Hiljan päivä – Hiljaisuutta, kiitos!

Hiljainen haavanlehti -palkinnon voittaja Marja Heinonen-Guzejev

Tänään (8.10.) vietetään Hiljan päivää. Suomessa melusta (yli 55dB) kärsii yhteensä jopa 800 000 – 900 000 ihmistä. Tästä tieliikenteen osuus on noin 750 000 ihmistä, raideliikenteen 49 000 ja lentomelun 23 900. Lentomelu koetaan näistä yleensä kaikkein häiritsevimpänä.

Hiljan päivän kunniaksi Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri myönsi Hiljainen haavanlehti -palkinnon tutkija LT Marja Heinonen-Guzejeville.

Melun haittavaikutukset ovat ilmeisiä. Näitä ovat mm. unihäiriöt, häiritsevyys (epämiellyttävyys ja hermostuminen), kognitiiviset häiriöt, kohonnut verenpaine, sepelvaltiomo tauti ja kuulovauriot. Melun häiritsevyys johtuu itse melusta ja yksilön meluherkkyydestä. Kyseessä on siis subjektiivinen kokemus. Suomalaisista meluherkkiä on noin 38 prosenttia koko väestöstä. Voidaan arvioida, että esimerkiksi melusta aiheutuvaan sepelvaltimotautiin kuolee laskennallisesti noin 90 ihmistä Suomessa.

Ohessa tutkija LT Marja Heinonen-Guzejevin haastattelu melusta.

Jätä kommentti