11.5.2009: Uusi kulma – Hiilineutraali Pohjois-Karjala -projekti

Matkustin aamulla Joensuuhun. Isäni ja siskojeni kanssa nautitun lounaan jälkeen vierailin vappuna Joensuussa vallatussa talossa. Kyseessä on kaupunkilaisten avoin kohtaamispaikka eli ”Uusi kulma – väen talo”, kylä keskellä kaupunkia, paikka kaikille ihmisille ikään, sukupuolisuuteen, yhteiskunnalliseen säätyyn, kansallisuuteen tai muuhun ihmisiä erottelevaan luokitukseen katsomatta.

Väen talo oli laitettu hyvään kuntoon ja meno oli mainiota. Kaikki vieraat toivotettiin tervetulleiksi teen ja keksien kera. Paikalla törmäsin vanhaan tuttuuni, projektin puuhahenkilöön Juhana Venäläiseen. Juhana on tehnyt mahtavaa työtä kulttuuritilojen puolesta. Toivottavasti kaupunki ymmärtää oman parhaansa ja luovuttaa tyhjänä Torikadulla, aivan Joensuun keskustassa, sijainneen kiinteistön valtaajien haltuun.
 
Mikäli talonvaltausteema kiinnostaa, suosittelen iltalukemiseksi allekirjoittaneen ja Mikko Salasuon toimittamaa julkaisua "Talonvaltaus liikkeenä – miksi squat ei antaudu?"

Iltapäivällä vierailin Pohjois-Karjalan Vihreiden toimistolla keskustelemassa ilmasto- ja energiakysymysten huomioimisesta kunnallistason päätöksenteossa. Lisää aiheesta löytyy esimerkiksi Suomen luonnonsuojeluliitton kunnallisvaaliteeseistä ja mallialoitepohjista.

Illalla oli vuorossa yliopistolla järjestetty seminaari, jossa olin puhumassa ilmastonmuutoksesta ja kaavoituksesta. Painotin omassa puheenvuorossani ilmastonmuutoksen haastetta, hiilineutraalia Pohjois-Karjala -projektia sekä yhdyskunta- ja liikennesuunnittelun merkitystä. Kaupunkia tulisi suunnitella sen mukaan, että lähipalveluihin ja pysäkille olisi ”lastenvaunuetäisyydellä” maksimissaan 300 metrin matka. Kevyen liikenteen ja raideliikenteen potentiaalit tulisi ottaa Joensuussa käyttöön entistäkin paremmin. Joensuussa pyöräilyn osuus (15%) kulkutavoista matkaluvun mukaan on jo nyt selvästi keskimääräistä suurempi. Lisää tilastoja täällä.

Paikalla oli myös kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Anssi Törmälä (kok.) todella fiksu ja hyviä ajatuksia esittänyt paikallipolitiikan nouseva tähti jolla oli selvästi halua edistää hiilineutraalin Joensun rakentamista.

Sen sijaan yleiskaava-artkkitehti Mika Ahonen näki enemmän haasteita – siitäkin huolimatta, että maankäyttö ja rakennuslaki lähtee siitä, että ympäristöasiat huomiodaan mitä suurimmassa määrin kaavoituksessa. Ahosen mukaan kaavoitus lähtee lain sijaan edelleen ihmisten unelmien toteuttamisesta eli autoilun varassa olevista isoista omakotitaloista ja pihoista. Kenen unelma tämä nyt on? Ainakin asuntojen hintojen perusteella suomalainen unelma on kerrostaloasunto kaupungin keskustassa hyvien liikenneyhteyksien ja palveluiden äärellä.

Iso kiitos kaupunginvaltuutettu ja hypermoniala-aktivisti Minttu Massiselle seminaarin järjestelyistä ja puheenjohtajana toimimisesta!

Jätä kommentti