Kööpenhaminassa ratkaistaan tänään maapallon tulevaisuus

Valtion johtajat ovat aloittaneet Kööpenhaminassa viimeiset keskustelut tulevasta ilmastosopimuksesta. Tällä hetkellä tilanne näyttää katastrofaalisen huonolta ja Kööpenhaminasta tuskin tulee ulos merkittävää tai ainakaan oikeudenmukaista, kunnianhimoista ja laillisesti sitovaa ilmastosopimusta, jolla ilmaston lämpeneminen pidetään alle kahdessa asteessa.

Viesti on selvä. Kotiin ei ole tulemista ilman kunnollista ilmastosopimusta.

Tarvitaan vankkaa sitoutumista kahden asteen tavoitteeseen. Käytännössä tämä tarkoittaa teollisuusmaiden 40 prosentin päästövähennyksiä vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä ja huomattavaa rahoitusta kehitysmaiden toimille. Juuri nyt ollaan kaukana tästä. Nykyisillä sitoumuksilla ollaan menossa 3-4 asteen lämpenemiseen. Leaked UN report shows cuts offered at Copenhagen would lead to 3C rise.

Lisäksi sopimukseen mahdollisesti tulevat porsaanreijät on tukittava. Metsien nielulaskennalla, kuumalla ilmalla ja joustomekanismeilla ei saa heikentää kotimaisia päästövähennystoimia. Rahoituksen tulee olla lisäistä suhteessa kehitysapuun.

Niin kauan kuin on elämää, on toivoa. Maailma katsoo juuri nyt kohti Kööpenhaminaa. Toivottavasti johtajat eivät petä ihmisten luottamusta.

Jätä kommentti