Ympäristöystävällinen ja terveellinen ruokavalio koostuu kasviksista

Kotitalouksien kulutusvalinnat ja niiden ympäristövaikutukset -hankkeen (ConsEnv) tutkimustuloksia esiteltiin tänään Säätytalolla Helsingissä. MTT:n, Suomen ympäristökeskuksen, Kuluttajatutkimuskeskuksen ja Thule-instituutin tutkimus näyttää suuntaa ruoka- ja asumiskulttuurin laajemmalle muutokselle. Tänään julkaistu tiedote hankkeesta löytyy täältä: Ruokavalinnoilla ja järkevällä asumisella kevennät ympäristökuormaa.

Hankkeen myötä vahvistuu käsitys siitä, että eläinperäisiä tuotteita sisältävät ateriat kuormittavat ympäristöä keskimäärin enemmän kuin kasvikunnan tuotteita sisältävät. On kuitenkin uskomatonta, että tätä ei uskalleta sanoa ääneen. Tämä johtunee siitä, että hankkeessa on ollut mukana myös lihateollisuuden edustajia. Yllättävää on myös se, että kirjolohen rehevöittävät vaikutukset ovat niin suuret.

HK Ruokatalo Oy on myös ymmärtänyt asian ja on ymmärrettävästi huolissaan oman liiketoiminnan tulevaisuudesta. Yhtiö kiirehti tiedottamaan samaan aikaan, että lihalla on tärkeä asema ravitsemuksellisesti tasapainoisessa ruokavaliossa.

HK Ruokatalon väite ei pidä paikkansa. Proteiinia ja rautaa kun saa paljon ympäristöystävällisemmin kasviksista. Tutkimustulokset osoittavat selvästi, että lihan määrää ruokavaliossa kannattaa ympäristö- ja terveyssyistä vähentää niin paljon kuin mahdollista. Soija- ja härkäpavuista muodostettu lounaslautanen kuormittaa ilmastoa kaikkein vähiten. Tämän voi kuka tahansa lukea myös HK Ruokatalon tiedotteessa olevasta taulukosta.

Jätä kommentti