Luonnonvarat loppuivat (maailman ylikulutuspäivä 22.8.2012)

Maailman luonnonvarat kulutettiin tällä viikolla (22.8.) loppuun. Asiasta tiedottivat Ympäristöministeriö ja WWF.

Maailman ylikulutuspäivänä (Earth Overshoot Day) ihmiskunnan tarpeet ylittävät ekosysteemien kyvyn tuottaa luonnonvaroja, käsitellä jätteitä ja päästöjä.

Siis hupsista. Mitäs nyt tehdään? Pitäisikö rajoittaa vaikka joulumyyntiä vai jatketaanko kulutusjuhlia varastamalla tulevilta sukupolvilta?

Ihmiskunta tarvitsee tällä hetkellä yhteensä 1,5 maapalloa tyydyttääkseen tarpeensa.

Ihmiskunnan ekologinen jalanjälki on 2,7 globaalia hehtaaria ja biokapasiteetti vain 1,8 globaalia hehtaaria henkeä kohden. Suomalaisen ekologinen jalanjälki on 6,2 globaalia hehtaaria.

Mitä sitten pitäisi tehdä?

1. Yhteiskunnan tulee toimia. Yli puolet ekologisesta jalanjäljestä muodostuu kasvihuonekaasupäästöistä. Suomen ja EU:n pitäisi ottaa käyttöön tiukat päästövähennystoimenpiteet, huutokaupata kaikki päästöoikeudet ja muodostaa esimerkiksi hiilitullit niiden maiden tuotteille, jotka eivät sitoudu vastaaviin päästövähennyksiin. Ensimmäinen askel tähän suuntaan olisi ottaa käyttöön ilmastolaki vähintään viiden prosentin vuosittaisten päästövähennysten varmistamiseksi.

2. Yksilöt voivat tehdä hyviä valintoja. Yksilötasolla kannattaa kiinnittää erityisesti asumiseen, liikkumiseen ja ruokaan. Eli mahdollisimman vähän asuinneliöitä lämmitettäväksi, paikasta toiseen kävellen polkupyörällä ja joukkoliikennettä hyödyntäen sekä suuhun kasvisruokaa. Lisäksi voi miettiä, mitä tavaroita oikeasti tarvitsee.

Jätä kommentti