Maailma odottaa henkeään pidätellen ilmastosopimusta

Toistaiseksi maailman johtajat ovat epäonnistuneet löytämään yhteistä sopua Kööpenhaminan ilmastokokouksessa. Kahden viikon neuvottelut jatkuvat siis edelleen.

Tiedotusvälineissä on esiintynyt erilaisia luonnoksia sopimustekstiksi. Näiden mukaan tavoitteena on pitää ilmakehän lämpeneminen alle kahdessa asteessa. Joissakin versioissa on ollut mukana myös maininta 100 miljardin dollarin vuosittaisesta teollisuusmaiden rahoituksesta kehitysmaiden toimille vuoteen 2020 mennessä. Valitettavasti kaikki konkretia tämän jälkeen kuitenkin puuttuu. Esimerkiksi teollisuusmaiden päästövähennyksistä ei ole tietoa. Johtajien juhlapuheiden kunnianhimo ei näy juuri nyt käsillä olevissa luonnoksissa.

Itse seuraan neuvotteluja läpi yön. Nyt odotetaan henkeä pidätellen mitä tuleman pitää. Pääministeri Rasmussenin pitäisi antaa raportti COP-kokoukselle puolilta öin Suomen aikaa. Valtioiden johtajat eivät voi suostua näin vaatimattomaan lopputulokseen.

Toisaalta, vaikka Kööpenhaminasta tulisikin pannukakku, on kokouksen myötä sadat miljoonat ihmiset ja sadat valtioiden johtajat ovat sitoutuneet tärkeään ilmastotyöhön. Näin paine kunnianhimoiseen ilmastopolitiikkaan kasvaa.

Kävin aamulla YLE Radio Suomen ajantasa -ohjelmassa keskustelemassa Kööpenhaminan ilmastokokouksesta. Keskustelun voi kuunnella täältä.

Yksi kommentti artikkeliin ”Maailma odottaa henkeään pidätellen ilmastosopimusta”

 1. Ystävät hyvät,
  ei maailma tähän kaadu, Köpikseen, ettekä mitään voi, dinosauruksetkin kuolivat!
  Leo Stranius wrote>:
  ”Itse seuraan neuvotteluja läpi yön. Nyt odotetaan henkeä pidätellen mitä tuleman pitää. Pääministeri Rasmussenin pitäisi antaa raportti…”

  Nuku hyvä mies välillä, maratoonarille lepokin on treeniä! ota suihku ja soita Linkolalle,
  elämä voittaa, kunhan muutat pois Hesasta, netin ja spostin äärestä, siel aina kiire ja ympäril tuhat ihmistä jotka puhuvat yhtä ja tekevät toista. Alas näennäisnynnyvihreet! Alas suurkaupungit, alas paskapuheet muutoksesta, jota kukaan ei aloita…paitsi muutamat pers-arjalassa… Öisinajattelija

  Vastaa

Jätä kommentti