”Minä en voi elää ilman turkkia. Sinä voit!”

Hankin hiljattain Animalian 50-vuotishistoriikin, Tiia Aarnipuun kirjoittaman ja kokoaman kirjan Jonkun on uskallettava katsoa. Animalian puoli vuosisataa.

Kirjasta löytyy viereisessä kuvassa oleva juliste. ”Minä en voi elää ilman turkkia. Sinä voit!”

Tämä juliste on ollut aikanaan yksi tärkeimpiä oman ympäristö- ja yhteiskuntaherätykseni laukaisijoita. Muistelen nähneeni sen ensimmäisen kerran yläasteella äidinkielen luokan seinällä ja sen jälkeen monessa muussa paikassa. Miten ihmeessä eläimiä saatettiin kohdella niin kaltoin?

Kirjan mukaan julisteen taustalla on 1982 Sveitsin televisiossa esitetty Mark Rissin tekemä turkistarha-aiheinen dokumentti. Mukana oli materiaalia myös Suomesta. Dokumentti toimi lähtölaukauksena turkisten vastaiselle työlle Suomessa. Vuonna 1989 aloitettiin kampanja, jonka keskeisenä materiaalina toimi viereisessä kuvassa ollut juliste. Keskeisenä henkilönä toimi silloin vieläkin aktiivisesti eläinsuojelukysymysten parissa työskentelevä Riitta Salmi.

Kiitos Riitta Salmi! Tämän kampanjan merkitys omaan elämääni on ollut todella suuri.

Hallitusohjelmaan saatiin kirjaus siitä, että ”Hallitus selvittää turkistarhauksesta muuhun elinkeinoon vapaaehtoisen siirtymisen kannustamisen mahdollisuuksia.”

Vaikka tuore maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen tukeekin YLE:n haastattelussa turkistarhauksen jatkamista, uskon itse, että tämä on turkistarhauksen osalta vihdoin lopun alkua.

Jätä kommentti