Juoksemisen filosofia: Miksi juoksen?

Luin hiljattain Haruki Murakain erinomaisen kirjan Mistä puhun kun puhun juoksemisesta.

Juoksussa on kyse oman kunnon ja terveyden vaalimisesta. Siitä, joka meille useimmille on kaikkein tärkein asia läheisten ihmisten ja merkityksellisen tekemisen rinnalla.

Juoksussa kyse on tietysti myös itsensä haastamisesta, arjesta irtautumisesta, rentoutumisesta ja puhdistumisesta.

Juoksu lisää hyvän olon tunnetta, parantaa itsetuntoa ja auttaa painon hallintaan. Toki juoksu saattaa joillekin tarkoittaa myös kiirettä ja suorittamista.

Ohessa on neljä kirjasta poimimaani hyvää huomiota ja sitaattia juoksemisen filosofiasta:

1. Suhtautumisen kärsimykseen voi valita

”Tässä se on: tuskaa ei voi välttää. Kärsimys on vapaaehtoista. Kuvitellaan, että juokset ja alat ajatella: Sattuu, en kestä enää. Kipu on väistämätöntä todellisuutta, mutta juoksijasta itsestään riippuu, kestääkö hän sitä vai ei. Tämä suurin piirtein kiteyttää maratonjuoksun ytimen.”

2. Kilpailemisen sijaan voi haastaa itsensä

”En nimittäin ole mikään joukkueurheilija. […] Pidän squashista, mutta tunnen oloni hiukan epämukavaksi pelatessani toista vastaan, kilpailemisen tähden. […] En saa nautintoa toisen kukistamisesta, puhuttiinpa mistä alasta tahansa. Olen paljon kiinnostuneempi siitä, saavutanko itselleni asettamani päämäärät, tässä suhteessa kestävyysjuoksu sopii luonteelleni kuin nenä päähän.”

3. Itselle annettu aika lisää hyvinvointia

”Sen takia tunti jonka juoksen viettäen omaa hiljaista, yksityistä aikaani auttaa minua ylläpitämään henkistä hyvinvointiani. Kun juoksen minun ei ole pakko puhua kenellekään, eikä kuunnella ketään. Minun täytyy vain katsella ohiliukuvaa maisemaa.”

4. Omissa rajoissa ponnistelu tekee elämästä kaunista

”He eivät juokse elääkseen pidempään, vaan koska he haluavat elää täyttä elämää. On parempi elää täysillä selvät tavoitteet mielessään kuin kulkea sumussa, ja nähdäkseni juokseminen auttaa tähän. Äärimmäisiä ponnistuksia omissa rajoissa: se on juoksemisen olemus ja elämän vertauskuva.”

Itselläni on juoksun jälkeen usein hyvä ja energinen olo. Tunti liikuntaa päivässä antaa kaksi tuntia lisää energiaa päivään.

4 kommenttia artikkeliin ”Juoksemisen filosofia: Miksi juoksen?”

Jätä kommentti