Ekoisi: Kuuden kuukauden yhteenveto

Vauva täytti viime viikolla puoli vuotta. Nyt on jälleen hyvä hetki tehdä hiukan arviota siitä, miten hommat ovat ekovanhemmuuden näkökulmasta sujuneet.

Yksityisen kulutuksen merkittävimmät ympäristövaikutukset syntyvät asumisesta, liikkumisesta ja ruoasta.

Vauvan kanssa merkittävää on myös ratkaisu vaippojen suhteen. Käytetäänkö kertakäyttö- tai kestovaippoja, vai ollaanko kokonaan ilman vaippoja.

Tässä yhteenveto omalta osaltamme:

Asuminen. Lisäneliöitä ei ole tarvittu. Näköpiirissä ei toistaiseksi myöskään ole sellaista tilannetta, jossa 60 neliön asuntomme, johon hankintaan ekosähköä,  ei riittäisi kolmelle henkilölle – vaikka suomalaisilla onkin keskimäärin käytössään 39,1 m2/henkilö. Uusia huonekaluja ei ole kaupasta tarvinnut hankkia, vaikka jotain on vaihdettu ja järjestystä muutettu. Vauva on nukkunut perhepedissä, ja hoitopöydän virkaa on toimittanut pesukoneen päälle kirpputorilta hankittu hoitoalusta.

Liikkuminen. Autoa ei ole tarvittu eikä näillä näkymin tarvitakaan. Siitä huolimatta, että Tilastokeskuksen mukaan Suomessa ”lapsiperheistä lähes jokaisella on yksi auto, ja puolella on käytössään kaksi autoa.” Yksin liikkuessamme olemme käyttäneet polkupyörää, mutta vaunujen ja/tai kantorepun myötä joukkoliikenteen käyttö on lisääntynyt. Junamatkustaminen on vauvan kanssa kätevää. Toisaalta matkustelu on kokonaisuudessaan vähentynyt, ja kotona vietetty aika lisääntynyt.

Ruoka. Vegaaniäidin täysimetys on onnistunut hyvin, tuttia ei ole tarvittu ja vauva on mennyt ylimmillä kasvukäyrillä. Viime päivien aikana olemme aloittaneet vauvan ehdoilla toimivan sormiruokailun. Tarjoilemme vauvalle siis samaa vegaanista ruokaa kuin mitä itsekin syömme. Sormiruokailu tulee todennäköisesti lisäämään kuitenkin ruokajätteen määrää ainakin näin aluksi.

Vaipat. Kestovaippailu ja vessahätäviestintä ovat toimineet hyvin. Edelleen noin puolet pissoista ja kakoista menee suoraan lavuaariin ja toinen puoli kestovaippoihin. Pestävää tulee noin 8-12 vaippaa vuorokaudessa. Viime viikkojen aikana olemme kokeilleet myös olemista ilman vaippaa. Tämä on vähentänyt vaippojen määrää merkittävästi, mutta toisaalta lisännyt jonkin verran muuta pyykkiä vahinkojen myötä.

Aika. Vaikka vauva-arjen myötä elämä on erilaista kuin aiemmin, jää paljon aikaa myös töille ja harrastuksille. Toki aikataulujen ja kotitöiden kanssa on enemmän säätämistä kuin aiemmin. Hyvällä ajan- ja elämänhallinnalla hommasta kuitenkin selviää yllättävän hyvin.

Uuden oppiminen. Vauva-arjen myötä olen tutustunut lukemattomiin uusiin juttuihin. Aiemmin en tiennyt mitään kiintymysvanhemmuudesta, perhepedistä, tutittomuudesta, vessahätäviestinnästä ja vaipattomuudesta tai sormiruokailusta. Vauva-arjen myötä olen myös lukenut pinon hyviä kirjoja.

Alun perin suhtauduin lasten hankkimiseen hyvin kriittisesti. Monesta eri syystä pitkän harkinnan ja pohdinnan jälkeen halusin kuitenkin lapsia. Nyt puolen vuoden kokemuksella voin sanoa Tilastokeskuksen tutkimuksista huolimatta, että elämä vauvan kanssa on mukavaa. Ainoa asia jota olen katunut, on se, että en tullut hankkineeksi lasta jo paljon aiemmin.

Lue myös nämä:
Kokemuksia ensimmäiseltä kuukaudelta
Lastenhoidon seitsemän periaatetta

Edelliset Ekoisi -kirjoitukset ovat luettavissa täältä:
Osa 1: Äitiyspakkaus vai vanhemmuuspakkaus
Osa 2: Tavaraähky ahdistaa
Osa 3: Synnytysvalmennus
Osa 4: Lastenhoidon seitsemän periaatetta
Osa 5: Pakotetaanko raskaana olevat kulkemaan autolla turhaan?
Osa 6: Ekovanhemmuuteen valmistautuminen on helppoa
Osa 7: Luonnollinen lapsuus
Osa 8: Lastenvaunut: Kuinka paljon on tarpeeksi?
Osa 9: Lapsen vai vanhemman etu?
Osa 10: En uskaltanut kirjoittaa
Osa 11: Ei ihan luomusynnytys
Osa 12: Vauva-arki alkoi
Osa 13: Vessahätäviestintä
Osa 14: Päivä isyysvapaata
Osa 15: Miksi lapsia?
Osa 16: Työmatkalla yöjunassa
Osa 17: Kokemuksia ensimmäiseltä kuukaudelta
Osa 18: Vanhemmuuden luontohaasteita
Osa 19: Lisää yhteisiä tiloja omien neliöiden sijaan
Osa 20: Tutti: Hyvä vai paha?
Osa 21: Vapaapäivä vauvan kanssa
Osa 22: Turhaa vauvatavaraa ja jotain hyödyllistä
Osa 23: Vapaapäivä vauvan kanssa – uusi yritys ja katso luvut!
Osa 24: Vauva ei muuta kaikkea
Osa 25: Juokseminen vaunujen ja vauvan kanssa eli vauvajuoksu
Osa 26: Ekologiset nimijuhlat
Osa 27: Arjen ekovinkkejä  – ota talteen!
Osa 28: Perhevalmennusta ekologiseen malliin
Osa 29: Ekovanhemmuus kiinnostaa
Osa 30: Miksi ekovanhemmuus on niin vaikeaa ja helppoa?
Osa 31: Äitiyspakkauksessa myös paljon turhaa
Osa 32: Piilomerkityksiä vauvalle
Osa 33: Ekoisin joulumuistio
Osa 34: Lapsiperheen joulu: Viisi vinkkiä tavarapaljoudesta selviämiseksi
Osa 35: Mitä tavaroita vauva tarvitsee vuorokauden aikana?
Osa 36: Jalkakäytävien talvikunnossapito
Osa 37: Perhelomalla Hangossa
Osa 38: Vertailussa kantoliina ja lastenvaunut
Osa 39: Wanted: Ekologinen päiväkoti
Osa 40: Kertakäyttövaipat vai kestovaipat?
Osa 41: Tavoitteena tasajako: Koti- ja lastenhoitotyöt + esimerkkipäivä
Osa 42: Tavaroiden sijaan kannattaa hankkia tietoa: Tässä kirjavinkkejä!
Osa 43: Suoramarkkinointia lapsiperheille
Osa 44: Miksi niin harva imettää?
Osa 45: Viisi huomiota vaipattomuudesta
Osa 46: Sormiruokailu kannattaa: Kuvat ensimmäisistä sessioista

Yksi kommentti artikkeliin ”Ekoisi: Kuuden kuukauden yhteenveto”

Jätä kommentti