Timothy Ferriss: 4 tunnin työviiikko

Luin heinäkuun alussa viikon Viron lomalla Timothy Ferrissin kirjan 4 tunnin työviikko. Unohda yhdeksästä viiteen -elämä, asu missä haluat ja ryhdy uusrikkaaksi.

Noh. Kirjan otsikko ei lupaa itselleni kovinkaan paljon. Yhdeksästä viiteen -elämää en ole elänyt sen jälkeen, kun siirryin töihin kansalaisjärjestöihin. Asun mielelläni Helsingin Käpylässä ja matkustella olen ehtinyt elämäni aikana jo aika paljon. Uusrikkaus taas ei voisi vähempää kiinnostaa.

Kirja ja sen lähestymistapa sopiikin parhaiten niille, jotka ovat yksityisellä sektorilla tekemässä intohimotyön sijaan pakollista palkkatyötä ja haaveilevat oman yrityksen perustamisesta sekä rantaelämästä jossain etelän lämmössä.

Kaikesta huolimatta kirja kannattaa lukea. Itselleni siitä jäi ainakin seuraavat neljä ajatusta omaan elämään sovellettavaksi.

1. Pareton periaate (ks. täältä). 20 prosenttia syistä johtaa 80 prosenttiin seuraamuksista. Omassa elämässä tätä voi pohtia esimerkiksi siten, että (1) mitkä 20 % syistä aiheuttaa 80 % ongelmista ja pahasta olosta tai (2) mitkä 20 % syistä tuottaa tulokseksi 80 % toivotuista seurauksista ja onnesta.

2. Parkinsonin laki (ks. täältä). Aikaa tuhlataan asioiden tekemiseen juuri niin paljon kuin sitä on käytettävissä. Tehtävän tärkeys ja vaativuus paisuvat sen mukaan, kuinka paljon sen suorittamiseen varaa aikaa. Tehtävään tehtyä aikaa kannattaa lyhentää, jotta keskittyminen säilyy. Näin tulee tehtyä vain kaikkein olennaisin.  Elintärkeät tehtävät kannattaa aikatauluttaa erittäin lyhyeen ja selkeään ajankohtaan aloitus- ja lopetusaika määrittäen.

3. Rajoita sähköpostin käyttöä. Sähköpostiviestejä ei kannata lueskella jatkuvasti. Tarkista viestit maksimissaan kaksi kertaa päivässä. esimerkiksi ennen lounasta (klo 11) ja iltapäivän päätteeksi (klo 16). Sähköposteja ei kannata lukea ensimmäiseksi aamulla. Sen sijaan kannattaa tehdä päivän tärkeimmät tehtävät valmiiksi ennen klo 11 ja välttyä näin käyttämästä lounasta tai sähköpostia tehtävien lykkäämisen verukkeena. (ks. myös kahdeksan vinkkiäni sähköpostin käytön tehostamiseksi).

4. Aseta kohtuuttomia ja epärealistisia tavoitteita. Suurin osa ihmisistä on vakuuttunut kyvyttömyydestään saavuttaa jotain suurta ja tavoittelee vain keskinkertaista. Kilpailu on siis kaikkein kovinta juuri ”realististen” tavoitteiden kohdalla. Lisäksi epätavallisen hankala tai haastava tavoite innostaa ja nostaa adrenaliinipiikin, jonka avulla voi voittaa eteen tulevat koettelemukset.

Ferrissin teesi siis on, että tekemällä vähemmän voi saada enemmän. Tätä varten hän esittää muutamia kysymyksiä lukijalle pohdittavaksi:
– Jos saisit sydänkohtauksen ja saisit työskennellä vain kaksi tuntia päivässä, mitä tekisit?
– Jos saisit toisen sydänkohtauksen ja joutuisit vähentämään työnteon kahteen tuntiin viikossa, mitä tekisit?
– Jos sinut pakotettaisiin aseella uhaten karsimaan 4/5 erilaista aikaa vievistä askareista, mitä jättäisit pois?
– Millä kolmella puuhalla täytät yleisimmin aikasi tunteaksesi itsesi tuottavaksi?
– Opettele kysymään itseltäsi: ”Jos saan tänään aikaan ainoastaan tämän asian, niin olenko tyytyväinen päivääni?”

Vihollinen on tylsyys, ei jokin määrittelemätön epäonnistuminen.  Varma resepti menestykseen on lisätä omien epäonnistumisien määrää!

Kannattaa lukaista myös nämä:
Think Jugaad: Nosta itsesi uudelle energiatasolle
Luovuutta lehtiroskiksesta

2 kommenttia artikkeliin ”Timothy Ferriss: 4 tunnin työviiikko”

  1. Tässä on pointtia. Oma kokemukseni on, että useimmissa töissä tehokasta peliaikaa on noin kaksi tuntia, ja suurimman osan välttämättömimmistä tehtävistä ehtii useimmissa töissä tekemään kahdessa tunnissa. Muu aika meneekin herkästi työpaikkasosialiseeraukseen, sähköpostiin, surffaamiseen, kahvitteluun ja lounastamiseen sekä raportointiin, reflektointiin, ja prosessointiin.

    Vastaa

Jätä kommentti