Vastuullinen joululahja – Viisi lahjavinkkiä, jotka eivät kuluta luonnonvaroja vaan parantavat ympäristön tilaa

Marraskuun pimeyteen ovat ilmestyneet monet jouluvalot. Samaan aikaan kaupan ala on jo aloitellut omia joulukampanjoitaan. Lapset selailevat lelukatalogeja ja kirjoittelevat kirjeitä omista loputtomista lahjatoiveistaan. Ihmisiä kannustetaan ostamaan yhtä ja toista.

Marraskuun lopussa lähestyy myös joulumyynnin ja kulutusjuhlan kliimaksi Black Friday tai Älä osta mitään päivä. Tämä huipentuu jouluaaton tavara- ja roskavuoriksi sekä tammikuun alennusmyynneiksi.

Ihana ajatus lähimmäisten muistamisesta on muuttunut kulutusahdistukseksi.

Mikä voisi olla sopiva lahja, joka ei kuluttaisi luonnonvaroja vaan voisi jopa parantaa ympäristön tilaa?

Tässä viisi vinkkiä vastuulliseksi joululahjaksi:

1. Anna lahjaksi lahjoitus. Olemme antaneet esimerkiksi omille lapsillemme viime vuosina lahjaksi 20 euron lahjakortin, jonka voi käyttää vapaavalintaiseen hyväntekeväisyyskohteeseen. Lapset voivat siis valita, mihin tarkoitukseen he haluavat lahjoittaa 20 euroa sekä toivottavasti oppivat näin samalla antamisen iloa ja hyväntekeväisyyttä.

2. Anna lahjaksi järjestön jäsenyys. Olemme antaneet kaikille kummilapsillemme useamman vuoden ajan Luonto-Liiton jäsenyyden. Jäsenyyden mukana heille tulee myös mainio Sieppo-lehti. Näin voimme osaltamme olla huolehtimassa kummilapsiemme ympäristökasvatuksesta.

3. Anna lahjaksi vapaapäivä. Työpaikalla monet organisaatiot hankkivat pieniä lahjoja työntekijöilleen. Tämä on kiva tapa. Mitä jos suklaalevyn, glögipullon tai jonkun muun yrityslahjan sijaan antaisitkin työntekijöille lahjaksi ylimääräisen vapaapäivän? Tämä on erityisen ajankohtaista juuri tänä vuonna, kun joulun pyhäpäivät sattuvat viikonlopulle ja ylimääräisiä vapaita on vähän.

4. Anna lahjaksi henkilökohtainen palvelu. Tavaroiden sijaan kannattaa antaa aikaa. Olemme usein puolison kanssa antaneet toisillemme lahjaksi erilaisia palvelu- tai aikalahjakortteja. Itse sain isänpäivälahjaksi puolisoltani vaikka reikäiset vaatteeni parsittuna. Usein olen saanut myös silitys- ja hiustenleikkuupalveluita.

5. Anna lahjaksi kierrätettyä. Jos on ihan pakko hankkia tavaraa. Ja tiedät, että toinen sitä nimen omaan haluaa, kannattaa suosia verkkokirppiksiä. Itse olen kokenut erityisen hyödylliseksi tori.fi:n. Sieltä löytyy melkein tavara kuin tavara kätevästi käytettynä.

Monet hankkivat jouluksi kotiinsa myös joulukuusen. Omasta mielestäni puut ovat kaikkein kauneimpia metsässä. Mitä jos kuusen hakkaamisen sijaan olisitkin istuttamassa uutta puuta joulun kunniaksi. Itse olen hankkinut puukaverin TreeBuddy-palvelun kautta.

Ilmastokriisin ja luontokadon taustalla on se, että kulutamme liikaa luonnonvaroja. Ehkä tätä on hyvä pysähtyä ajattelemaan ennen mahdollisten tavaralahjojen hankintaa.

Hyvää ja rentouttavaa joulun odotuksen aikaa kaikille!

Lue myös tämä aiempi kirjoitukseni aiheesta: Viime hetken lahjavinkit sekä tsekkaa lisälahjavinkit Älä osta mitään -päivän sivuilta.


Jätä kommentti