Zeitgeist – Ajan henki: Terveydenhuoltojärjestelmän vallankumous

Luin viikonloppuna Jani Laasosen kirjoittaman Zeitgeist Ajan henki -kirjan (Into kustannus).

Kirjassa käydään läpi rahatalouden synty ja tuodaan esille siihen liittyviä monia ongelmia. Zeitgeist on ilman muuta lukemisen arvoinen. Teos antaa hyvän kertauksen kullan, rahan, velan, koron, pankkien ja valuutanvaihdon perusteista sekä niihin liittyvistä monista ongelmista.

Laasosen mukaan velkaperustainen rahatalousjärjestelmämme perustuu puhtaalle pyramidihuijaukselle. Kyseessä on syöpäkasvain, joka pyrkii ikuiseen ja alati kiihtyvään kasvuun, kulutukseen ja omanedustavoitteluun suljetussa ja rajallisessa järjestelmässä. Rahan varaan rakentunut palkkiomekanismi, jossa ihminen voi rikastua hyötymällä ihmisten tai ympäristön pahoinvoinnista, on hänen mielestä primitiivinen ja brutaali.

Ratkaisumallit nykyisiin ongelmiin jäävät kirjan lopussa kuitenkin aika ohuiksi. Pakkotyön sijaan ihmisten pitää saada tehdä mielekkäitä asioita, joka tuottaa hyvinvointia kaikille.

”Tulevaisuuden yhteiskunta ei synnytä minkäänlaista rakenteellista palkkiomekanismia ihmisten kieroutuneelle käytökselle. Ei ole enää voitonmaksimointiin perustuvaa liiketoimintaa, jonka kautta kukaan voisi hyötyä ihmisongelmista tai luonnontuhoutumisesta. Ei niukkuutta, velkaa tai työpakkoa ihmisten käytöstä vääristämässä.”

Kirjan kaikkein kiinnostavin ajatus oli mielestäni kuitenkin tämä:

”Kiinassa toimiva käytäntö, jossa lääkärit saavat palkkionsa suhteutettuna asiakkaansa terveenä viettämiin päiviin. Sairastelupäivistä lääkärit eivät peri maksua. Päinvastoin, jos asiakas sairastuu, on lääkäri nyt puolestaan velvollinen maksamaan asiakkaalleen. […] Nyt asiakas voi olla vakuuttunut lääkärin vilpittömästä huolesta omaa hyvinvointiaan kohtaan. Tässä mallissa lääkäri ei yritä saada asiakasta ainoastaan paranemaan mahdollisimman pian vaan on myös taipuvainen ylläpitämään tämän terveyttä.”

Mielestäni ajatus on vallankumouksellinen suhteessa nykyiseen terveydenhuoltojärjestelmään. Voisiko vastaava toimia Suomessa?

 

2 kommenttia artikkeliin ”Zeitgeist – Ajan henki: Terveydenhuoltojärjestelmän vallankumous”

 1. Eihän nykyinen järjestelmä eroa ratkaisevasti tuosta, tällä kertaa Kiinan sijoitetusta järjestelmästä (Mika Waltari kirjassaan ”Sinuhe egyptiläinen” sijoittaa tuollaisen järjestelmän Babyloniaan). Saavathan lääkärit ja hoitajat Suomessakin kuukausipalkan ja yhteiskunta maksaa ihmisten sairaskulut.

  Vastaa
 2. Hei, olen systeemiajattelun ammattilainen. Annan muutaman vinkin,.
  Palkkiojärjestelmiä on muutettava, että korruptiiviset suhteet saadaan poistettua.
  Kilpailu aiheuttaa vääristymiä ja maksaa valtavasti.

  Resurssipohjainen talous alkaa valtiotason suunnittelusta, mikä Suomelta puuttuu täydellisesti, koska hallitus jauhaa vain kriisejään. Tämä jälkeenjääneisyys tulee hyvin esille Laasosen kirjassa ja Pekka Himasen raportissa se tuli toisella tavalla valtion velvollisuuksina.

  Olen kehittänyt yhden maailman merkittävimmistä videokokoelmista systeemiajattelua soveltamaan Metayliopiston sivustolle: http://metayliopisto.fi/blogi-blog-page/

  Vastaa

Jätä kommentti