EU saa ilmastokomissaarin – Suomeen ilmasto- ja energiaministeriö?

Barroson valinta EU:n komission puheenjohtajaksi varmistui tänään (16.9.) EU-parlamentin äänestyksessä. Parlamentille pitämässä puheessa Barrosso linjasi komission tarvitsevan mm. oman ilmastokomissaarin:

“I will set up a Commissioner for Climate Action, to reflect the fact that climate change is a challenge that needs to be addressed across the whole range of our policies. A dedicated Commissioner for Climate Action will also send an important signal to the world that, independent of the level of ambition that comes out of Copenhagen, Europe is serious about maintaining momentum for action.”

Olisiko Suomeenkin aika perustaa ilmasto- ja energiaministeriö? Ministeriöön voitaisiin sijoittaa nykyisen työ- ja elinkeinoministeriön energiaosasto sekä ympäristöministeriön ilmastopolitiikkaan liittyvät toiminnot. Tämän lisäksi maa- ja metsätalousministeriöstä olisi syytä siirtää joitakin luonnonvarakysymyksiin ja eläintensuojeluun liittyviä toimintoja ympäristöministeriöön, jotta ympäristön ja eläinten etu tulisi paremmin huomoiduksi.

Vai olisiko riskinä, että ilmasto- ja energiaministeriksi tulisi valittua joku, joka ei ole kykenevä ajamaan kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa? Olisiko parempi vaatia vain kunnon tekoja kuin pettyä huonoon ministeriöön?

Jätä kommentti