Äänestä ydinvoima historiaan – Raumalla asteroidi voi tippua päälle

Olin maanantaina (3.5.) Satakunnan Kokoomuksen ja Vihreiden järjestämässä ydinvoimapaneelissa Raumalla. Mukana keskustelemassa olivat kanssani kansanedustaja Oras Tynkkynen, Satakunnan Kokoomuksen puheenjohtaja Juhani Grönroos ja TVO:n Anneli Nikula. Keskustelua veti Uusi Rauma -lehden päätoimittaja Janne Rantanen.  Kiitos järjestäjille erinomaisesti hoidetusta tilaisuudesta!

Ydinvoima on auringonlaskun teknologiaa, joka aiheuttaa 100 000 vuoden ydinjäteongelman ja syrjäyttää paremmat vaihtoehdot. Esimerkiksi Euroopassa on rakennettu 2000-luvulla noin 65 000 MW uutta tuulivoimakapasiteettia kun samaan aikaan ydinvoimakapasiteettia on poistunut EU:ssa noin kymmenen reaktorin verran eli 7000 MW. Olkiluodon rakennustyömaasta on tullut 2000-luvun kansainvälinen vitsi. Ruotsi suunnittelee investoivansa 8-12 TWh sähköä tuottavaan valtavaan tuulivoimapuistoon. Ei ole epäilystäkään, mihin suuntaan energiapolitiikka on maailmalla menossa.

Tilanne hallinnassa? - Myös ydinvoiman osalta?
Tilanne hallinnassa?

Olikin ilahduttava huomata, että kaikki panelistit olivat yksimielisiä siitä, että päästöjä pitää vähentää nopeasti ilmastonmuutoksen torjumiseksi, energiatehokkuutta parantaa ja uusiutuviin energialähteisiin panostaa entistä enemmän samalla kun kivihiilen ja muiden fossiilisten polttoaineiden käytöstä tulee luopua mahdollisimman pian. Vain keinoista oltiin erimielisiä.

Asiallisen keskustelun lomassa oli mahdollisuus kuulla hassujakin argumentteja. Esimerkiksi TVO:n Anneli Nikula oli huolissaan mahdollisista tuulivoimaonnettomuuksista, jotka ovat saattaneet Tanskassa aiheuttaa terveydelle haitallisia päästöjä. Hän halusi myös kiirehtiä ydinvoiman lisärakentamista, jotta öljystä ja Meksikonlahden kaltaisista onnettomuuksista päästäisiin eroon. Ydinjäteongelmaan Kokoomuksen Juhani Grönroos taas vastasi, että asteroidi voi joka tapauksessa tipahtaa päälle ja pohti, onko jääkaudella ihmisiä Suomessa enää ollenkaan. Samalla logiikalla ydinjätteen voisi varmasti sirotella Saharaan, Etelänapamantereelle tai Amazonin sademetsään. Tulisipa nekin alueet samalla suojeltua ihmistoiminnalta.

Tilanne ydinvoiman vastaisen liikkeen osalta näyttää hyvältä. Ensimmäinen lupahakemus saatiin estettyä jo nyt. Seuraava kaatuu todennäköisesti eduskunnssa ja kolmas kosahtaa viimeistään rakennusvaiheessa omaan mahdottomuuteensa. Lopputuloksena on paljon melua tyhjästä ja kymmenen vuoden lisäviive Suomen energiapolitiikan rakennemuutoksessa kohti kestäviä ratkaisuja. Tästä syystä molempien lupahakemusten kaatuminen eduskunnassa olisi ensiarvoisen tärkeää.

Tule tekemään ydinvoimasta historiaa lauantaina 8.5. klo 12 alkaen Helsingin Rautatientorilla. Teemana äitienpäivän kunniaksi perintö -mitä Sinä haluat jättää jälkipolville? Lisätietoja osoitteessa: http://www.ydinvoima.fi/

4 kommenttia artikkeliin ”Äänestä ydinvoima historiaan – Raumalla asteroidi voi tippua päälle”

  1. Hassuja argumenteja tosiaan. Ikävä kyllä tuollaisia käytetään ihan tosissaankin.

    Selvisikö, mitä Anneli Nikula mahtoi tarkoittaa tuulivoimaonnettomuudella ja sen aiheuttamilla päästöillä?

  2. Hei

    Oho. Olipas asia kirjoitettu tuohon tekstiini epäselvästi. Käsittääkseni Anneli Nikula puhui jostain Tanskassa sattuneesta tuulivoimalan palosta, josta oli päässyt ilmaan terveydelle vaarallisia savukaasuja.

    Kuten tiedämme. Haitatonta energiantuotantomuotoa ei ole.

    Parhain terveisin
    -Leo

  3. Tiesitkö, että yksi ainoa maa, Ranska, tuottaa ydinvoimalla enemmän sähköä kuin kaikki maailman tuulivoimalat yhteensä? Vieläpä siten, että Ranskan ydinvoimakapasiteetti on rakennettu kutakuinkin samassa ajassa kuin koko maailman tuulivoimakapasiteetti.

    Tämä on mielestäni riittävä osoitus siitä, että ydinvoima on liian tehokas CO2-neutraali energiamuoto hylättäväksi tässä tilanteessa, jossa päästöjen olisi pitänyt vähentyä jo 20 vuotta sitten. Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa äänestää sitä historiaan.

Kommentointi on suljettu.

Tänä vuonna olen kuunnellut uudestaan jo aiemmin kuuntelemiani kirjoja, jotka ovat tehneet minuun viime vuosina erityisen vaikutuksen. 

Yksi niistä on tämä Joni Jaakkolan Väkevä elämä. Tämä on samalla 100. tänä vuonna lukemani/kuuntelemani kirja. 

Jaakkolan kirjassa on perusasiat hyvin kohdillaan. Kun rakentaa hyviä rutiineja ja pitää huolta unesta, ravitsemuksesta ja liikunnasta, pääsee arjessa sellaiselle tasolle, että pienet vastoinkäymiset tai sairaudet eivät vie sinua suoraan kellariin ja toimintakyvyttömäksi vaan pystyt palautumaan nopeammin ja paremmin arjen heittämistä haasteista. 

@inojalokkaaj #väkeväelämä @tammikirjat #jonijaakkola #kirjagram #kirjat #äänikirja
Oliver Burkeman kirjoittaa osuvasti toivosta kirjassaan Neljätuhatta viikkoa. Miten käytät loppuelämäsi päivät. 

Toivon tarkoituksena on olla soihtu pimeässä, mutta todellisuudessa se on kirous. Toivo on uskon asettamista oman toiminnan edelle. 

Toivo on sitä, että uskomme lastenvahdin olevan aina huutomatkan päässä kun sitä tarvitsemme. Tämä on perusteltua tietysti silloin, jos ajattelee tai on tilanteita, joissa millään mitä itse tekee, ei ole mitään väliä. 

Toivo on siis omien vaikutusmahdollisuuksien kieltämistä. Käytännössä tarkoittaen vallan antamista niille voimille, joita pitäisi muuttaa. Ei kuitenkaan kannata antaa pois omaa kykyään toimia ilmastokriisin ja luontokadon kaltaisten kysymysten parissa. 

Kun lakkaamme toivomasta, että kauhea tilanne vain ratkeaa jotenkin itsestään tai tilanne ei vain pahenisi, olemme vapaita aloittamaan työt tilanteen ratkaisemiseksi.
Hienoa pyöräkaistaa Laajasalontiellä!
Nyt se on ulkona! Rauhatädin ja mun yhteinen biisi Poljen, poljen. 

Räppäri ja sanataideohjaaja Rauhatäti eli Hanna Yli-Tepsa @rauhatati soitti mulle syksyllä 2024 ja ehdotti yhteisen räppibiisin tekemistä. Ehdotus oli niin hullu ja niin kaukana omasta mukavuusalueestani, että pakkohan siihen oli suostua. Itselläni ei ole mitään musiikillista taustaa ellei mukaan lasketa intohimoista gansta-räpin kuuntelua nuorena.

Kirjoitimme Rauhatädin kanssa syksyn, talven ja kevään aikana sanoituksia, harjoittelimme taustanauhojen kanssa ja pääsimme lopulta studioon äänittämään yhteisen biisin. Rauhatädin lisäksi mukana oli ammattilaisia 3rd Raililta ja Muumaa musiikilta. Näin lopputuloksena saatiin julkaistua mun elämäni ensimmäinen räppibiisi. Taustat kappaleeseen on tehnyt Kim Rantala.

Biisin nimi on ”Poljen, poljen”, ja se syntyi halusta sanoittaa omia kokemuksia ja tunnetiloja niistä hetkistä, kun puskee eteenpäin, vaikka tie on epätasainen. Kyseessä on kappale sinnikkyydestä, voimasta ja liikkeestä, joka ei pysähdy.

Tuore kappale kertoo myös siitä, miten ekologinen kulkeminen eli pyöräily, bussi, juna  tai ihan vaan kävely tai soutuveneily voi olla juuri se paras ilmastoystävällinen tapa liikkumiselle.

Ota kuunteluun Spotifysta, Youtubesta, Tidalista, Apple Musicista, SoundCloudista tai missä nyt ikinä musiikkia kuunteletkaan!
Perjantaina 3,2 km uintia ja 32 km pyöräilyä
Lauantaina 95 km pyöräilyä
Sunnuntaina 21,15 km juoksua ja 24 km pyöräilyä
Joka aamu 15 min venyttelyt ja lihaskuntotreeni

Siinä sivussa dronella lennättämisen harjoittelua.