Elina Hirvonen: Henkilökohtaista ja poliittista

Vieraskynäblogissa Elina Hirvonen

Aluksi tunnustus: ajattelen Leo Straniusta usein. Pitkässä suihkussa muistan Leon alle minuutin suihkut ja jääkaappia siivotessa ajattelen Leon laskelmia pois heitettävän ruuan ympäristövaikutuksista.

Huolestuin ympäristön tilasta 14-vuotiaana, kun luin uutisia otsonikadosta ja lajien tuhosta. Aloin kasvissyöjäksi ja liimasin jääkaapin oveen listan yrityksistä, joiden tuotteita ei saanut ostaa.

Olen nyt vielä enemmän huolissani kuin silloin. Mutta teen ympäristöystävällisiä valintoja vain, jos se on muutenkin helppoa. En autoile, koska pelkään liikennettä. En syö lihaa, koska en kestä ajatusta tehotiloilla kärsivistä eläimistä. Muuten teen jatkuvasti asioita, joista tunnen syyllisyyttä ympäristön takia.

Miksi ympäristöystävällisten valintojen tekeminen on niin vaikeaa? Samasta syystä kuin elämäntapaan liittyvien päätösten pitäminen ylipäätään? Päätän syödä terveellisemmin ja nukkua enemmän. Ei onnistu. En ole ainoa. Psykologit ovat tutkineet paljon itsekontrollin rajallisuutta. Teorian mukaan yhtä vapaata tahtoa ei ole, vaan on monta, usein risririitaista tahtoa. Ihminen haluaa syödä suklaata ja pysyä laihana tai huolehtia ympäristöstä ja lentää lomalle. Ponnistelu yhdellä itsekontrollia vaativalla alueella johtaa tahdonvoiman lipsumiseen muissa tilanteissa.

Mitä väliä tällä on? Ihanteellisessa maailmassa ei juuri mitään. Ihanteellisessa maailmassa tuotannon ympäristöystävällisyyttä ja eettisyyttä säätelisi kansainvälinen laki, eivät rikkaiden maiden
kuluttajien mielenliikkeet. Ihanteellisessa maailmassa ympäristöystävällinen liikkuminen ja asuminen olisi normi, muu poikkeusta.

Maailman muuttuminen sellaiseksi, että ympäristöongelmat ratkaistaisiin ylikansallisella politiikalla, ei tällä hetkellä näytä todennäköiseltä. Ratkaisun jättäminen pelkille poliitikoille on yhtä vastuutonta kuin sen jättäminen pelkille kuluttajille.

Siksi on ajateltava vielä useammin Leon kaltaisia ihmisiä, jotka onnistuvat olemaan se muutos, jonka haluavat maailmassa nähdä. Siksi myös minun on yritettävä enemmän.

Elina Hirvonen on helsinkiläinen kirjailija ja dokumenttielokuvaohjaaja

Jätä kommentti