Väkevä elämä: Millainen on tyypillinen viikkoni?

Väkevä elämä: Millainen on tyypillinen viikkoni?

Minulla oli kunnia osallistu tällä viikolla suuresi ihailemani Joni Jaakkolan Väkevä elämä -podcastin nauhoitukseen.

Kuva: Joni Jaakkola

Tämä oli todellakin kunnia, koska Jaakkolan kirja Väkevä elämä on mielestäni yksi viime vuosien parhaimpia kattauksia hyvään, tasapainoiseen ja väkevään elämään. Kirja resonoi vahvasti oman ajatteluni kanssa. Podcastia varten kuuntelin kirjan tällä viikolla uudelleen.

Joni oli lukenut myös oman kirjani Tehokkuuden taika ja kutsui minut sitä kautta podcastiinsa.

Jakso on tulossa ulos lähiviikkoina, mutta spoilaan hiukan. Ensimmäisenä Joni kysyi millainen on tyypillinen viikkoni.

Koska seuraan ajankäyttöäni Toggl Track -sovelluksella ja listaan tekemisiäni kohtalaisen tarkkaan exceliin, oli tähän helppo vastata ihan konkreettiseen dataan ja tietoon perustuen.

Aika usein ajankäyttömme on kovin erilaista kuin mitä kuvittelemme tai haluaisimme sen olevan. Tämän voi välttää sillä, että seuraa ajankäyttöään ja varaa aikaa sille, mitä pitää kaikkein tärkeimpänä.

Tässä tyypillinen viikkoni vuoden 2022 viiden ensimmäisen kuukauden osalta:

  • Töiden ja luottamustehtävieni osalta viikkoni pitää sisällään tyypillisesti 17 kokousta, 2 puhetilaisuutta tai luentoa, 1 haastattelun, 1 kolumnin tai blogikirjoituksen, 1 seminaarin ja 1 matkan Helsingin ulkopuolelle.
  • Liikunnan osalta viikkoni pitää sisällään 22 km juoksua, 111 km pyöräilyä, 1 km uintia sekä tunnin muuta liikuntaa ja 7 kpl seitsemän minuutin joka aamuisia lihaskuntotreenejä.
  • Viihteen osalta viikkooni on kuulunut keskimäärin seitsemän luettua tai kuunneltua kirjaa.

Ajankäytön osalta viikon 168 tuntia ovat jakautuneet vuoden 2022 aikana seuraavasti:

  • Perhe ja lapset: 54 tuntia
  • Nukkuminen: 50 tuntia
  • Palkkatyö: 35 tuntia
  • Henkilökohtainen vapaa-aika: 15 tuntia
  • Liikunta: 6 tuntia
  • Luottamustehtävät ja vapaaehtoistyö: 5 tuntia
  • Kotityöt: 3 tuntia

Disclaimerina voi sanoa, että välillä on hiukan häilyvää mihin kategoriaan mikäkin tekeminen tipahtaa. Esimerkiksi joka-aamuiset lihaskuntotreenini menevät omaan vaaa-aikaan ja monet pyöräilykilometrit luokitellaan perheen kanssa olemiseen, kun olemme yhteisillä retkillä. Vastaavasti äänikirjoja kuuntelen liikkuessäni tai hoitaessani kotitöitä tai tehdessäni aamu- ja iltatoimia.

Miten elää Väkevää ja omien arvojensa mukaista elämää? Tätä varten kannattaa lukea tai kuunnella Tehokkuuden taika -kirjan ohella Joni Jaakkolan Väkevä elämä kirja.

Jaakkola muistuttaa siitä, että elämme kuin aikaa olisi rajattomasti. Pahimmillaan pidämme parempaa huolta autoistamme tai asunnoistamme kuin kehostamme. Vaikka juuri keho on se paikka, jossa vietämme koko elämämme.

On vaikea kasvattaa suorituskykyä, jos ei ensin voi hyvin. Tästä syystä kannattaa panostaa perusasioihin, kuten lepoon, liikuntaan ja ravintoon.

Miten elämää sitten pitäisi elää? Voit kyllä saavuttaa paljon, mutta et heti etkä ilman työtä.

Arki ja tavat rakentuvat usein (1) työn, (2) perheen ja läheisten ihmisten, (3) terveyden ja suorituskyvyn sekä (4) ystävien ja sosiaalisen elämän varaan. Tyypillisesti emme pysty priorisoimaan näitä kaikkia vaan usein joku elämänalueista kärsii toisten kustannukselma. Priorisointia ja valintaa on tehtävä elämän eri vaiheissa vähän sen mukaan, mitä itse arvostaa.

Jaakkolan mukaan kannattaa panostaa vahvuuksiin ja ulkoistaa niitä osa-alueita, joissa on heikko.

Jaakkola muistuttaa myös tapojen voimasta. Tavat perustuvat ärsykkeeseen, toimintaan ja palkintoon. Kun tunnistaa omat tapansa ja korvaa niitä uusilla tavoilla, voi arkea ja elämäänsä muuttaa merkittävästi. Pienten arjen kokeilujen ja muutosten myötä voi saada aikaan paljon.

Väkevä elämä rakentuu kumulatiivisesti pikkuhiljaa korkoa korolle ilmiölle eikä muutokselle kertarysäyksellä. Yliarvioimme usein muutoksen lyhyellä tähtäimellä ja aliarvoimme sen pidemmällä tähtäimellä.

Jätä kommentti