Ekoisi: Lasten annoksia ravintolassa

Vauva alkaa olla siinä iässä (10kk), että hän syö rintamaidon ohella pian samaa ruokaa kuin vanhempansakin.

Käymme aika paljon ulkona syömässä. Vaikka asia ei ole ihan vielä ajankohtainen, on tullut kiinnitettyä huomiota ravintoloiden lasten annoksiin.

Useimmiten tarjolla tuntuu olevan lihapullia, nakkeja, ranskanperunoita tai jotain muuta vastaavaa epäterveellistä, epäekologista ja epäeettistä roskaruokaa, jota en todellakaan tieten tahtoen haluaisi vauvalle/lapselle syöttää.

Iloksi on kuitenkin sanottava, että esimerkiksi Rosson lastenruokalistalta löytyy sentään vegepastaa. Siihen terveelliset kasvisvaihtoehdot sitten jäävätkin. Sen sijaan esimerkiksi Chico’sin lista näyttää vielä heikommalta. Tarjolla on lihahampurilaisia, ranskanperunoita, nakkeja, broileria ja muuta roskaa.  Kun laitan hakukoneeseen ”perheravintola”, saan ensimmäiseksi kontulalaisen Ravintola Helmi Grillin, jonka lasten ala carte ei näytä valitettavasti yhtään paremmalta.

Tietenkin ravintolat tarjoavat sitä, mitä ihmiset lapsilleen ostavat. En kuitenkaan jättäisi tässäkään asiassa vastuuta yksin kuluttajan harteille. Kyllä joku vastuu pitäisi ravintoloillakin olla. Ja kyllähän yhteiskunnalla olisi esimerkiksi verotuksen ja erilaisten alv-kantojen kautta mahdollisuus ohjata ravintoloiden ruokatarjontaa.

Toisaalta meitä tuo heikko tarjonta ei paljon Helsingissä haittaa, koska omat lounas- ja ruokapaikkamme koostuvat Veganissimon ja Silvopleen kaltaisista vegaani- tai kasvisruokaravintoloista. Muualla käydessä taidammekin sitten ottaa lapselle mieluimmin mukaan omat eväät.

Otan silti mielelläni vastaan vinkkejä lapsiystävällisistä ravintoloista.

Edelliset Ekoisi-kirjoitukset ovat luettavissa täällä.

7 kommenttia artikkeliin ”Ekoisi: Lasten annoksia ravintolassa”

 1. Hyvä pointti, Leo. Tuota samaa olen ihmetellut ravintoloissa menuita selatessa, vaikka ei itsellä lapsia olekaan. Jokseenkin jokaisessa ravintolassa lapsia opetetaan syömään herkku- ja juhlaruokana nakkeja ja ranskalaisia. Varsinaista ravitsemuskasvatusta, kun lapsille muutenkaan ei saisi nitraattien takia syöttää nakkeja, ei ainakaan montaa viikossa! Miksi lapsille ei ravintoloissa voi tarjota myös annoksia, joissa on maukasta ravintolaruokaa terveellisellä kokoonpanolla? Lapsiahan voisi yrittää kasvattaa myös siihen, että on kiinnostavaa lähteä ravintoloihin maistelemaan uusia makuja, niinhän aikuisetkin tekevät. Selkeitä raaka-aineita tunnistettavassa muodossa ja maukkaita makuyhdistelmiä – voisiko sitäkin kokeilla edes parissa annoksessa niiden ainaisten nakkien ja lihapullien ohella?

  Vastaa
 2. Olen ihmetellyt moneen otteeseen aivan samaa asiaa. Uskomatonta, että lapsille tarjolla olevat annokset ovat melkein aina samaa nakit ja ranskalaiset -sarjaa, oli ravintola melkein mikä tahansa, vaikka hieman parempikin. Meillä asia on ratkaistu niin, että lapselle tilataan tavalliselta ruokalistalta jokin sopiva alkupala, ja sen lisäksi saa maistella aikuisten annoksista sen verran kuin jaksaa. Hyvin on toiminut ainakin tähän asti, tosin lapsi söisi aina mieluiten leipää, kun sitä emme osta kotiin juuri koskaan… Toinen vaihtoehto on sitten juurikin omien eväiden tuominen, mutta ainakin vanhempi lapseni alkaa olla kohta jo sen ikäinen (3v), ettei eväiden tuomista varmaan katsota ravintolan puolelta kovin hyvällä.

  Vastaa
 3. Samaan asiaan olen kiinnittänyt huomiota ja sitä harmitellut itsekin. Aika monissa ravintoloissa voi minkä tahansa listan annoksista tilata lapselle puolikokoisena, vaikkei tätä mahdollisuutta erikseen listassa mainittaisikaan. Pienen lapsen kanssa tosin vähempikin riittäisi – tuntuu ikävältä heittää ruokaa roskiin, kun ei lapsi jaksa koko annostaan syödä. Myös ylimääräisen lautasen pyytäminen ja omasta annoksesta osan antaminen lapselle on usein mahdollista.

  Sellaiset ravintolat, joissa annos kerätään itse lautaselle ja maksetaan annoksen painon mukaan, ovat käteviä. Jos kyseessä on vielä kasvisravintola kuten Gopal Tampereella, aina parempi.

  Vastaa
 4. Olen ihan samaa mieltä ja yhtä pöyristynyt lasten listojen heikosta tasosta, mutta Chico’sista pitää sanoa sen verran, että myös lasten annoksiin saa siellä halutessaan soijapihvin lihan tilalle ja ranskalaiset voi vaihtaa kasviksiin. Vegaanisuudesta en osaa sanoa, mutta 2-lapsisen kasvissyöjäperheen arjen tai illan se on pariin otteeseen pelastanut.

  Vastaa
 5. Me puolestamme olemme aivan tavallinen ns. lihansyöjäperhe, mutta siitäkin huolimatta ravintolat tulee valittua vähän sen mukaan, mitä siellä lapsille on tarjolla. Olenkin ollut iloisesti yllättynyt, että joissakin ketjuravintoloissa, kuten S-ryhmän Rosso ja Torero, ruoka-annoksen voi itse koota haluamistaan raaka-aineista. Totuuden nimissä on todettava, että varmasti näissäkin paikoissa moni vanhempi sortuu valitsemaan lapselleen ne lihapullat ja ranskalaiset lohen ja perunamuusin sijaan, mutta siitä saa syyttää vain itseään. Onneksi meidän neiti on sen verran kokeilunhaluinen, että tyytyy onnellisena siihen mitä äiti keksii valita ja toisaalta myös sen verran pieni, ettei vielä osaa itse ”vaatia” niitä lihapullia.

  Vastaa
 6. Juu, meillä toi 3,5 vuotias ei pitkään aikaan syönyt mitään ravintolan listalta koska
  a) lasten annokset olivat alle kolmivuotiaalle pitkään liian isoja
  b) lasten annokset koostuivat ranskanperuna ja lihapulla/nakki kombosta
  c) lastan annosket maksoivat liikaa siihen nähden että lapsi närppi niistä pari pottua, yhden nakin ja kasvikset

  Kun lapsi vähän kasvoi, aloin ymmärtää MIKSI listalla on ne ranskikset. Lapsi kun ei suostunut syömään muuta, ja kuten kirjoitat kysynnän ja tarjonnan laki. Silti pöyristyttää miten vähän mielikuvitusta lasten listaan käytetään. Parhaimpia ravintola-annoksia lapselle ollaan saatu Tampereen Harald-ravintolassa, lapsi söi lohensa mukisematta.

  Vastaa

Jätä kommentti