Vegaanin uusi keittokirja – vihdoinkin!

Eläinoikeusyhdistys Faunan ja Liken julkaisema Vegaanin uusi keitttokirja julkaistiin keskiviikkona (5.5.) Uudella ylioppilastalolla herkullisen lounaan kera. Vihdoin vuonna 1999 julkaistu Vegaanin keittokirja sai jatkoa. Olin itse tilaisuudessa puhumassa ruuan ilmasto- ja ympäristövaikutuksista. Samasta aiheesta kirjoitin teokseen myös tausta-artikkelin.

Omalle veganismilleni on kolme syytä: (1) Ilmasto- ja ympäristöhaittojen minimointi, (2) eläinten oikeudet sekä (3) terveys ja hyvinvointi. Kukaan tuskin ryhtyy vegaaniksi yhdessä yössä. Kirja antaa kuitenkin aivan mahtavat eväät sille, millaista voi olla ympäristöystävällinen, herkullinen ja ravitseva vegaaniruoka. Omaa ruokavaliotaan voi muuttaa pikkuhiljaa.

Kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti esimerkiksi seuraaviin seikkoihin:

– Syö ilmastoystävällistä kasvisruokaa, vähennä lihan ja maitotuotteiden käyttöä.
– Kulje kauppamatkat jalan, polkupyörällä tai joukkoliikennettä käyttäen.
– Osta vain tarpeeseen. Suosi luomua, kuivatuotteita ja  lähellä tuotettuja elintarvikkeita.
– Vältä pakasteita ja ylipakattuja tuotteita.
– Valmista enemmän ruokaa kerralla, säilö ja lämmitä mikroaaltouunissa.
– Älä heitä ruokaa roskiin, ja muista biojätteiden lajittelu.
– Vaadi päättäjiltä toimia ilmastoystävällisen ruuan edistämiseksi.

Kirja tarjoaa erinomaista taustatietoa aiheeseen liittyen. Reseptit on kerätty sieltä sun täältä. Tarjolla on ruokia niin arkeen kuin juhlaankin. Oma suosikkini on aktivistin tofu-pastasalaatti (ilman oliiveja), seitanpyttipannu ja makaronilaatikko. Sen sijaan omat erikoisuuteni, kuten neljän viljan luomubiopuuro, nuudelit con soijarouhe, macaroni con ketsup ja pasta soijarouhetomaatti-kastikkeella ei ole kirjaan asti päätynyt – ja ehkä ihan hyvä niin.

Yksilön valinnat eivät kuitenkaan riitä. Tässä vielä viisi yhteiskunnallista muutosaskelta, joita tarvitaan matkalla kohti ilmastoystävällistä ruokavaliota:

– EU:n maataloustukijärjestelmän uudistus
– Ruuan ALV-porrastus ympäristövaikutusten mukaan
– Valmistevero esimerkiksi naudanlihalle ja juustolle
– Julkiset hankinnat ja kasvisruokapäivät
– Ilmasto- ja varoitusmerkinnät pakkauksiin

Arvostetaan ruokaa ja nautitaan siitä! Ohessa tilaisuudessa pitämäni esitys kokonaisuudessaan.

4 kommenttia artikkeliin ”Vegaanin uusi keittokirja – vihdoinkin!”

 1. Toivottavasti olisi parempi kuin Vegaanin keittokirja, josta en löytänyt yhtään reseptiä, jota olisin halunnut tehdä. Olen koko lailla luopunut suomalaisista keittokirjoista, reseptit ovat jotenkin uskomattoman ankeita verrattuna amerikkalaisiin…

  Vastaa
 2. Moips! Lisäisin vielä tuohon listaan, että syö kasvikset kypsentämättöminä, niin ei kulu sähköä (eikä paljon tiskivettäkään) ja kroppa kiittää ravinteista!

  Vastaa
 3. -tul miälen päälle. kun en itse pätevää syytä veganismille nää (jos ruumis sekaravinnon sallii) ja luonnosta elän..
  btw jokaisen (vegaanin) kannattaisi lukea Lierre Keithin ”The Vegetarian Myth”. Ampuu parhaimmillaan aika pätevästi, tähtää pinnan alle realismilla; maailman pelastamisen, terveyden ja eläinten hyvinvoinnin teemoilla. Koko maailma elää ja satuelämän paradoksi on kaunis kuolema, tappaminen. Keith muistuttaa ihmisen roolista vastuunkantajana ja osana luontoketjua; vegaanius ei (aina) ole ilmastoystävällistä (tai terveellistä). Ihmisen on nöyrästi palattava alkulähteilleen. Tyyli on paatosmainen (ja Keithin katsomus feministinen), mutta ravistelee.

  1) Ilmasto- ja ympäristöhaittojen minimointi-> ravinto alkuperäistä, itsekasvattamaa, villä, läheltä. ilmastokuorma oma asia; painotus vaihtelee ja tekoja pitää pohtia koko ajan. pisteet asketismille 🙂

  (2) eläinten oikeudet-> kasvien oikeudet? maaperän elollisen aineksen oikeus? mikä oikeus ihmisellä on tarttua puun hedelmään ja viedä sen (lisääntymiseen tarkoittama) siemen? miten ihminen voi sanoa tietävänsä eläimen sisimmästä enemmän kuin päänsä yöksi painavan kasvin sielusta? lapsellinen usko oman tappamisen välttämisen mahdollisuuteen.

  (3) terveys ja hyvinvointi-> ristiriitaisuus (tutkimukset), yksilökohtaisuus (+plasebo), terveysuskonto (suositukset), loppupelin tietämättömyys ? Sokeririippuvuus (mm fruktoosi; ahmiminen…), oman itsensä kuuntelematta jättäminen… tieto? tunne? kaiken voi kyseenalaistaa.

  Kaikki kytkeytyy kaikkeen ja jotta maailma pelastuisi, se pitäisi tuntea perinpohjin.

  Eikä ihmine mitää tiedä, jotahi tuntee.

  Vastaa

Jätä kommentti