Ruokapolitiikkaa: Mitä minä syön?

Olen vegaani. Eli en syö mitään eläinperäisiä tuotteita. Tämän lisäksi en käytä lainkaan alkoholia, kahvia, muita päihteitä tai turhakkeita, kuten karkkia, limsaa, sipsejä, suklaata ja keksejä.

Tilanne ei ole ollut aina näin. Minimalistiseksi muuttuneen alkoholin käytön jätin kokonaan pois vuoden 2005 alusta.

Turhakkeet jäivät valikoimista pois joskus vuosien 2006–2007 aikana. Vegaanina olen ollut vuoden 2008 alusta lähtien. Sitä ennen siirtyminen sekasyöjästä kasvissyöjäksi oli monen vuoden projekti ja ehdinpä olla ”kotivegaanikin” pari vuotta.

Veganismilleni on tänä päivänä kolme selkeää syytä:

1. Ympäristö. Kasvispohjainen ruoka on ympäristö- ja ilmastoystävällistä. Vegaanina voin minimoida ruokani ympäristövaikutukset. Erityisesti naudanlihan ja juuston ympäristötaakka on huomattava.

2. Eläimet. Kasvispohjainen ruokavalio edistää eläinten parempaa kohtelua. Koen, että eläimen oikeus omaan elämään on suurempi kuin minun oikeus nauttia heidän kuolemasta. Varsinkin broilerin ja sikojen tehotuotanto aiheuttaa eläimille kärsimystä.

3. Terveys. Suomalaiset syövät liian vähän kasviksia ja liikaa eläinrasvoja. Itse koen vegaanina voivani ja syöväni paremmin kuin aikanaan sekasyöjänä. Kasvispohjainen ruokavalio vähentää sydän- ja verisuonitauteja sekä alentaa syöpäriskiä.

Aina välillä kasvissyöjiltä kysytään mahdollisuuksia kuntoilla. Itse olen kokenut, että vegaanina voi kuntoilla siinä missä sekaruokavaliollakin. Juoksen vuodessa yli 2000 km ja pyöräilen noin 5000 km sekä käyn jonkin verran uimassa ja teen lihaskuntoharjoittelua.

Mitä minä sitten oikein syön?

Viikon ruokapäiväkirjani syksyltä 2010 on luettavissa täältä: Vegaanin maraton ja viikon ruokalista.

Aamuni alkaa useimmiten ”biopuurolla”. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi seuraavaa: Neljän viljan luomuhiutaleita soijamaidon, mustikoiden, auringonkukansiemenien, murskattujen luomu-kaakaopapujen ja maca-jauheen kera sellaisenaan ilman lämmitystä tai kypsennystä.

Herkkuruokaani ovat myös nuudelit soijarouheen kanssa, ruisleipä sekä erityisesti pasta ja tofutomaattikastike, jonka ohje on ohessa.

Resepti: Leon tofutomaattipasta

Valmistusaika 15 min

Paista pannulla sipulia, auringonkukansiemeniä ja tofua. Lisää joukkoon valkosipulia ja mausteita sekä paseerattua tomaattia. Keitä samaan aikaan vesi vedenkeittimellä ja siirrä se kattilaan pastan kanssa. Anna kiehua noin 5–10 minuuttia. Salaatiksi voi lisätä pilkottua kaalia, tomaattia ja kurkkua sekä salaattikastikkeeksi oliiviöljyä ja sitruunaa.

Leo Stranius on vegaani, ympäristöasiantuntija, pääsihteeri ja aktiivinen kuntoilija, joka on ehdolla eduskuntavaaleissa Helsingin Vihreiden listalla.

Kirjoitus on julkaistu 12.4. Mindossa.

Jätä kommentti