Äänestä ydinvoima historiaan – Raumalla asteroidi voi tippua päälle

Olin maanantaina (3.5.) Satakunnan Kokoomuksen ja Vihreiden järjestämässä ydinvoimapaneelissa Raumalla. Mukana keskustelemassa olivat kanssani kansanedustaja Oras Tynkkynen, Satakunnan Kokoomuksen puheenjohtaja Juhani Grönroos ja TVO:n Anneli Nikula. Keskustelua veti Uusi Rauma -lehden päätoimittaja Janne Rantanen.  Kiitos järjestäjille erinomaisesti hoidetusta tilaisuudesta!

Ydinvoima on auringonlaskun teknologiaa, joka aiheuttaa 100 000 vuoden ydinjäteongelman ja syrjäyttää paremmat vaihtoehdot. Esimerkiksi Euroopassa on rakennettu 2000-luvulla noin 65 000 MW uutta tuulivoimakapasiteettia kun samaan aikaan ydinvoimakapasiteettia on poistunut EU:ssa noin kymmenen reaktorin verran eli 7000 MW. Olkiluodon rakennustyömaasta on tullut 2000-luvun kansainvälinen vitsi. Ruotsi suunnittelee investoivansa 8-12 TWh sähköä tuottavaan valtavaan tuulivoimapuistoon. Ei ole epäilystäkään, mihin suuntaan energiapolitiikka on maailmalla menossa.

Tilanne hallinnassa? - Myös ydinvoiman osalta?
Tilanne hallinnassa?

Olikin ilahduttava huomata, että kaikki panelistit olivat yksimielisiä siitä, että päästöjä pitää vähentää nopeasti ilmastonmuutoksen torjumiseksi, energiatehokkuutta parantaa ja uusiutuviin energialähteisiin panostaa entistä enemmän samalla kun kivihiilen ja muiden fossiilisten polttoaineiden käytöstä tulee luopua mahdollisimman pian. Vain keinoista oltiin erimielisiä.

Asiallisen keskustelun lomassa oli mahdollisuus kuulla hassujakin argumentteja. Esimerkiksi TVO:n Anneli Nikula oli huolissaan mahdollisista tuulivoimaonnettomuuksista, jotka ovat saattaneet Tanskassa aiheuttaa terveydelle haitallisia päästöjä. Hän halusi myös kiirehtiä ydinvoiman lisärakentamista, jotta öljystä ja Meksikonlahden kaltaisista onnettomuuksista päästäisiin eroon. Ydinjäteongelmaan Kokoomuksen Juhani Grönroos taas vastasi, että asteroidi voi joka tapauksessa tipahtaa päälle ja pohti, onko jääkaudella ihmisiä Suomessa enää ollenkaan. Samalla logiikalla ydinjätteen voisi varmasti sirotella Saharaan, Etelänapamantereelle tai Amazonin sademetsään. Tulisipa nekin alueet samalla suojeltua ihmistoiminnalta.

Tilanne ydinvoiman vastaisen liikkeen osalta näyttää hyvältä. Ensimmäinen lupahakemus saatiin estettyä jo nyt. Seuraava kaatuu todennäköisesti eduskunnssa ja kolmas kosahtaa viimeistään rakennusvaiheessa omaan mahdottomuuteensa. Lopputuloksena on paljon melua tyhjästä ja kymmenen vuoden lisäviive Suomen energiapolitiikan rakennemuutoksessa kohti kestäviä ratkaisuja. Tästä syystä molempien lupahakemusten kaatuminen eduskunnassa olisi ensiarvoisen tärkeää.

Tule tekemään ydinvoimasta historiaa lauantaina 8.5. klo 12 alkaen Helsingin Rautatientorilla. Teemana äitienpäivän kunniaksi perintö -mitä Sinä haluat jättää jälkipolville? Lisätietoja osoitteessa: http://www.ydinvoima.fi/

4 kommenttia artikkeliin ”Äänestä ydinvoima historiaan – Raumalla asteroidi voi tippua päälle”

 1. Hassuja argumenteja tosiaan. Ikävä kyllä tuollaisia käytetään ihan tosissaankin.

  Selvisikö, mitä Anneli Nikula mahtoi tarkoittaa tuulivoimaonnettomuudella ja sen aiheuttamilla päästöillä?

  Vastaa
 2. Hei

  Oho. Olipas asia kirjoitettu tuohon tekstiini epäselvästi. Käsittääkseni Anneli Nikula puhui jostain Tanskassa sattuneesta tuulivoimalan palosta, josta oli päässyt ilmaan terveydelle vaarallisia savukaasuja.

  Kuten tiedämme. Haitatonta energiantuotantomuotoa ei ole.

  Parhain terveisin
  -Leo

  Vastaa
 3. Tiesitkö, että yksi ainoa maa, Ranska, tuottaa ydinvoimalla enemmän sähköä kuin kaikki maailman tuulivoimalat yhteensä? Vieläpä siten, että Ranskan ydinvoimakapasiteetti on rakennettu kutakuinkin samassa ajassa kuin koko maailman tuulivoimakapasiteetti.

  Tämä on mielestäni riittävä osoitus siitä, että ydinvoima on liian tehokas CO2-neutraali energiamuoto hylättäväksi tässä tilanteessa, jossa päästöjen olisi pitänyt vähentyä jo 20 vuotta sitten. Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa äänestää sitä historiaan.

  Vastaa

Jätä kommentti