Seitsemän kertaa demokratia

Demos Helsinki ja Ajatuspaja e2 julkistivat tänään Sauna 2010 -tulevaisuuskurssin miniraportin Seitsemän kertaa demokratia – Samoilla lauteilla 2010. Suomalaisen kansanvallan tuotekehitystä. Julkistustilaisuudessa Demos Helsingin tutkija Tommi Laitio esitteli raporttia.

Raportissa on seitsemän erinomaista toiminpidesuositusta

1. Kykypankki. Kykypankki on paikka, jossa yksilöllinen osaaminen valjastetaan yhteiskunnan kehittämiseen. Pankki tarjoaa ihmisille tai yhteisöille mahdollisuuden rekisteröityä halumiensa yhteiskunnallisten kysymysten tai palveluiden asiantuntijoiksi.

2. Naapurineuvosto. Naapurineuvosto on väline, jolla asukkaat kehittävät omaa asuinaluettaan parantavia ratkaisuja ja joissa paikallisen tiedon ja taidon merkitys on ensisijaista.

3. Julki-Suomi. Avoin julkinen data ja tietovarannot avataan kaikkien käyttöön. Näin voidaan löytää uusia ja yllättäviä sovelluksia, innovaatioita ja kumppanuuksia.

4. Yhden klikkauksen yhdistys. Sovellus, joka mahdollistaa yhdistyksen perustamisen ja pyörittämisen yhdellä verkkoalustalla. Alusta tarjoaa ryhmille valmiit säännöt ja virallisen yhdistysrakenteen, jäsenrekisterin, äänestysjärjestelmän sekä päätösten automaattisen kirjaamisen.

5. Vertaiskunta. Vertaiskunta on tulevaisuuden suomalaisen kunnan sisällä toimiva ulottuvuus, jossa hyvinvointia rakennetaan tasavertaisella yhteistyöllä. Vertaiskuntakokeilut täydentävät perinteisen palveluntarjoajien jättämiä aukkoja tai toimintoja.

6. Järjestöjen kevätsiivous. Järjestöjen toimintatavat ja ihmisten halut eteentyvät toisistaan. Järjestöt sitoutuvat arvioimaan omia työtapojaan, poisoppimaan vanhentuneista käytännöistä sekä lisäämään jäsen- ja ihmislähtöisyyttä.

7. Wikihallitusohjelma. Joukko ihmisiä rakentaa politiikan agendaa neljäksi vuodeksi linjaavan ohjelman (varjohallitusohjelma). Wikihallitusohjelman tekevät yhteisistä asioista ja vaikuttamisen uusista muodoista kiinnostuneet ihmiset yhdessä.

Tarkemmin ehdotuksista sekä siitä, keneltä oheisiin toimenpidesuosituksiin löytyy ratkaisun avaimet ja mitä vuonna 2011 on tehtävä, voi lukea itse raportista.

2 kommenttia artikkeliin ”Seitsemän kertaa demokratia”

Jätä kommentti