Elokuun kokeilu: Urbaani avanto eli kylmät suihkut
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa. Elokuussa kokeilin energiansäästöhengessä urbaania avantoa eli kylmiä suihkuja. Miten vaikuttavasta energiansäästötoimesta on kyse? Seuraavassa tarkemmin.
Venäjän hyökättyä Ukrainaan sekä Euroopan ja Suomen pyristellessä irti Putinin fossiilihalauksesta, on energiansäästökeskustelu noussut ihan uudelle tasolle.
Kävin sopivasti elokuun alussa myös MTV:n Uutisaamussa keskustelemassa energiansäästöstä. Yksittäisten ihmisten lämmitys-, liikkumis- ja kulutusvalintojen ohella ratkaisevaa tulevissa energiatalkoissa on myös teollisuuden energiankäyttö ja se, miten poliittiset päätökset tukevat yritysten ja ihmisten toimia.
Toki ennen aamun keskustelua kävin urbaanissa avannossa eli 30 sekunnin kylmässä suihkussa. Siinä kyse oli kuitenkin enemmän hyvinvoinnista kuin energiansäästöstä.
Mikäli halutaan kuitenkin säästää energiaa suihkujen avulla, on muuttujia kolme:
- Kuinka usein käy suihkussa?
- Kuinka pitkään on suihkussa?
- Kuinka lämmintä suihkun vesi on?
Elokuussa kävin suihkussa yhteensä 10 kertaa. Käytännössä siis 2-3 kertaa viikossa. Todettakoon, että liikun ja hikoilen päivittäin. Tämä ei silti tarkoita, että suihkussa pitäisi käydä päivittäin. Pääasiassa vettä ja suolaa sisältävä hiki kun ei itsessään haise. Täällä hyvä artikkeli aiheesta: Tiesitkö, ettei hiki haise? Lue 10 faktaa!
Suihkuni kestää keskimäärin 1-2 minuuttia ja suihkupää kuluttaa minuutissa 9 litraa vettä. Käytännössä tämä tarkoittaa noin 135 litran vesimäärää kuukaudessa. Shampoota, hoitoaineita tai saippuaa en suihkussa käytä. Pelkkä vesi riittää hyvin.
Mikäli kävisin joka päivä suihkussa, kuluisi vettä noin 420 litraa. Mikäli suihkuni kesto olisi esimerkiksi 5 minuuttia ja kävisin joka päivä suihkussa, kuluisi vettä kuukaudessa suihkuihin jo 1395 litraa.
Kuinka paljon tämä sitten säästää energiaa?
Kuukauden suihkujen vedenkulutukseni on 135 litraa eli 0,135 kuutiometriä. Motivan mukaan vesikuution lämmittämiseen kuluu energiaa 58 kWh. Arvio perustuu 50 asteen lämpötilaeroon. Suihkussa käydessä ero ei ehkä ole käytännössä näin suuri. Lasketaan kuitenkin tämän mukaan, kun muutakaan arviota ei ole.
Käytännössä kuukauden suihkuni eli 135 litraa tai 0,135 kuutiometriä kuluttaa energiaa siis 7,83 kWh. Vuodessa tämä on 93,96 kWh. Tuon verran energiaa siis säästyy kuukaudessa tai vuodessa, kun käännän hanan lämpimästä kylmälle.
Helenin mukaan 2 minuutin suihku kuluttaa energiaa yhden kWh:n. Näin laskettuna kuukauden suihkutteluni (15 min) kuluttaa yhteensä 7,5 kWh energiaa. Aika lähelle päästään tälläkin arviolla verrattuna tuohon todelliseen laskelmaani.
Mikäli kävisin päivittäin 5 minuutin lämpimässä suihkussa, kuluisi energiaa kuukaudessa 80,91 kWh ja vuodessa 970,92 kWh.
Onko tämä paljon vai vähän? Yleisesti ajatellaan, että kerrostalossa asuvan henkilön sähkönkulutus on noin 1500 kWh vuodessa ja kahden henkilön kulutus 2500 kWh. Meillä nelihenkisen perheen sähkönkulutus viime vuonna oli yhteensä 2250 kWh eli noin 562,5 kWh/henkilö.
Vaikka käyn vain muutaman kerran viikossa suihkussa ja käyn siellä nopeasti, vastaisi lämpimät suihkut noin 14 prosenttia koko vuoden sähkönkulutuksestani. Se on yllättävän paljon.
Tämän perusteella voi sanoa, että lämmin suihku ja lämpimän veden käyttö todella kuluttaa paljon energiaa ja on erittäin tehokas keino vähentää yksilön näkökulmasta energiankulutusta ja sitä kautta riippuvuutta venäläisestä fossiilienergiasta.
Sen ohella kannattaa kuitenkin muistaa, että suurin osa energiasta kuluu Suomessa teollisuudessa. Ei hommaa siis kylmillä suihkuilla ratkaista vaan elinkeinoelämän ja teollisuuden toimilla.
Olkoonkin, että yksilön kannalta urbaanissa avannossa eli kylmissä suihkuissa on paljon terveyshyötyjä.
Tässä esimerkiksi Suomen Ladun sivuilta poimittua tutkittua tietoa kylmän veden vaikutuksista:
- tuottaa mielihyvää, kun aivolisäkkeestä vapautuu betaendorfiinia
- parantaa unensaantia, kun verisuonista vapautuu serotoniinia
- parantaa vastustuskykyä, kun immuunitoiminta aktivoituu
- parantaa stressinsietoa ja tehostaa lihasten palautumista (kortisoli)
- elimistö polttaa tehokkaammin rasvoja
- lievittää reuman ja astman oireita, kun aivolisäkkeestä vapautuu ACTH-hormonia
- helpottaa lihasten ja nivelten tulehduksia lisäämällä paikallisverenkiertoa
- vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja vahvistaa verenkiertoa
- laskee perusverenpainetta, jos käy säännöllisesti kylmässä vedessä yli 3 kk ajan
Kylmät suihkut eli urbaani avanto tekee siis hyvää ilmastolle, taloudelle ja kukkarolle sekä rauhalle ja omalle hyvinvoinnille.
Ohessa aikaisemmat kokeilut:
- Heinäkuu 2022: Suunnittelematonta joutilaisuutta
- Kesäkuu 2022: Venyttely
- Toukokuu 2022: Enemmän unta
- Huhtikuu 2022: Lintujen bongaus
- Maaliskuu 2022: Voiko kirjan kirjoittaa kuukaudessa?
- Helmikuu 2022: Säännöllinen unirytmi
- Tammikuu 2022: Päivittäinen meditaatio
- Vuoden 2021 kokeilut