Suomen ”pellettivuoto” aiheuttaa 0,3 miljoonan tonnin päästöt

Kävin lounaalla ke 13.1. Suomen Pellettienergiayhdistyksen toiminnanjohtaja Hannes Tuohiniityn kanssa. On uskomatonta, miten vähän Suomessa on vielä osattu hyödyntää pelletti-energian mahdollisuuksia. Tällä hetkellä suurin osa Suomen pellettituotannosta menee Ruotsiin ja Tukholmaan. ”Pellettivuoto” tulee kalliiksi. Käytännössä 225 000 tonnia vietyä pellettiä (2008) tarkoittaa Suomelle Suomen Pellettienergiayhdistyksen mukaan noin 0,3 miljoonan CO2-päästötonnin lisäystä kasvihuonekaasupäästöihin.

Kuva: http://www.pellettienergia.fi
Kuva: http://www.pellettienergia.fi

Pelletti olisi oiva mahdollisuus esimerkiksi Helsingille siirtyä päästöttömään energiantuotantoon. Onneksi tämän suhteen kehitystä on tapahtumassa. Helsingin Sanomien mukaan (ks. myös Vihreä Lanka) suunnitelmissa on tiputtaa Helsingin Energian kasvihuonekaasupäästöjä peräti 98 prosentilla vuoden 1990 tasosta vuoteen 2030 mennessä! Mahtavaa! Hiilineutraali Helsinki on vihdoin tulevaisuutta!

Suurimmat mahdollisuudet pelletillä olisi kuitenkin omakotitalojen öljylämmityksen korvaajana. Kansallisessa ilmasto- ja energiastrategiassa arvioidaan pellettienergian potentiaaliksi (ml. peltobioenergia) vain 3 Twh vuoteen 2020 mennessä kun ala itse arvio potentiaalin olevan 7 Twh. Suomessa pitäisi nostaa kevyen polttoöljyn veroa ja lisätä pientalojen laitetukia. Esimerkiksi Ruotsissa on tuettu myös siirtymistä suorasta sähkölämmityksestä pellettilämmitykseen.

Iltapäivän istuinkin sitten kokouksissa. Ensin suunnittelimme Greenpeacen toimistolla ympäristö- ja kehitysjärjestöjen kanssa ilmastopoliittista vaikuttamista vuoden 2010 osalta. Tämän jälkeen pyöräilin lumisohjossa YLE:n Isoon pajaan Pasilaan kokoustamaan tulevasta Kevätseuranta-hankkeesta. Lopuksi päädyin Suomen luonnonsuojeluliiton toimistolle pääkaupunkiseudun luonnonsuojeluyhdistysten yhteistyökokoukseen.

Yksi kommentti artikkeliin ”Suomen ”pellettivuoto” aiheuttaa 0,3 miljoonan tonnin päästöt”

  1. Korjaus tähän blogi-merkintään! Aiemmin tässä oli puhe kolmesta miljoonasta CO2-päästötonnista. Tarkistin asian vielä Pellettienergiayhdistykseltä. Heidän materiaaleissa/laskelmassa oli tietysti pilkkuvirhe. Todellisuudessa Suomen 225 000 tonnia vietyä pellettiä (2008) tarkoittaa noin 0,3 miljoonan CO2-päästötonnin lisäystä kasvihuonekaasupäästöihin. Pahoittelen sekaannusta!

    Vastaa

Jätä kommentti