Ekoisi – Osa 2: Tavaraähky ahdistaa

Perheenlisäykseen on näillä näkymin aikaa vielä reilu kuukausi. Juuri tällä hetkellä eniten ahdistaa lisääntyvä tavarapaljous.

Koti alkaa täyttyä vauvan vaatteista, kestovaipoista, pinnasängystä ja erilaisista muista ”tarpeellisista” tavaroista. Esimerkiksi vauvan vaatteita on huomaamatta kertynyt muutaman lahjoituksen myötä jo 2-3 vauvan tarpeisiin. Lastenvaunuja ja pinnasänkyjäkin olisi tarjolla lähipiirissä useammat.

Ainoa lohtu tavarapaljouden keskellä on se, että juuri mitään ei ole tarvinnut ostaa. Lähes kaikki tarvittavat tavarat olemme toistaiseksi saaneet ystäviltä ja kavereilta.

Tähän mennessä olemme joutuneet vauvan takia hankkimaan oman kirjanpitoni mukaan vain seuraavat asiat:

– Sänkyyn kosteuden suojaava patjan päällinen / 66,35 euroa
– Neuvolan suosittelemia apteekkitavaroita (D-vitamiinia, ihoöljyä jne.) / 56,14 euroa
– Hoitoalusta kirpputorilta / 2 euroa

Nähtäväksi jää, kuinka paljon lopulta joudumme vielä tavaraa ostelemaan joko käytettynä tai uutena. Tavoitteena on, että ylimääräisiä hankintoja ei tarvitsisi tehdä yhtään.

Lapselle kun haluamme antaa mieluiten enemmän aikaa kuin roinaa.

Tässä kirjoitussarjassa pohdin vanhemmuutta ja perhe-elämää ekologisesta näkökulmasta.

Edelliset osat ovat luettavissa täältä:
Osa 1: Äitiyspakkaus vai vanhemmuuspakkaus

8 kommenttia artikkeliin ”Ekoisi – Osa 2: Tavaraähky ahdistaa”

 1. Aiheellista pohdintaa. Puolivuotiaan vauvan äitinä uskallan kommentoida, mitä vielä tulette tarvitsemaan. Suurin osa vauvan tarvikkeista ei ole välttämättömiä, mutta ne HELPOTTAVAT arkea suuresti. Esim. ilman tuttia pärjää, mutta vauvan huutoa voi olla raskasta kuunnella. Ilman sitteriä, leikkikaarta, mobilea yms. pärjää, mutta silloin pitää varautua itse viihdyttämään vauvaa taukoamatta, eikä saa mitään muuta tehtyä. Vauva voi myös olla levotonta sorttia ja potkia peitot päältään, jolloin on ”pakko” hankkia peiton lisäksi ns. unipussi, ainakin jos meinaa yöpyä mökeillä, teltassa ja muissa viileissä paikoissa.

  Pakollisiin hankintoihin lisäisin vielä seuraavat:

  – Mukana kulkeva hoitoalusta, jos meinaatte reissata/kyläillä jossain.
  – Vauvan kuumemittari (tavanomaisella mittaaminen mahdotonta)
  – Nenä Friida, eli väline rään imemiseen vauvan nenästä. Flunssaista/nuhaista vauvaa käy niin pahasti sääli, että rakastava vanhempi kyllä tekee kaikkensa vauvan olon helpottamiseksi.
  – Aurinkolasit (uv-säteily on nykyään voimakasta) ja kuulosuojaimet (jos aiotte käydä konserteissa tai tapahtumissa)

  Leluja alle vuoden ikäinen ei mielestäni tarvitse. Aikuisten esineet ja esim. muoviastiat riittävät kyllä useimmille viihdykkeeksi.

  Vastaa
 2. Vielä yhden välttämättömyysesineen keksin: rintapumppu. Jos äiti meinaa saada vauvanhoidosta edes yli kahden tunnin lepohetkiä, niin isän pitää syöttää pumpattua äidinmaitoa pullosta. Ja jollain se maito pitää saada ulos äidin rinnoista… Kaikilta ei käsinlypsy onnistu. Rintapumppuja saa käytettynä. Lisäksi kaikki tuttipullot eivät kelpaa kaikille vauvoille, joten niitäkin saattaa joutua hankkimaan useampia erilaisia.

  Vastaa
 3. En itsekään pidä liiasta tavarasta, mutta olisitte nyt vain iloisia siitä että olette saaneet tarpeellista tavaraa noin helposti ja halvalla! Onneksi vaatteet ja kalusteet tosiaan saa käytettyinä, mutta kyllä niihin silti menee rahaa ja etsimiseen aikaa, jos ei saa mitään valmiina. Jos ylimääräiset vauvatarvikkeet ahdistaa, niin kyllä niille ottajia varmasti on!

  Vastaa
 4. Tarpeellisista tavaroista on monta mielipidettä.
  Ensimmäinen vauva sai minut tuhlaamaan muka tarpeellisiin tavaroihin eli juuri tuohon nenä friidaan, hoitoalustaan, rintapumppuun, tutteihin jne. Nämä sitten myytiin/lahjoitettiin/hävitettiin ennen toista ja kolmatta lasta. Luojan kiitos mopo ei karannut niin paljon käsistä, että olisin ostanut mobileita, leikkikaaria, sittereitä ja kaikenmoisia hilavitkuttimia.
  Ilmankin tulee hyvin toimeen. Kaksi vauvaa ovat tulleet toimeen ilman friidaa (tukkoista nenää on lievittänyt suolatipat ja imetys), tutteja, tuttipulloja,hoitoalustaa (pyyhe ajaa saman asian), erikoisia kuumemittareita (tavanomaisella mittaaminen on ihan mahdollista, ei mitenkään vaikeaa). Eivät varmasti ole jääneet mistään oleellisesta paitsi.
  Lapsi viihtyy ihan mainiosti lattialla huovan päällä, liinassa ja kierrätysvaunuissaan.

  Vastaa
  • Kiitos Pia! Tuo vauvojen/lasten vaatteiden vuokraus on ihan mahtava idea! Meillä ei tosin ole sille (ainakaan vielä) ollut käyttöä, koska ollaan saatu ystäviltä kaikki tarpeellinen käytettyinä.

   Vastaa

Jätä kommentti