Toukokuun kokeilu: Enemmän unta

Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa. Toukokuussa tavoitteena oli nukkua vähintään kuusi tuntia yössä ja myöhäistää heräämisaikaani tunnilla.

Aloitin huhtikuussa lintujen bongauksen ohella myös viikottaiset personal trainer -sessiot. Mainio valmentajani seuraa viikottain ruokavaliota, unta sekä liikuntaa. Ensimmäiset kuukaudet ovat menneet liikkuvuuden parantamisessa eli lähinnä erilaisten venytysten parissa.

Yhteen asiaan valmentaja kiinnitti kuitenkin heti huomiota. Nukun aivan liian vähän.

Esimerkiksi maaliskuussa 2022 keskimääräinen uneni kesto oli 5h 34 minuuttia. Tiedän, että tämä on kovin vähän enkä usko, että olisin mitenkään erityisen vähäuninen. Tästä huolimatta en ole vuosien varrella juurikaan nukkunut pidempään. Esimerkiksi vuonna 2021 nukuin keskimäärin 5h 47 min yössä, vuonna 2020 keskimäärin 5h 45 min yössä ja vuonna 2019 keskimäärin 5h 47 min yössä. Kuukausittaiset vaihtelut ovat olleet 5h 17 min ja 6h 19 minuutin välillä.

Valmentaja ehdotti, että tavoitteeksi otetaan vähintään kuuden tunnin yöunet. Huhtikuussa sainkin nostettua keskimääräisen unen määrän jo 5h 53 minuuttiin yössä.

Jotta ei tarvitsisi mennä ennen lapsia nukkumaan, päätin toukokuussa kokeilla selvästi myöhäisempää herätystä. Siinä missä parin viime vuoden aikana herätyskelloni on tyypillisesti soinut klo 4:45 aamulla, väänsin kellon herättämään minut toukokuussa vasta klo 6:00.

Mitä sitten tapahtui? No se, että nukuin kyllä aamulla pidempään, mutta en saanut enää iltaisin lainkaan unta ja univiiveeni kasvoi. Menin sänkyyn klo 22-23 välillä, mutta saatoin pyöriä siellä helposti tunnin tai pari. Toukokuussa uneni on keskimäärin kestänyt hiukan pidempään kuin maaliskuussa, mutta huhtikuusta tultiin alaspäin eikä kuuden tunnin tavoitetta saavutettu. Toukokuussa unta kertyi keskimäärin 5h 42min yössä.

Kun katson uneni kestoa kuukausitasolla viime vuosien ajalta, huomaan, että kesäisin uneni on ollut ehkä aavistuksen verran lyhyempää kuin pimeämpään vuodenaikaan talvella. Voi siis olla, että toukokuussa myöhäisten herätysten ohella myös valon määrä on vaikeuttanut nukahtamistani illalla. Ehkä pidempiä unia olisi kannattanut kokeilla talvella tai syksyllä.

Yleisesti ottaen en ole vuosien varrella huomannut jaksamisessa eroja silloin kun olen nukkunut noin 5,5-6 tuntia yössä. Jos unta tulee vähemmän, suorituskyky laskee tai romahtaa ja jos sitä tulee enemmän, en saa enää unta iltaisin. Yöunien ohella olen vuoden 2021 alusta ottanut myös päivätorkut muutaman kerran viikossa.

Ehkä tässä täytyy pikkuhiljaa tottua ja hyväksyä se ajatus, että minulle riittää tällä hetkellä ja tässä vaiheessa elämääni tuon verran unta ja siirtyä takaisin aikaisiin aamuihin.

Ohessa aikaisemmat kokeilut:

Jätä kommentti