Perjantai 28.9.2007 – Maksimitoimeentulo

Osallistuin Helsingin yliopiston filosofian laitoksen johtaja Thomas Wallgrenin kutsumaan Aloite 2009 palaveriin Seurakuntien talolla Kalliossa. Keskustelimme uuden punavihreän liikkeen mahdollisuuksista.

Ekologisesti kestävän ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen yhteiskunnan haasteena on yleinen uusliberalismin ja markkinatalouden hegemonia. Tämän johdosta myös hyvät poliittiset päättäjät ovat pakotettuja tekemään huonoja päätöksiä, jotka edistävät liiallista luonnon hyväksikäyttöä ja sosiaalista eriarvoistumista. Mikäli aika, yhteiskunnallinen tila, olisi punavihreän liikkeen puolella, huonotkin johtajat tekisivät hyviä päätöksiä.

Liikkeen ideaaleja voisivat olla solidaarisuus, ekologia ja demokratia. Käytännössä tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi oikeudenmukaista perustulojärjestelmää, aktiivista edelläkävijyyttää ympäristö- ja ilmastopolitiikassa sekä kansanvallan edistämistä erilaisin suoran demokratian keinoin (esim. kansanäänestykset). Haasteena on mielestäni kuitenkin se, että kaikki tämä on osittain jo nykyisessäkin hallitusohjelmassa. Tällä agendalla ei siis vallitsevaa politiikkaa tai hegemoniaa pystytä juurikaan haastamaan, horjuttamaan tai tuomaan keskusteluun uusia avauksia.

Käytännön toiminta voisi olla jotain prosenttiliikkeen kaltaista. Luotaisiin ihmisille mahdollisuus luovuttaa vapaaehtoisesti tietty prosentti tuloistaan tai vaikkapa työajastaan pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan säilyttämiseksi. Prosenttiliikettäkin mielenkiintoisempi keskustelunavaus voisi kuitenkin olla siirtyminen minimitoimeentulokeskustelusta maksimitoimeentuloon. Tämä tarkoittaisi sitä, että jokainen saisi ansaita maksimissaan esimerkiksi 2000 euroa kuukaudessa.

Toisaalta on vaikea tuntea surua siitä, että demarit ovat oppositioissa. Esimerkiksi opintotuen korotus ja avauksia uusien ympäristöverojen ja –tukimuotojen suhteen olisi voitu tehdä hyvin kahdeksan vuotta sitten Paavo Lipposen hallituksessa. Ei tehty. Nyt sinivihreä hallitus on niitä tehnyt ja hyvä niin.

Kokouksen jälkeen kävimme Annukan kanssa syömässä Meze-pointissa. Ruokailun ja keskustelun jälkeen matka jatkui vielä ravintola Bellyyn Taija Ståhlbergin 30-vuotissyntymäpäiväjuhliin. Siellä keskustelimme mm. Villen ja Elinan kanssa siitä, kuinka liian kovaa soitettu musiikki ehkäiseen kaiken sosiaalisen vuorovaikutuksen ja keskustelun. Tupakointikielto ravintoloissa ei siis vielä riitä. Seuraavana listalla pitäisi olla alkoholi ja liian kovaa soitettu musiikki.

Päivän Helsingin Sanomissa on uunituoreen ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen haastettelu. Hänen mukaansa tuulivoimalle tulisi saada syöttötariffi eli takuuhintajärjestelmä seuraavan vuoden aikana. Uusi ympäristöministeri liputtaa tuulivoimaa, biokaasua, biomassaa ja luomutuotantoa. Hyvä! Tiilikaisen mukaan turve ei ole uusiutuva polttoaine eikä kuudetta ydinvoimalaa tarvita. Myöskään Kollajan tai Vuotoksen tekoaltaista ei ole syytä keskustella. Erinomaista! Kerrankin meillä näyttäisi (ainakin hetken) olevan jälleen ympäristöministeri, joka on kiinnostunut ympäristöasioista.

Tänään Malmin lentokentällä 80 km pyöräily! 

Tasaista eikä liikennettä vaikka pinta vähän epätasainen. Melkein tekisi mieli alkaa puolustaa tässä vaiheessa kenttää rakentamiselta. Tämähän on loistava treeniympäristö!

#pyöräily #triathlon
Tänä vuonna olen kuunnellut uudestaan jo aiemmin kuuntelemiani kirjoja, jotka ovat tehneet minuun viime vuosina erityisen vaikutuksen. 

Yksi niistä on tämä Joni Jaakkolan Väkevä elämä. Tämä on samalla 100. tänä vuonna lukemani/kuuntelemani kirja. 

Jaakkolan kirjassa on perusasiat hyvin kohdillaan. Kun rakentaa hyviä rutiineja ja pitää huolta unesta, ravitsemuksesta ja liikunnasta, pääsee arjessa sellaiselle tasolle, että pienet vastoinkäymiset tai sairaudet eivät vie sinua suoraan kellariin ja toimintakyvyttömäksi vaan pystyt palautumaan nopeammin ja paremmin arjen heittämistä haasteista. 

@inojalokkaaj #väkeväelämä @tammikirjat #jonijaakkola #kirjagram #kirjat #äänikirja
Oliver Burkeman kirjoittaa osuvasti toivosta kirjassaan Neljätuhatta viikkoa. Miten käytät loppuelämäsi päivät. 

Toivon tarkoituksena on olla soihtu pimeässä, mutta todellisuudessa se on kirous. Toivo on uskon asettamista oman toiminnan edelle. 

Toivo on sitä, että uskomme lastenvahdin olevan aina huutomatkan päässä kun sitä tarvitsemme. Tämä on perusteltua tietysti silloin, jos ajattelee tai on tilanteita, joissa millään mitä itse tekee, ei ole mitään väliä. 

Toivo on siis omien vaikutusmahdollisuuksien kieltämistä. Käytännössä tarkoittaen vallan antamista niille voimille, joita pitäisi muuttaa. Ei kuitenkaan kannata antaa pois omaa kykyään toimia ilmastokriisin ja luontokadon kaltaisten kysymysten parissa. 

Kun lakkaamme toivomasta, että kauhea tilanne vain ratkeaa jotenkin itsestään tai tilanne ei vain pahenisi, olemme vapaita aloittamaan työt tilanteen ratkaisemiseksi.
Hienoa pyöräkaistaa Laajasalontiellä!
Nyt se on ulkona! Rauhatädin ja mun yhteinen biisi Poljen, poljen. 

Räppäri ja sanataideohjaaja Rauhatäti eli Hanna Yli-Tepsa @rauhatati soitti mulle syksyllä 2024 ja ehdotti yhteisen räppibiisin tekemistä. Ehdotus oli niin hullu ja niin kaukana omasta mukavuusalueestani, että pakkohan siihen oli suostua. Itselläni ei ole mitään musiikillista taustaa ellei mukaan lasketa intohimoista gansta-räpin kuuntelua nuorena.

Kirjoitimme Rauhatädin kanssa syksyn, talven ja kevään aikana sanoituksia, harjoittelimme taustanauhojen kanssa ja pääsimme lopulta studioon äänittämään yhteisen biisin. Rauhatädin lisäksi mukana oli ammattilaisia 3rd Raililta ja Muumaa musiikilta. Näin lopputuloksena saatiin julkaistua mun elämäni ensimmäinen räppibiisi. Taustat kappaleeseen on tehnyt Kim Rantala.

Biisin nimi on ”Poljen, poljen”, ja se syntyi halusta sanoittaa omia kokemuksia ja tunnetiloja niistä hetkistä, kun puskee eteenpäin, vaikka tie on epätasainen. Kyseessä on kappale sinnikkyydestä, voimasta ja liikkeestä, joka ei pysähdy.

Tuore kappale kertoo myös siitä, miten ekologinen kulkeminen eli pyöräily, bussi, juna  tai ihan vaan kävely tai soutuveneily voi olla juuri se paras ilmastoystävällinen tapa liikkumiselle.

Ota kuunteluun Spotifysta, Youtubesta, Tidalista, Apple Musicista, SoundCloudista tai missä nyt ikinä musiikkia kuunteletkaan!
Perjantaina 3,2 km uintia ja 32 km pyöräilyä
Lauantaina 95 km pyöräilyä
Sunnuntaina 21,15 km juoksua ja 24 km pyöräilyä
Joka aamu 15 min venyttelyt ja lihaskuntotreeni

Siinä sivussa dronella lennättämisen harjoittelua.