Valtuustoblogi: Palkkakeskustelusta vaalirahoituskattoon

Presidentti Sauli Niinistö ilmoitti YLEn uutisten mukaan, että olisi halukas pudottamaan palkkiotaan viidenneksen. Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma väläytti, että myös kansanedustajat voisivat laskea palkkojaan.

Mikä olisi sitten oikeudenmukainen palkka kansanedustajille? Yksi demokratiaan perustuva lähtökohta olisi suomalaisten keskipalkka, sillä edustavathan kansanedustajat nimenomaan kansaa (vuonna 2010 suomalaisten keskipalkka oli tilastokeskuksen mukaan 3040 e/kk).

Voidaan kuitenkin epäillä, että näin pienellä palkalla kansanedustajan tehtävään ei hakeutuisi tarpeeksi päteviä henkilöitä ja korruption riski kasvaisi. Lisäksi tehtävä on vaativa, ja voi hyvin ajatella, että on perusteltua maksaa siitä myös hyvin.

Toisaalta pätevistä ehdokkaista on harvoin ollut pulaa ehkä kunnallisvaaleja lukuun ottamatta. Useimmiten ehdolle haetaan tehtävään liittyvän vallan takia – siis siksi, että halutaan vaikuttaa yhteisiin ja yhteiskunnallisiin asioihin. Pienempi palkka kannustaisi ehkä myös suurempaan rotaatioon ja näin vallan laajempaan hajautumiseen.

Demokratian kannalta poliitikkojen palkkoja tärkeämpi teema olisi mielestäni keskustelu vaalirahoituksesta.

Vaalikampanjoihin käytettävät summat ovat nimittäin merkittäviä. Tämä taas tarkoittaa helposti sitä, että poliittisiin luottamustehtäviin hakeutuvat vain hyvätuloiset.

Esimerkiksi kevään 2011 eduskuntavaaleissa valituilla kansanedustajilla ja varakansanedustajilla keskimääräinen vaalikampanjan suuruus oli yli 30 000 euroa. Kaikkein eniten rahaa käytti Alexander Stubb (yli 100 000 euroa). Kuinka monella suomalaisella on varaa pistää vaalikampanjaan yli 30 000 euroa?

Helsingin Sanomien keräämät tiedot Helsingin tuoreista kaupunginvaltuutetuista paljastavat, että kaupunginvaltuutetut tienaavat selvästi enemmän kuin keskimääräiset helsinkiläiset. Kolmannen kauden valtuutettu Sirpa Asko-Seljavaara sanoo asian suoraan: ”Tottahan se on, ettei kaikkein kurjimmista voi tulla poliitikkoja. Ei heillä ole esimerkiksi kampanjointiin tarvittavaa rahaa”.

Esimerkiksi itse käytin keväällä 2011 eduskuntavaalikampanjaan 15 059,71 euroa, josta omaa rahaa oli 11 608,22 euroa ja syksyn 2012 kunnallisvaalikampanjaan 9197,86 euroa, josta omaa rahaa oli 8352,05 euroa (vaalirahailmoitukseni täällä).

Vastaavasti valtuustokollegani Lasse Männistö käytti kunnallisvaalikampanjaansa 16 884,37 euroa. Omaa rahaa tähän ei kuitenkaan kulut lainkaan. Rahoitus kun sisältää yksityishenkilöiltä saatua tukea yhteensä 5529 euroa, yrityksiltä saatua tukea 9960 euroa ja muilta saatua tukea 3000 euroa. Käytännössä Männistö siis tienasi kunnallisvaalikampanjallaan yhteensä 1604,63 euroa. Esimerkiksi Alexander Stubb ei käyttänyt omaan eduskuntavaalikampanjaansa vuonna 2011 omaa rahaa euroakaan. Koko rahoitus tuli yksityisiltä tai yrityslahjoittajilta ja puolueelta. Vain harvalta suomalaiselta löytyy taustalta vastaavia tukijoukkoja kuin kansanedustaja Männistöltä tai Stubilta.

Mielestäni Sirpa Asko-Seljavaaran kommetti sekä Lasse Männistön ja Alexander Stubin vaalikampanjat osoittavat, että vaalirahoitukseen tarvitaan katto.

Vaalirahoitukseen käytettävät summat tulisi mielestäni olla sellaisia, että kenellä tahansa suomalaisella pitäisi olla mahdollisuus kerätä rahoitus kasaan esimerkiksi joukkorahoituksen avulla.

Ohessa on oma ehdotukseni vaalirahoituskatoiksi eri vaaleissa. Suluissa on vuonna 2009 Lauri Tarastin johtaman vaalirahoitustyöryhmän esitykset.

– Kunnallisvaalit: 5000 e (20 000 e)
– Eduskuntavaalit: 10 000 (100 000 e)
– Presidentinvaalit: 500 000 e (2 000 000 e)
– Europarlamenttivaalit: 20 000 e (200 000 e)

Mitä mieltä itse olet? Mikä olisi sopiva keskipalkka kansanedustajille tai kuinka paljon eri vaaleissa olisi sopivaa käyttää rahaa vaalikampanjaan?

Valtuustoblogin edelliset kirjoitukset täällä:
– Osa 1: Kunnallisvaalit on käyty: Kiitos luottamuksesta!
– Osa 2: Politiikan teon periaatteiksi avoimuus, positiivisuus, proaktiivisuus ja äänettömät?
– Osa 3: Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan tavoitteena ihana kaupunki
– Osa 4: Päätöksenteko Helsingissä avoimemmaksi
– Osa 5: Ympäristölautakuntaan ja Helsingin Energian johtokuntaan
– Osa 6: Yksityinen, ostopalvelu vai kunnallinen päiväkoti?

Yksi kommentti artikkeliin ”Valtuustoblogi: Palkkakeskustelusta vaalirahoituskattoon”

  1. Mitä alemmaksi suoran vaalibudjetin katto asetetaan, ainakin Eduskuntaan päätyy sitä enemmän ”teeveestä tuttuja” ja muita ”ilmaista” mainosta saaneita julkkiksia. Tämä johtuu ihan yksinkertaisesti siitä, että tunnettuus on ihmisten päätöksenteossa erittäin merkittävä kriteeri, ja vaalien kaltaisessa valintatilanteessa tuttu nimi voittaa lähes aina tuntemattoman.

    Missä määrin tämä on hyvä taikka paha asia, lienee tietysti mielipidekysymys. Itsekään en pidä vaalirahoituksen roolin korostumisesta, mutta lähtisin purkamaan ongelmaa esimerkiksi vaalirahoituksen julkisuusvaatimusten korostamisella. Teoriassa olisi toki mahdollista jollain tavoin laskea ehdokkaiden saaman ”ilmaisen mainonnan” arvo, mutta epäilen käytännön toteutuksia.

    En ole miettinyt asiaa tarkemmin, mutta esimerkiksi yritysten ja organisaatioiden antamaan rahoitukseen voitaisiin periaatteessa suhtautua yksityishenkilöiltä saatavaa rahoitusta tiukemmin.

    Vastaväitteenä voi tietysti esittää, että esimerkiksi sosiaalisen median yleistyminen vähentää maksetun mainonnan merkitystä, mutta kasvavat vaalibudjetit eivät kyllä tue tätä käsitystä laisinkaan.

    Vastaa

Jätä kommentti

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/