vesialue luonnonsuojelualueeseen. Ainakin tuollaisella alueella olisi hyvä olla jonkinlainen nopeusrajoitus. Muutenkin hitaampi ajo kannattaa, sillä se kuluttaa vähemmän polttoainetta ja on turvallisempaa metsän ja asutusalueen lisäksi myös jäällä, jossa puiden sijasta riskinä ovat jään epätasaisuudet ja aukkokohdat.

  Vastaa

Jätä kommentti