Tammikuun kokeilu: Päivittäinen meditaatio

Kokeilin viime vuonna joka kuukausi jotain uutta tapaa. Tänä vuonna ajattelin jatkaa samalla linjalla.

Tammikuussa kokeilin meditaatiota. Parimeditaatiota.

Päätimme puolison kanssa, että istumme joka aamu noin 10-15 minuuttia. Apuna tai ohjaajana meillä oli Insight Timerin Jack Kornfieldin ja Tara Brachin ohjelma Mindfulness Daily At Work.

Kymmenen ensimmäistä päivää istuimme ja kuuntelimme harjoituksen, joka keskittyi perusasioihin, kehon tunnusteluun ja kuuntelemiseen sekä hengittämiseen.

Tämän jälkeen vaihdoimme tekniikkaa ja kokeilimme kävelyä. Lähdimme noin 20-30 minuutin aamukävelylle ennen kuin lapset heräsivät. Aamukävely oli hieno heti vaihtaa ajatuksia tulevasta päivästä ja mielen päällä olevista asioista. Valitettavasti käytäntö kuihtui noin viikon jälkeen, kun muu arki vyöryi tammikuussa päälle.

Loppukuukauden keskityin lopulta siihen, että tein meditoinnin yksinään juuri ennen nukkumaan menoa.

Olen kokeillut meditointia aiemminkin. En koe sitä itselleni valitettavasti kovin hyödylliseksi.

Aamuisin olen yleensä pirteä, täynnä toimintatarmoa ja myös mieli on puhdistunut. Kuten joillain muilla, ei minulla pää ole aamulla täynnä melua, joten rauhoittuminen tai meditaatio ei tuo juurikaan lisäarvoa. Itselläni toimii aamuisin paremmin urheilu tai kaikkein tärkeimpien/vaativimpien tehtävien tekeminen.

Pitkin päivää asiat kuitenkin vyöryävät päälle ja keskittyminen hajaantuu lukemattomiin eri asioihin. Meditoinnin sijaan olen nyt viimeisen vuoden ajan pyrkinyt ottamaan lounaan jälkeen noin 15 minuutin päivätorkut. Tämä rauhoittaa ja antaa energiaa iltapäivään. Tyypillistä iltapäiväkoomaa ei tule. Veikkaan, että päivätorkut kesken intensiivisen arjen toimivat hyvänä ja tehokkaana meditoinnin korvikkeena itselläni.

Iltaisin on taas aika rauhoittua. Omalta osaltani rauhoittumisen keinona on toiminut lasten iltatoimet. Kun lukee lapsille iltaisin kirjaa ja odottaa, että he nukahtavat, rauhoittuu ja rentoutuu siinä kummasti itsekin. Jos kuitenkin johonkin kohtaan omaa päivää meditoinnin ajoittaisin, olisi se ehdottomasti ilta. Hengittäminen, kehon kuuntelut ja rentoutuminen valmistavat hyviin yöuniin. Tosin itselläni on ongelma, että ehdin helposti nukahtaa kesken lyhyenkin meditoinnin.

Ohessa viime joulukuun kokeilu ja sen myötä muut viime vuoden kokeiluni.

Jätä kommentti