Sisäinen tuli ja Jari Sarasvuo

Lauantaina luin pikalukuna Jari Sarasvuon kirjan Sisäinen tuli – väkevä ja tasapainoinen elämä on ulottuvillasi. Kirja oli taattua Sarasvuota. Teoksessa käydään läpi peruselementit hyvän elämän luomiseen. Näitä ovat mm. positiivisen ajattelun voima, arjen hallinta, säännöllinen vierailu epämukavuusalueella, pitkitetty tarpeentyydytys, henkisen ja fyysisen kunnon ylläpitäminen, rohkeus, rakkaus, energia ja innostus sekä muiden palvelu ja monet muut jutut. Muutama mielenkiintoinen (uusi) ajatus jäi kuitenkin pyörimään mieleeni tästä yli kymmenen vuotta sitten kirjoitetusta kirjasta.

1. Lepääminen tekee onnettomaksi. Oman jaksamisen ja vireystilan kannalta säännöllinen vierailu epämukavuusalueella on olennaista. Passiivisuus, pelkkä lepääminen ja relailu alkavat väsyttämään ja passivoivat entisestään. Jokaisen kannattaa tietysti nukkua vuorokaudessa riittävästi ja epämukavuusalueella pitää vierailla oman jaksamisen rajoissa. Liika laiskottelu ja mukavuusalueelle käpertyminen johtavat kuitenkin pidemmällä tähtäimellä onnettomaan elämään.

2. Puoliso/kumppani on kaikkein tärkein. Kirjassaan Sarasvuo muistuttaa, että yksin voi tehdä kovin vähän. Tarvitaan muiden ihmisten tukea. Hyvät sosiaaliset suhteet ovat avain tyytyväiseen elämään. Sarasvuon mukaan tärkein ihminen on oma puoliso/kumppani. Tämä menee jopa omien lasten edelle. Mikäli kohtelet puolisoasi hyvin, näkyy se myös suhteessa mahdollisiin omiin lapsiin ja muihin ihmisiin.

3. Ystävien osalta määrä korvaa laadun. Mikäli sinulla on vain muutama hyvä ja läheinen ystävä, on tilanne Sarasvuon mukaan epäterve ja haavoittuva. Jos olet riippuvainen vain muutamasta ystävästä, johtaa se jossain vaiheessa vääjäämättä suhteen väärinkäyttöön. Myös mahdollinen muutos olosuhteissa voi tehdä yksittäisestä ystävyyssuhteesta historiaa. Tästä syystä on parempi, että ystäväpiiri on mahdollisimman laaja. Silloin ei ole riippuvainen kenestäkään.

Sarasvuo on ilmiönä kiinnostava. Aika moni tyrmää henkilön vaikka ei ole lukenut hänen ainoatakaan kirjaa tai ollut hänen luennollaan/valmennuskurssilla. Mielikuva muodostuu julkisuuden kautta syntyneestä imagosta. Sen sijaan kun puhutaan sisällöistä – positiivisen ajattelun voimasta, henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista ja epämukavuusalueella vierailusta – aika harva on eri mieltä. Sanoihin fear less, love more, fight harder -kiteytyy jotain olennaista omasta ajastamme.

Jätä kommentti