Timo Järvensivu: Aikamme suuri vapaustaistelu

Vieraskynäblogissa Timo Järvensivu

Olemme kohdanneet paradoksin: jatkuvan talouskasvun tie on sekä välttämätön että mahdoton. Välttämätön hyvinvointivaltion rahoittamiseksi, mahdoton ekosysteemin kestävyyden kannalta.

Talouskasvun mahdottomuutta on yritetty purkaa vaurastumisen ekotehokkuutta parantamalla. Tämä ei ole onnistunut. Luonnon monimuotoisuus vähenee ja ilmasto lämpenee – kiihtyvällä tahdilla.

Aikamme suuri vapaustaistelu on koittanut: hyvinvointityö tulee vapauttaa talouskasvun välttämättömyyden ikeestä! Aloittakaamme esimerkiksi seuraavista:

Vapaus kestämättömästä työstä ja kulutuksesta.
Työntekoa ja kuluttamista pidetään lähes kansalaisvelvollisuuksina, sillä niistä saatavia verotuloja tarvitaan hyvinvointivaltion palvelujen rahoittamiseen. Verotulot eivät kuitenkaan oikeuta turhaa tai haitallista toimintaa. Kestämätön työ ja kulutus tulee lopettaa. Vapautuvat resurssit voidaan siirtää kestävään työ- ja vapaa-aikaan. Vapautetaan hyvinvointivaltio kestämättömän työn ja kulutuksen haitoista!

Vapaus mielikuvamainonnasta.
Kuluttajan on rationaalista luopua sellaisesta kulutuksesta, josta ei ole hänelle juurikaan hyötyä, mutta joka tuottaa ympäristölle haittaa. Mielikuvamainonnalla pyritään vetoamaan kuluttajan tunteisiin ja hämärtämään rationaalista päätöksentekoa. Tavoitteena on saada kuluttaja haluamaan tuotteita, joita tämä ei oikeasti tarvitse. Vapautetaan kuluttajat turhuutta edistävästä mielikuvamainonnasta!

Vapaus fossiilisista polttoaineista.
Mennyt huikea talouskasvu ei olisi onnistunut ilman edullista fossiilista energiaa. Tuleva talouskasvu ei ole mahdollinen ilman edullista fossiilista energiaa. Hyvinvointimme ei ole kestävällä pohjalla, sillä se on sidottu fossiilisiin polttoaineisiin, jotka sisältävät tuplaongelman: ne loppuvat ennen pitkää ja niiden käyttö on ympäristölle haitallista. Vapautetaan hyvinvoinnin rakentaminen fossiilisten polttoaineiden käytöstä!

Timo Järvensivu on kauppatieteiden tohtori, joka tutkii työkseen vanhusten hyvinvointipalveluiden johtamista ja vapaa-ajallaan edistää ekologisen ja hyvinvoivan degrowth-yhteiskunnan rakentamista.

Yksi kommentti artikkeliin ”Timo Järvensivu: Aikamme suuri vapaustaistelu”

  1. Ajauduin sattumalta kuulemaan taloustieteilijä Peter Victorin näkemyksiä maailman taloudesta. Kiinnostuin lisää. Olen itse downshiftannut pari vuotta – osittain sattumalta. Uskoni yhteiskunnan järkevöitymiseen on palautumassa, kun huomaan, että viisaat miehet ajattelevat taloudesta usealla eri tavalla. Tuokaa ajatuksenne selkeästi tarjolle tavallisille ihmisille. Tavalliset ihmisethän eivät oikeasti edes halua rat racea eivätkä usko keskeytymättömään talouskasvuun. Sen tiedostamiseen tarvitaan tietoa vaihtoehdoista.

    Vastaa

Jätä kommentti