Puupelletti kehiin

Olin keskiviikkona (7.4.) Pellettienergiayhdistyksen kevätseminaarissa Tampereen UKK-instituutissa puhumassa pellettienergiasta ja ilmastopolitiikasta.

Puupelletti näyttää tältä
Puupelletti näyttää tältä

Hallituksen ilmasto- ja energiastrategian mukaan pellettienergian tavoitteeksi (sisältäen peltobioenergian) on asetettu 3 TWh vuoteen 2020 mennessä. Pellettienergiayhdistyksen ja pellettialan mukaan potentiaali olisi kuitenkin 7 TWh. Tämä tarkottaisi noin 1,5 miljoonan tonnin vuosittaista pellettituotantoa. Puun ja muun bioenergian käytön lisäämisen kannalla on 70 prosenttiä suomalaisista (HS 23.3.2010).

Pellettienergian käyttöä voisi lisätä erityisesti suorasähkölämmitteisissä omakotitaloissa (tulisijat ja takat) sekä vesikiertoisessa omakotitalolämmityksessä (keskuslämmitysjärjestelmät). Pelletin käyttömahdollisuuksia on myös maatalous- ja suurkiinteistöissä sekä lämpö- ja sähkövoimaloissa.

Pellettienergian käyttöä voisi lisätä esimerkiksi seuraavin toimenpitein:

– Kaavoitus- ja yhdyskuntarakenteen ohjaaminen
– Rakennusmääräysten kiristäminen
– Kevyen polttoöljyn ja kuluttajasähkön vero
– Tuetaan siirtymistä suorasta sähkölämmityksestä pellettilämmitykseen
– Laitetuki
– Avaimet käteen asennuksia
– Osaamisen parantaminen

Pellettipuhelin auttaa hädässä
Pellettipuhelin auttaa hädässä

Käytännössä haasteita on usein asennuksissa, laitteiden tekniikoissa, pellettien saatavuudessa ja laitehuollossa. Toisaalta kyse on päästöttömästä ja useimmiten halvemmasta lämmitysvaihtoehdosta. Näissä asioissa Pellettienergiayhdistyksen puhelintuki auttaa.

4 kommenttia artikkeliin ”Puupelletti kehiin”

 1. Lisäisin lopun hyvään listaan sen, että pellettejä pitäisi voida ostaa riittävän pienissä erissä. Monissa pientaloissa joissa haluttaisiin siirtyä jälkiasennuksena öljylämmityksestä pellettiin, ongelmaksi muodostuu se että talon kellarista ei löydy vapautettavaksi riittävän suurta tilaa pellettisäiliölle. Ainakin pari vuotta sitten pienin toimitettava kuutiomäärä oli huomattavan suuri.

  Vastaa
 2. Listassa painottaisin kuitenkin kahta viimeistä – ainakaan PK seudun LVI toimittajat eivät ole halukkaita avaimet käteen toimitukseen.

  Kaiken kukkuraksi on Vapon monopoli joka esim viime vuonna nosti hintoja n. 20%. Kukaan muu toimittaja ei ole suostunut toimittamaan 14m3 PK seudulle.

  Uskoisin että kysyntää löytyy ilman tukiaisiakin mutta tarjonnassa on vakavia puutteita. Kyseessä on kuitenkin investointi jonka toiminta- ja huoltovarmuus jne… arveluttavat jolloin toimittajan rooli korostuu – ja ostaja haluaisi yhden vastuullisen.

  Vastaa
 3. Leon ja Petterin huomio avaimet käteen palvelun puutteesta on kyllä tiedostettu ja asialle tehdään mm. koulutuksen kautta työtä.

  Toinen keskeinen vaikuttaja on kuitenkin lämmityslaitteiden investoinnin suuruus. Ylipäänsä lämmitystavan vaihtaminen toiseen vaatii kuluttajan silmissä joko merkittävän suurta eroa lämmityskustannuksissa päätöshetkellä tai edullista investointia. Mikäli ympäristöystävällinen muoto on kalliimpi investoida, vaikka saattaisi olla vähän edullisempikin, tuo investointituki kynnystä alemmaksi.

  Pellettejä voi tilata (tai itse hakea) 20 kg tai 500 kg säkeissä. Nykyään pienin normaali toimituserä puhallustoimituksessa on 3 tn eli noin 5 m3. Pienemmänkin erän voi tilata, mutta siitä veloitetaan tällä hetkellä lisähinta. Käyttäjien määrän kasvaessa toimituserien kokoakin voitaneen kustannustehokkaasti pienentää, kun ajot jäävät järkeviksi.

  Pellettisäiliön voi hyvin sijoittaa myös maan alle tai aina 20 m päähän vaikka ulkovarastoon, jos käytetään pelletti-imuria.

  Pelletin hinta on kehittynyt, kuten täältä voi nähdä: http://www.pellettienergia.fi/images/stories/tiedostot/energian_hintakehitys_0310.ppt
  Kaikkien energialähteiden hinta on noussut ja tulee nousemaan.

  Eiköhän myös Versowood toimita Hkiin isojakin eriä. Katso: http://kauppa.suoraanluonnosta.fi/

  Vastaa
 4. Päivitysilmoitus: Rikas torstai ja perjantai

Jätä kommentti