Viikkopäiväkirja 49 (6.-12.12.2010)

Maanantaina nukuin pitkään, tein aamulla lihaskuntaharjoittelua ja kävin läpi kirjahankkeen tekstejä. Iltapäivällä luin sähköposteja ja vertailin sähköyhtiöiden tarjouksia sekä suunnittelin tulevia kuvioita. Leppoisa lomapäivä. Illalla luin pinon lehtiä ja selailin pari kirjaa. Erityisesti mieleeni jäivät Elina Hirvosen kolumit Afrikasta vuosilta 2007-2009.

Tiistaina valmistelin aamulla ympäristöjärjestöjen yhteisen tiedotteen liittyen Cancunissa julkaistuun kansainväliseen Climate Change Performance Index -ilmastovertailuun: Suomen sijoitus ilmastovertailussa parantunut – arvosana silti “heikko”. Päivän mittaan hoidin Luonto-Liiton henkilöstöhallintoon liittyviä asioita sekä kävin näöntarkastuksessa. Kone oli jotenkin viallinen ja ensin näytti siltä, että näköni on muuttunut dramaattisesti, koska en nähnyt oikeastaan yhtään numeroa tai kirjainta. Onneksi mitään suurempaa muutosta ei ollut kuitenkaan tapahtunut. Illalla piipahdin Animalian pikkujouluissa ja kävin päivän päätteeksi juoksemassa.

Keskiviikkona vietin aamulla laatuaikaa ja nautti lumimaisemasta kävelemällä töihin Käpylästä keskustaan yhdessä Annukan kanssa. Aamupäivän istuin Luonto-Liiton viisikon kokouksessa ja iltapäivän ympäristöministeriössä Demos Helsingin ja Ympäristöministeriön ympäristötietoisuus-työpajassa. Työpajassa minulle kirkastui neljä asiaa

– (1) Arvoihin turvaudutaan silloin kun rutiineista ei ole apua
– (2) Ihmiset saadaan tekemään ympäristötekoja helpoiten muilla motiiveilla (harhauttamalla). Esimerkiksi keski-ikäisiä miehiä motivoi tehokkuus, vanhempia naisia tulevat sukupolvet ja nuoria välitön hyöty itselle.
– (3) Ilmasto- tai ympäristöhuoli ruokkii pelkoa, joka lamaannuttaa tai estää toimimasta. Pelon kulttuuri luo tilaa hallinnon toimille ja lainsäädännölle. Toivon ja uskon ilmapiiri luo taas tilaa yksilön sankarisuorituksille.
– (4) Poliittiseen vaikuttamiseen tarvitaan vahvaa asiantuntijuutta. Ihmisiä kuitenkin motivoi performatiivisuus ja näyttävyys.

Torstaina kävin aamulla juoksemassa ja nautin aamupalaa hyvien toiminnanjohtajien ja pääsihteereiden kanssa. Keskustelimme mm. suhtautumista markkinointiin, jota järjestöille jatkuvasti kohdistuu. Itse olen erittäin kiinnostunut ottamaan vastaan erilaisia tarjouksia ja yhteistyökuvioita, mutta vain silloin kun niitä tehdään pro bonona. Päivällä vastailin Radio Suomen haastatteluun siitä, miten omaa käyttäytymistä ja toimintaa voisi muokata ekologisempaan suuntaan. Iltapiävällä olin Pilvi Torstin ja Matias Möttölän Pelastuskirja Nyt! –illassa Korjaamolla. Kirjassa pohditaan, miten suomalainen hyvinvointiyhteiskunta voidaan säilyttää. Paikalla olleen EVA:n johtaja Matti Apusen näkemys oli selvä: talouskasvulla. Hänen mukaan degrowth-sanan voisi suomentaa sanaksi rappio. Apusen mielestä talouskasvu on ihmisten hyvinvointia tärkeämpää.

Perjantaina pyöräilin aamulla Viikkiin puhumaan ravitsemustieteiden kurssille ruuan ilmasto- ja ympäristövaikutuksista. Iltapäivällä järjestimme Luonto-Liiton susimielenosoituksen susien tappolupia vastaan. Julistimme Antti Nylenin lukeman joulurauhan susille ja marssimme 22 soihdun kanssa maa- ja metsätalousministeriön eteen. Kesken mielenosoituksen annoin YLE Radio Suomelle haastattelun suoraan lähetykseen. Valitettavasti ministeriö ei suostunut ottamaan vastaan viestiämme vaan käski poistumaan. Lauloimme kuitenkin ministerille joululauluja ja toivotimme hyvää joulua ulkopuolelta käsin. Tempauksen yhteydessä nähtiin myös susityttöjen viuhahdus. Lisää aiheesta ja kuvia myös täällä: Susimielenosoitus, susitytöt ja viuhahdus. Illan vietin Greenpeacen pikkujouluissa nauttimassa hyvästä seurasta, improvisaatioteatterista ja metsiensuojelun sankariteoista.

Lauantaina kävin aamulla juoksemassa ja seurasin jännittyneenä Cancúnin ilmastokokouksen loppuhuipentumaa, jossa Bolivia yritti pistää viimeiseen asti hanttiin. Ympäristö- ja kehitysjärjestöjen tiedote aiheesta täällä: Järjestöt: Cancúnista pohja ilmastosopimukselle – teollisuusmaille rutkasti kotitöitä. Koko päivä ja alkuilta sujui Luonto-Liiton mainion hallituksen kokouksessa. Illan päätteeksi siivosin ja istuin iltaa Annukan kanssa.

Sunnuntaina nukuin vähän normaalia pidempään ja luin lehtiä (viikonlopun lehtikatsaus) sekä kirjoittelin Cancúnin ilmastokokouksen lopputuloksista ja hyvästä johtamisesta. Illalla kävin läpi tulevan viikon menot sekä kävin juoksemassa ja tein vielä lihaskuntoharjoittelua.

Viikon aikana kävin juoksemassa 4 kertaa  (yhteensä 36 km) ja pyöräilin 63 km sekä tein kerran lihaskuntaharjoittelua. Työtunteja ja yhteiskunnallista vapaaehtoistyötä kertyi viikon aikana yhteensä 75 tuntia.

Viikon osalta olen kiitollinen lumisesta maisemasta, erinomaisesti sujuneesta ympäristö- ja kehitysjärjestöjen yhteistyöstä Cancúnin ilmatokokoukseen liittyen. Olen myös kiitollinen Luonto-Liiton hallitukselle aivan loistavasti sujuneesta vuodesta sekä Luonto-Liiton susikampanjavastaava Aura Yliselälle hauskasta ja hienosti järjestetystä susimielenosoituksesta.

Viikon aikana olen oppinut sähköyhtiöiden ympäristövastuullisuudesta, kansainvälisestä ilmastopolitiikasta, ihmisten suhtautumisesta lumeen, talveen ja pyöräilyyn. Erityisesti olen oppinut ympäristöarvoista ja -asenteista sekä ympäristötietoisuudesta ja siitä, miten Suomessa saadaan valokuvaajat liikkeelle (susityttöjen viuhahdus).

Tulevan viikon aikana vietän aikaa ekopop-kirjahankkeen parissa, YK-liiton, Allianssin ja  Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin kokouksissa sekä erilaisissa pikkujouluissa, juhlissa ja muissa jutuissa.

Edellinen viikko on luettavissa täältä: Viikkopäiväkirja 48.

Jätä kommentti