Viikonloppu 29.-30.9.2007 – Luonnonsuojeluliiton suunnittelupäivät

Heräsin lauantaina aikaisin aamulla ja poljin vastatuulessa Suomen luonnonsuojeluliiton (http://www.sll.fi) valtuuston suunnittelupäiville Vuosaareen hotelli Rantapuistoon.

Aamulla ohjelmassa oli ennen suunnittelupäivien alkua liittohallituksen kokous, jossa käytiin läpi vuoden 2008 budjettia, toimintasuunnitelmaa, yritysyhteistyökuvioita sekä juhlavuoden arpajaisia. Päätimme myös järjestää liiton perinteisen jouluglögitilaisuuden joulukuussa. Ehdotin, että tilaisuudessa ei olisi alkoholitarjoilua ja ruokavalion suhteen pysyttäisiin kasvisruuassa. Ehdotukseni sai ristiriitaisen vastaanoton. Keskustelimme asiasta ja totesimme, että asia päätetään myöhemmin.

Iltapäivän valtuuston suunnittelukokouksen aluksi esiteltiin uudelle kolmevuotisen kauden aloittaneelle valtuustolle liiton toimintaa ja taloutta. Itse pidin esityksen energia- ja ilmastosektorin tulevista haasteista. Luonnonsuojelu- ja ympäristönsuojelukysymysten sijaan keskustelua käytiin liiton aluetyöstä ja sen organisoimisesta. Ilmoilla oli ajatus (tai pikemminkin konkreettinen ehdotus), että liiton nykyisestä 15 piirin mallista siirryttäisiin esimerkiksi 6 piirin malliin toimintaa keskittämällä. Ehdotus ei saanut juurikaan kannatusta. Kaikki halusivat pitää kiinni omistaan.

Illalla pyöräilin Pasilaan ja hyppäsimme Annukan kanssa junaan. Matkasimme Tampereelle Oras Tynkkysen 30-vuotissynttärijuhlille. Päivällä Oraksen juhlaohjelmassa olisi ollut 30 kilometrin pyörälenkki ja sen päälle saunomista. Valitettavasti en noihin sessioihin ehtinyt Luonnonsuojeluliiton menojen takia. Omalla tavallani kyllä tuon pyöräilyn kuitenkin suoritin pyöräilemällä Vuosaareen ja takaisin (matkaa tuli tasan 30 kilometria). Juhlia vietettiin Ravintola Pinkissä. Paikalla oli upeita ihmisiä, hienoja ajatuksia ja kerrankin loistavaa musiikkia. Kiitos! Tullessamme takaisin Helsinkiin Illan viimeisellä junalla, saimme nauttia ravintolavaunuun yllättäen saapuneen Pelle Miljoonan jutustelusta ja esiintymisestä sekä humalaisten ihmisten kinastelusta ja jankkaamisesta.

Sunnuntaina pyöräilin jälleen aamuhämärissä Vuosaareen ja Luonnonsuojeluliiton valtuuston suunnittelupäiville. Ohjelmassa oli liiton face to face -kampanjan ja yritysyhteistyön esittelyä sekä jäsentilanteen näkymiä vuodelle 2008. Liiton jäsenmäärä on hienosti kasvussa. Näyttää kuitenkin vahvasti siltä, että uudet jäsenet tulevat tällä hetkellä sisään face to face -kampanjan tai verkkosivujen kautta. Jostain syystä paikallistoiminta ei inspiroi ihmisiä liittymään jäseniksi.

Pelkoni onkin siinä, että ihmisiä ei samalla tavalla enää kiinnosta paikallinen luonnonsuojelutyö. Kuudes sukupuuttoaalto ja luonnon monimuotoisuuden nopea heikkeneminen sekä ilmastonmuutos ja näiden taustalla oleva luonnonvarojen ylikulutus puhuttelevat ihmisiä enemmän. Paikallistoiminta ei ole Luonnonsuojeluliitossa kuitenkaan näihin kysymyksiin juuri pystynyt vastaamaan. Ihmiset liittyvät paikallisyhdistysten sijaan mielummin lahjoittajajäseniksi – tai tulevat mukaan muihin kevytaktivismin muotoihin (esimerkiksi vetoomuksiin ja erilaiseen verkko-osallistumiseen). Yksi mahdollisuus olisi rakentaa Luonnonsuojelululiittoon valtakunnallisia kampanjoita. Nämä voisivat olla yksi konkreettinen väylä tulla mukaan vapaaehtoistoimintaan, mikäli paikallistason toiminta ei inspiroi.

Ihan hyvät suunnittelupäivät. Monia kiihkeitä keskusteluita. Joitain uusia ajatuksiakin. Toimitaan tarvittaisiin kuitenkin kipesti mukaan nuoria. Valtuuston uusi puheenjohtaja Markku Kuortti veti päivät läpi erinomaisesti. Luonnonsuojeluliitossa on hyvä ja aktiivinen sekä asiansa osaava valtuuston puheenjohtaja. Toivottavasti tämä aktivoi Luonnonsuojeluliiton muutakin valtuustoa ottamaan asioihin kantaa.

Jätä kommentti