Maanantai 2.10.2006

Kirjoittelin Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin tiedotetta liittyen Hiljan päivän -palkintoon. Suomalaisista joka viides asuu melualueilla, joilla keskiäänitaso ylittää sallitun ohjearvon, 55 desibeliä. Suurin ympäristömelun lähde on liikenne. Akuutein ongelma on pääkaupunkiseudulla. Melulla on monia kielteisiä vaikutuksia ympäristöön sekä ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin. Melu häiritsee ja vaikeuttaa muun muassa lepoa, nukkumista, työskentelyä, viestintää ja oppimista sekä aiheittaa stressiä.

Suomen luonnonsuojeluliiton hiljaisuuden päivää on vietety vuodesta 2000 lähtien. Hiljan päivänä Luonnonsuojeluliiton piireissä ja paikallisyhdistyksissä laaditaan lausuntoja, muistutuksia ja aloitteita, jotta melu ja hiljaiset alueet otettaisiin entistä painokkaammin huomioon kaavoitus- ja liikennehankkeissa, ympäristöluvissa ja ympäristövaikutusten arvioinnissa.

Luonnonsuojeluliiton Ekoenergiavastaava Mari Puoskari päätti irtisanoutua tehtävästään hänelle tulleen paremman työtarjouksen vuoksi. Harmittava takaisku. Uusi haku pistettiin käyntiin välittömästi. Tarkemmin tietoa avoinna olevasta työpaikasta löytyy osoitteessa: http://www.sll.fi/tietoja/energianympmervast

Uusi Kulttuurivihkot -lehti (http://www.kulttuurivihkot.fi/) oli kolahtanut postiluukusta. Lukijoiden kirjeissa Hannes Mäntyranta kritisoi voimakkaasti aiemmin kirjoittamaani artikkelia ”Suomalainen ympäristöpolitiikka murroksessa”. En taida jaksaa vastata. Kuurojen dialogia on turha käydä.

Annukalta oli puhjennut kotimatkalla polkupyörän rengas. Oi voi. Sisäkumissa reikiä oli itse asiassa neljässä eri kohdassa. Paikkasin sen, asensin paikalleen ja pumppasin renkaaseen vahingossa niin paljon ilmaa, että koko rengas räjähti! Onneksi löytyi vielä toinen vararengas ja polkupyörä saatiin ajokuntoon. Maria Svanström laittoi illalla onnittelutekstiviestin graduarvosanasta. Tulin onnelliseksi. Kiitos!

Aloitin lukemaan uutta kirjaa: Uuden työn sanakirja (2006) Mikko Jakonen, Jukka Peltokoski ja Akseli Virtanen (toim.). Tutkijaliitto. Katso esimerkiksi Veera Luoma-ahon ylioppilaslehteen kirjoittama arvostelu: http://www.ylioppilaslehti.fi/2006/05/05/levottomien-manifesti/.

Jätä kommentti