Donitsitaloudesta mallia vastuullisuustyölle

Miten voisimme arvioida yhteiskunnan ja organisaatioiden menestystä kestävän kehityksen eri näkökulmat huomioiden?

Yksi mielenkiintoinen ja mahdollinen lähestymistapa tähän on donitsitalous. Kyseessä on taloustieteilijä Kate Raworthin kehittämä malli, jossa yhteiskuntaa pyritään kuvaamaan kahden rajan avulla. Nämä rajat ovat ekologinen katto ja sosiaalinen perusta.

Kuva: https://www.donitsitalous.fi/

Maapallon ekologinen kantokyky asettaa rajat toiminnallemme. Näitä rajoja emme voi ylittää. Toisaalta haluamme varmistaa hyvinvoinnin. Tämä on minimitaso, jota ei saa alittaa.

Donitsin sisempi rengas kuvaa siis sosiaalista minimiä ja ylempi rengas planeetan rajoja.

Leedsin yliopisto on hiljattain laskenut eri maiden tilanteen suhteessa donitsiin. Valitettavasti yksikään maa maailmassa ei ole onnistunut saavuttamaan hyvinvointia ekologisesti kestävällä tavalla.

Suomen tulokset löytyvät tästä. Samalla kun Suomi pystyy takaamaan varsin hyvin hyvinvointia (työllisyysastetta lukuunottamatta), menemme räikeästi planetaaristen rajojen yli kaikilla sektoreilla.

Kuva: https://goodlife.leeds.ac.uk/national-trends/country-trends/#FIN

Yritykset ja eri organisaatiot tarkastelevat omaa vastuullisuustyötään usein esimerkiksi Kestävän kehityksen SDG 2030 -tavoitteiden kautta.

Voisiko vastuullisuustyötä jäsentää myös donitsin kautta? Olisi mielenkiintosta laskea yksittäiselle organisaatiolle oma donitsi. Mallista saa kätevästi rakennettua organisaatiolle oman vastuullisuusstrategian ja määriteltyä avainmittarit, joilla johtoa ja henkilöstöä voidaan palkita.

Esimerkiksi yllättävän harva pörssiyritys on linkittänyt vastuullisuusmittareita johdon tai henkilöstön palkitsemiseen vaikka tämän luulisi olevan itsestäänselvä perusta, mikäli vastuullisuus on viety liiketoimintastrategien ytimeen.

Toistaiseksi itselläni ei ole myöskään tiedossa yrityksiä, jotka olisivat jäsentäneet omaa liiketoimintaa donitsitalouden kautta. Vinkkaa jos tiedät tai kerro, jos haluat lähteä omassa yritykssessäsi kehittämään mallia eteenpäin.

8 kommenttia artikkeliin ”Donitsitaloudesta mallia vastuullisuustyölle”

  1. Donitsi-malli näyttää miellyttävältä, helposti ymmärrettävältä sekä jäsenneltävältä. Siinä on yksilön ja yhteiskunnan elementit kohdallaan, ja se viitoittaa tietä kohti tulevaisuutta. Tulevaisuus näyttää ”niukalta”, jos sitä vertaa nykypäivän kulutuskulttuurin järjettömään yltäkylläisyyteen. Toisaalta, jos ja kun saamme pelastettua tärkeimmän eli ihmisen kodin, luonnon, se on se asian rikkaus sinänsä.
    Taidankin nauttia tämän vuotisen jouluglögini donitsin kera!
    Mukavaa joulun odotuksen tunnelmaa blogiin. Itselleni se syntyy ensilumen odotuksesta, joululauluista, glögistä, joulukukista, hyvästä tahdosta ja muutamasta kenties aineettomasta lahjasta.

  2. Leo , kumma kyllä haet aina kaikenlaisia ” malleja ” ns.anglosaksisesta maailmasta ( ja enimmäkseen englanninkielisestä ) ottamatta huomioon muiden olemassaoloa maapallollamme.
    Koetan tarkastella tätä donitsitalousmallia myöhemmin, mutta ensi näkemäni on, että tämä tuntuu melko suppealta kehitysmallilta, joka onkin näköjään tarkoitettu lähinnä talouspoliittiseen tarkoitukseen..ennenkaikkea markkinoiden pyörittämiseen. Siis kuten nykyinenkin talousjärjestelmä, uudistamatta perustavanlaatuisesti yhteiskuntien omistus-ym. taloudellis-poliittisia rakenteita . Siis jonkinlaista entisen paikkaamista.
    Mitä lienee siinä esitetty ” uudistava ja jakava talous ”, ja miten se toteutettaisiin ja keiden ehdoilla ? Mikä taho tällöin olisi se ” uudistava ” – ja varsinkin ” jakava ” puoli ? Ja mitä jaettaisiin ja keiden kanssa , siis koko maapallon mitassa? Ehkä ko.taloustieteilijä antaa vastauksen… netissä…
    Ja ihmiskunnan kyseessä ollessa : mikä taho olisi tässä mallissa se johtava lanka eli millä ihmisryhmällä olisi poliittinen valmisteluoikeus ja vastuunkanto ? Pelkästään yrityksilläkö ja organisaatioilla ? Mitä tässä tarkoitetaan organisaatioilla ?
    Mielestäni yritysmaailma ei sen perusluonteesta johtuen edelleenkään kykene hoitamaan valtioiden talouksia ja poliittista toimintaa ihmiskunnan kaikinpuolisen hyvinvoinnin suhteen, eikä tähän kyvyttömyyteen liittyen myöskään vastustamaan ilmastonmuutosta ja luontokatoa. Vai olisiko tarkoitus saada yritysmaailma muuttamaan äkkipikaisesti ( nythän on jo tulipalokiire ! ) luonnettaan ja alkuperäistä tarkoitustaan ja toimintatapojaan ? Poliittista valmistelua ja vastuunkantoa tarvitaan edelleenkin, sitä ei yritysmaailma pysty korvaamaan.
    Koko ihmiskunnan valtioineen huomioonottaen ( siis niiden yhteiskunnallis-poliittisista eroavaisuuksista välittämättä ) tuntuu hyvin teknokraattiselta ehdotuksesi donitsitalouden ottamisesta malliksi vastuullisuustyölle. Ja taasko uusia ” malleja ”, numeroita ja laskelmia ja vaikka mitä mittareita, joiden avulla ei edetä muuta kuin seinään ? Et tunnu Leo mitenkään uskovan , että yritysmaailma ei ainakaan yksin voi pelastaa meitä nyt planeettamme polttavaksi käyneestä tukalasta tilanteesta.
    Pienelle Ihmiselle huomio:
    Ihmisen holtittomaan käyttäytymiseen ja tuhomishaluun olisi toisiaankin saatava tiukka sääntely ( kuten monille villieläimille on säädetty ) , eikä ihmistä elättävän luonnon ja luonnosta elävien villieläinten olemiselle !Luonto käyttäytyy ihmistä kohtaan epäsuotuisasti…kun ihminen käyttäytyy sitä kohtaan vihamielisen tuhoavasti. Muuttaisiko tämä donitsimalli asiaa mitenkään, vaikka ihmiselle laitettaisiinkin ekologisen kantokyvyn rajat ?

    • Hyvä Eeva,

      Törmäsin tähän donitsimalliin ensi kertaa tässä blogissa. Minusta siinä näyttäytyy kaiken perustana materiaalinen niukkuus, mitä se käytännössä tarkoittaakaan. Tämän päivän menoon verrattuna sitä on kohtuus, hyödykkeistä pidättyväisyys, tuotannon merkittävä vähentäminen jne, mikä on teoriassa arvopohja sen päälle rakennettavalle talousjärjestelmälle. Se perustuu uudistavalle ja jakavalle taloudelle esimerkiksi kiertotaloudelle, eli siihen, että tuotettu tavara pysyy käytössä ja kierrossa sekä lopulta korjattuna ja uudistettuna mahdollisimman pitkään eikä uudelle tuotteelle ole tuotto- tai käyttötarvetta. Tässä on radikaali ero tämän päivän kertakäyttökulttuurille, jossa kodinkoneetkin tuotetaan kulutukseltaan ja käyttöiältään heppoisesti mahdollistaen uuden hankkiminen liian aikaisin koneeseen tuotettuihin resursseihin nähden. Tämähän tehdään tietysti alan busineksin takia. En muuten ole itse niin kielipoliittisesti politisoitunut, että välittäisin mistä ilmansuunnasta tai kielialueelta hyvät ratkaisuehdotukset tulevat. Hieman venäjää osaavana tutustun kyllä mielelläni vaikka venäläisiin samovaari-malleihin, mutta niitä ei ole näkynyt. En ole niitä kyllä aktiivisesti etsinytkään.

      Kirjoitat edellä, että donitsimalli vaikuttaa sinusta suppealta. Eikö siinä ole kaikki elämän osa-alueet jaoteltu se lähtökohta mielessä, mikä on luonnon kantokyvyn kannalta kestävää ja kohtuullista, ja mitä ongelmia seuraa, jos luonto sivuutetaan? Sanot myös, että malli on laadittu taloutta silmällä pitäen. Eikö länsimainen teollistuminen nykymuodossaan ole koko ongelman ydin, josta lähtien ongelmiinkin on suhtauduttava? Itse uskon vielä sen verran demokratiaan ja politiikkaan, että toivon, että poliitikot edistävät näitä asioita yhdessä yritysten ja organisaatioiden kanssa tulevaisuudessakin. Se, miten näitä poliittis-taloudellisiin kytköksiä saadaan läpinäkyvämpään ja avoimempaan suuntaan onkin hyvä kysymys. Kaiken kaikkiaan tämä donitsimalli on minusta looginen esitys tämän hetken ongelmista ja mahdollisista ratkaisuista ja sen esittäjä lienee perehtynyt tarpeeksi asiaan esitellääkseen sitä kansainvälisestikin, otaksuisin. En lähde tälläkään kertaa samalle linjalle kuin sinä taas kerran, eli hyökkäämään ja dumaamaan tätäkään esitystä. Kysymyksesi aiheeseen ovat sinänsä toki ihan relevantteja.

      ” Ihmisen holtittomaan käyttäytymiseen ja tuhomishaluun olisi toisiaankin saatava tiukka sääntely. ” Donitsi-mallin ydintä on käsite nimeltä niukkuus ja siihen näyttää pohjaavan koko donitsi-teoria ydin. Se on arvona tiukin mahdollinen sääntely sinänsä. Kate Raworth osannee selittää tarkemmin myös käytännössä sääntelyn toteutuksen. ainakin mikäli on jalkautunut Leedsin Yliopistolta käytännöntasolle vaikkapa yritysmaailmaan ja näkee vision teorialleen.

  3. PS. Leolle :
    Taas ihmetyttää ..en tosiaankaan pidä bisnesajattelustasi ! Ajattelussasi kaikki kääntyy loppujen lopuksi talouden , kaupankäynnin eli markkinoiden puolelle, ikäänkuin ne olisivat maailman napa.Miksi vastuullisuudesta pitäisi maksaa yritysjohtajille ja työntekijöille ? Eikö kyseinen vastuullisuus olemassaolostamme olekaan normaalin luonnollista ja spontaania ? Entä miten meille ns.tavallisille vaastuullisille ihmisille maksettaisiin ja mistä ? Vain sitenkö, että selviydymme ehkä elävinä tuosta markkinaruljanssista, joka tuhoaa kovaa kyytiä planeettaamme ja ihmiskuntaa sen mukana ?

  4. Hyvä Pieni Ihminen,
    Taholtani kyse ei ole hyökkäyksestä ja torjumisesta, vaan epäilysten ja kysymysten asettamisesta ja kriittisestä suhtautumisesta.

    Ilmastonmuutos ja ekologinen siirtymä ovat ympäristökysymys, mutta samalla tietenkin talouspoliittinen kysymys , ja sen pitäisi koskea ensisijaisesti valtiontaloutta, eikä vain yksityistä bisnestä. Valtiontalous on ohjattava torjumaan ympäristö/ilmastokatastrofeja. Valtioiden taloudenhoiton ilmastonmuutoksen jarruttamisen / siihen soveltumisen aikakaudella ei saisi olla kaikessa yhteiskunnallisessa laajuudessaan ainoastaan niukkaa, sillä ympäristön ja kaikkien ihmisten hyvinvointia ei luoda vain vähäisyydellä. Asia on suhteellista riippuen siitä mitä niukkuudella tarkoitetetaan kussakin yhteydessä. Esimerkiksi, mistä päätellen Suomi pystyy takaamaan varsin hyvin hyvinvointia, kun tiedetään, että mm.köyhyys , yhdenvertaisuuden puute ja epäoikeudenmukaisuus ja niihin kietoutuvat monenkaltaiset ongelmat vaikeuttavat yhä suuremmassa määrin ihmisten elämää ? Hyvinvointia ei voida mitata pelkästään talousmittarilla ja bruttokansantuotteella. Suomi ei takaa nykyään tasavertaista hyvinvointia kaikille. Tässä tullaankin jo sen ” jakavan ” talouden alueelle, eli miten ” uudistavan ” talouden tuottamat rikkaudet tulisi jakaa ilmastonmuutokseen sopeutuvalla , oikeudenmukaisella ja kaikkia hyödyttävällä tavalla . Turhan ja paljon saastuttavan kulutuksen ja siihen kiinteästi kietoutuvan jatkuvan talouskasvun kylläkin tulisi ” niukentua ”. Pelkästään yritysmaailmaan jalkautuminen ei tässä sentään riitä ” niukkuudessaan ”…
    Toisaalta kiertotalous ei yksin riitä ympäristökatastrofien torjunnassa. Se on yksi talouden osa-alue. Ympäristö/ilmastokriisin ratkaisemiseksi ja hyvinvoinnin luomiseksi laajassa merkityksessä markkinat ja talouspolitiikka yleisesti on suunnattava palvelemaan koko kansantaloutta, eikä pelkästään yksityisen sektorin ” kilpailukykyä ” ja voitontavoittelua ja …hyvinvointia. Markkinavoimia ei saa päästää hallitsemaan yhteiskuntaa. Nykyisenlaiset kapitalistiset markkinat eivät palvele kansantaloutta ja yhteiskuntaa, vaan yksityistä sektoria. Tämä on ratkaiseva ero siihen , että tarvitaan perustavanlaatuisia muutoksia yhteiskunnan rakenteisiin eli siirtymistä toisenlaiseen taloudellis-poliittiseen yhteiskuntajärjestykseen , jossa demokratiaa laajennetaan talouden alueelle. Tämä tarkoittaa sitä, että taloudessakin päätösvalta on demokraattisessa kontrollissa, eikä vaikutusvaltaisen yritys-ja finanssisektorin käsissä, kuten se on nykyisin. Täten demokratia laajenisi , ja kansalaiset saisivat enemmän vapautta ja vaikutusmahdollisuuksia omienkin asioidensa hoidossa.

  5. Leolle ,
    kirjasuosituksenasi amerikkalaisen Pulitzer-palkinnon saaneen Elisabeth Kolbertin kirjoittama ” Kuudes sukupuutto ” : olen lukenut ko.teoksen useita vuosia sitten pian sen ilmestymisen jälkeen. Se kertoo realistisen valaisevasti sen oksan poikkisahaamisesta, jolla ihmiskunta itse istuu.

  6. Hyvä Pieni Ihminen ,
    Vielä hieman tuosta suhteestamme luontoon eli ihmisen kotiin ja sääntelystä:
    Vapaista ihmisistä muodostuvaa yhteiskuntaa ei voida kahlita jyrkästi jonkun maailmanlaajuisen ” mallin ” raameihin. Yhteiskunta kaikkine elementteineen kun on hyvin muuttuvaa, liikkuvaa ja jatkuvasti kehittyvää ainesta. Kuitenkin talouspolitiikassakin on oltava sääntelyä, kuten yleensä muussakin politiikassa. Se on tärkeää yhteiskunnan koossapysymisessä ja toiminnoissa.
    Ympäristö/ ilmastokriisiä ei voida ratkaista kokeiluiden avulla. Tästä on jo näyttöä. Nyt on tehtävä uskaliaita ja ratkaisevia ihmisen luontosuhdetta kartoittavia poliittisia päätöksiä myöskin talouspolitiikan alalla. Ympäristö/iIlmastopolitiikassa Suomi ei ole ollut sekään tähän mennessä puheista ja lupauksista huolimatta ihan esimerkillinen…nimenomaan markkinavoimien edessä. Nyt olisi jo aika edetä reippaasti ja näyttää esimerkkiä siten, että markkinavoimat eivät saa päätösvaltaa.

  7. Ihmisen ja luonnon suhteesta ja vuorovaikuuksesta lisäksi :
    Luonto ei ole elotonta ihmisen hallitsemaa materiaalista ainesta, jollaisena se on usein käsitetty itsekeskeisesti aikojen kuluessa, ja jollaisena sen sitä tieten tahtoen hävittävät ihmiset vieläkin käsittävät.
    Ihminen voidaan tunnistaa planeettamme biodiversiteetin erottamattomana osana. Ihminen on itsessään ekosysteemi, jonka säilyttämiseksi on varjeltava ja kasvatettava koko luonnon ekosysteemejä, biodiversiteettiä.
    Tämän varjelun onnistumiseksi Ihmisen pitää luopua itsekeskeisestä ja lyhytnäköisestä elämäntavasta , korjata ihmiskäsityksensä ja maailmankuvansa. Ihmisen on korjattava kieroutunut luontosuhteensa. Tämä on nykytilanteessa selvä ympäristö/ ilmastokysymys ja sitä myötä ihmisen selviytymiskysymys. Tämän korjaamisen toteuttamiseksi tarvitaan yhteiskunnan taloudellis-poliittisten rakenteiden syvällistä muuttamista. Suomessa tämä tarkoittaa muun muassa teknologista muutosta energian tuottamisessa, muutosta tuotantotavoissa ja kulutuksessa.
    Tuo Leon lukusuositus, Elisabeth Kolbertin ” Kuudes sukupuutto ” kuvaa ihmisen pitkään jatkuneen vastuuttoman luontosuhteen vakavia seurauksia planeetallemme ja itse ihmiselle.

Kommentointi on suljettu.

Tein torstaina omatoimisen tritathlonin täydenmatkan. Miten paljon tämä kuluttaa energiaa ja mitä söin suorituksen aikana?

Katsoin, että koko päivän aikainen energiankulutukseni oli Ouran mukaan 11 834 kcal, joista ”aktiivisia” kaloreita oli 9654 kcal. Normaali minun ikäiseni ja kokoiseni henkilön lepokulutus on vuorokaudessa noin 2000 kcal. 

Eli 3,8 km uinti, 180 km pyöräily ja maratonin juokseminen on sen verran pitkäkestoinen ja energiaa kuluttava suoritus, että siinä pitää pystyä ohessa jo vähän syömään ja juomaan jotain. 

Mitä sitten söin/tankkasin suorituksen aikana?

Tässä lista ja arvio kaloreista:
-banaani, 100 kcal
-nuudeleita soijarouheella, 400 kcal
-4 x vauhtikarkki, 168 kcal
-6 x ruispalaleipää, 438 kcal
-6 x margariini leivän päälle, 210 kcal
-6 x leikkele leivän päälle, 220 kcal
-pastaa soijarouheella, 600 kcal
-8 dl smoothieta, 720 kcal
-4 dl appelsiinimehua, 180 kcal
-4 x Mariannekarkki, 80 kcal
-suklaajäätelötötterö, 200 kcal
-urheilujuomaa 2,25 l, 600 kcal
-nesteyttävä elektrolyyttijuoma 3 l, 21 kcal
-vesi 2 dl, 0 kcal

Yhteensä 3937 kcal

Näiden lisäksi söin aamupalaksi ennen uintiin lähtöä omenan ja puuroa, 500 kcal. 

Kulutus suorituksen aikana Garmin 965 urheilukellon mukaan: 
-uinti 903 kcal
-pyöräily 3725 kcal
-juoksu 2750 kcal
Yhteensä: 7378 kcal

Näin ollen energiavajetta tuon vuorokauden aikana tuli yhteensä noin 3000 kcal - 7000 kcal. Seuraavina päivinä kannattaa siis syödä hyvin!

Ja oheisessa kuvassa on kaupasta ostamiani tai kaapeista varaamiani eväitä noin 10 000 kcal edestä, joita ajattelin suorituksen aikana syödä. Lopulta menin kuitenkin fiiliksen mukaan eli söin sitä mitä mieli teki.
Se oli kaukainen haave. Täysmatkan triathlonin (3,8 km uinti, 180 km pyöräily ja 42,2 km juoksu) eli ironman suorittaminen tuntui täysin tavoittamattomalta. 

Olin kyllä käynyt toisinaan uimassa muutaman kilometrin, pyöräillyt pitkiä matkoja ja juossut maratoneja sekä tehnyt yhden puolimatkan, mutta ironman eli kaikki nuo peräkkäin tuntui utooppiselta ja täysin saavuttamattomalta. 

Sitten löysin syksyllä 2022 Helsinki Triathlon seuran ja hurahdin harjoitteluun. Huomasin, että nautin harjoittelusta suunnattomasti, mutta kilpailu tai tapahtumat eivät voisi vähempää kiinnostaa. Viime kesänä vastoin omia odotuksia tein ensimmäisen töysmatkani (omatoimisesti) juuri alle 50-vuotiaana. 

Tavoitteiden saavuttaminen luo helposti uusia tavoitteita. Odotushorisontti uhkaa karata kauemmaksi. 

Päässäni syntyi ajatus, että olisi kiva olla tehtynä ironman alle viiskymppisejä ja sen lisäksi myös yli viisikymppisenä. Viimeisen vuoden ajan olen harjoitellut vähän kevyemmin, mutta riittävästi ja peruskunto on aika hyvä vuosien harjoittelun myötä. Eilen kesäloman ensimmäisenä päivänä olin taas viime vuoden tapaan uimassa, pyöräillemässä ja juoksemassa. 

Ja se oli siinä! Toinen Käpylä-ironman tehtynä, nyt yli viisikymppisenä. Vaikka harjoittelu itsessään on parasta niin kyllähän tästäkin tulee hyvä olo! Tästä on hyvä aloittaa loma. Hyvää kesää kaikille! 

Mutta mitä seuraavaksi?

Iso kiitos valmentaja @kirsipaivaniemi ja @helsinkitriathlon kun mahdollistatte unelmien tekemisen todeksi ja kiitos kaikille kanssatreenaajille sekä kovasti tsemppiä tuleviin harjoituksiin ja koitoksiin. Nähdää taas treeneissä!

#triathlon #helsinkitriathlon #käpylä
Aika paljon puhutaan lentomatkustamisen päästöistä ja hyvä niin. Entäs laivamatkustamisen päästöt? 

Riippuen laivatyypistä ja matkustustavasta Helsingistä Tallinnaan syntyy noin 6 kgCO2 päästöt (81 km, 74 gCO2/km/henkilö) ja Helsinki Tukholma välillä melkein kolminkertaisesti enemmän eli noin 21,6 kgCO2 päästöt (400 km, 54 gCO2/km/henkilö). Kahdensuuntainen matka tietysti tuplaa nuo päästöt. 

Vertailun vuoksi liikennekäytössä oleva auton keskimääräiset päästöt Suomessa ovat 136 gCO2e/km. Eli edestakainen Helsinki-Tallinna väli laivalla vastaa noin 88 km autoilua ja edestakainen Helsinki-Tukholma väli vastaa noin 318 km autoilua. 

Jos haluaa matkustaa esimerkiksi Helsingistä Tukholmaan tai Eurooppaan, kannattaa ilmastonäkökulmasta matkustaa junalla Kemin ja Haaparannan kautta. Käytännössä tuon noin 2000 km junamatkan päästöt ovat noin seitsemäsosa laivamatkan päästöistä eli noin 1,5 g/km/henkilö eli yhteensä noin 3 kgCO2. Linja-auton päästökerroin matkustajakilometriä kohti on kymmenkertainen junaan verrattuna eli noin 15 g/km/henkilö. Autolla tätä väliä ei laivaan verrattuna kannata ajaa, koska auton päästöt olisivat edestakaisin Helsingistä Tukholmaan pohjoisen kautta matkustettaessa peräti 544 kgCO2e. 

Myöskään pyörällä tuota matkaa ei kannata tehdä. ChatGPT:n arvion mukaan pyöräilyn aiheuttama lisäenergiankulutuksen tarve vegaaniruokavaliolla on 5-15 gCO2e/km eli lisäpäästöjä tulee Helsingistä Tukholmaan pyöräillessä yhteensä 10-30 kgCO2e. Varsinkin sekaruokavaliota noudattavan kannattaa matkustaa pyörän sijaan junalla, koska sekaruokavalion päästöt pyöräillessä voivat olla jopa 50 g/km CO2e. 

Fiksuinta on tietysti hakea elämyksiä ja vaihtelua arkeen tai lomaan niin läheltä, että ei tarvitsisi matkustaa juuri lainkaan. Lähimetsään pääsee kävellen ja naapurikuntaan polkupyörällä. 

#maatapitkin
Hyvää kesäpäivänseisausta! Vähän oli kylmät vedet uida, mutta maisemat oli kesäillassa upeita!
Tein kolmen päivän Firstbeat-mittauksen. Pidin sykettä ja sykevälivaihtelua mittaavia antureita kiinni kehossa kolmen vuorokauden ajan. 

Kiinnostavia tuloksia! Vihdoin sain selityksen lyhyille yöunilleni. Pärjään siitä syystä lyhyillä (keskimäärin noin 6h) yöunilla, koska unen aikainen palautuminen on niin hyvää. Tässä mittauksessa peräti 96% unestani on palauttavaa. Uneni on siis parempaa kuin suurimmalla osalla väestöä, joka nukkuu 7-9 tuntia. 

Liikunta oli odotetusti erinomaisella tasolla vaikka mittausjakson aikana oli kevyt viikko. Ilahduttavaa oli, että palautuminen lähti lyhyiden treenien tai kuntoilun jälkeen aina välittömästi käyntiin. Paitsi pidemmän pyöräilyn (4h) jälkeen keho oli tunteja stressitilassa. Tämä osoitti hyvin, että pitkiä tai kovia treenejä ei todellakaan kannata tehdä illalla. 

Hiukan yllättäen aamut olivat mittauksen pohjalta aika stressaavia. Tässä selitys saattaa olla siinä, että mulla on niin paljon ”hyviä” aamurutiineja (veden juonti, hedelmän syönti, kirjan lukeminen, venytely, 7 minute workout ja aamupala) että näistä itsestään kasaantuu vain liikaa. Yllätys oli myös se, että lounaat tai päivälliset olivat stressaavia siinä missä etä- tai läsnäkokoukset (vähän palaverista riippuen) olivat keholle kevyitä ja välillä jopa palauttavia. 

Mittausjaksoon osui myös yksi lepopäivä treenistä. Sunnuntaina tein siis neljän tunnin pyöräilyn ja maanantaina oli lepopäivä. Olkoon, että lepopäiväänkin kuului venyttelyt, 7 minute workout ja noin 25 km arkipyöräilyä. Ei kuitenkaan yhtään treeniä. Palautumista ei kuitenkaan tapahtunut mitenkään erityisen paljon maanantain aikana vaan tänä näkyi vasta tiistaina, jossa päivän aikainen palautuminen oli korkeaa vaikka tein venyttelyiden ja 7 minute workoutin lisäksi aamulla kevyen juoksun ja töiden jälkeen tunnin uintitreenin sekä päivän mittaan noin 20 km arkipyöräilyö. 

Koko jakson palauttavin hetki (jos yöunia ei lasketa mukaan) oli se kun olin tiistaina iltapäivällä toimistolla kollegoiden kanssa. Stressaavin jakso taas oli sunnuntaina kotona lasten kanssa pitkän pyörälenkin jälkeen. 

Mittauksen mukaan leposykkeeni oli 41, maksimisyke 178 ja HRV keskimäärin 54.

@firstbeat.suomi
Hyvää juhannusta!
Tänään Malmin lentokentällä 80 km pyöräily! 

Tasaista eikä liikennettä vaikka pinta vähän epätasainen. Melkein tekisi mieli alkaa puolustaa tässä vaiheessa kenttää rakentamiselta. Tämähän on loistava treeniympäristö!

#pyöräily #triathlon
Tänä vuonna olen kuunnellut uudestaan jo aiemmin kuuntelemiani kirjoja, jotka ovat tehneet minuun viime vuosina erityisen vaikutuksen. 

Yksi niistä on tämä Joni Jaakkolan Väkevä elämä. Tämä on samalla 100. tänä vuonna lukemani/kuuntelemani kirja. 

Jaakkolan kirjassa on perusasiat hyvin kohdillaan. Kun rakentaa hyviä rutiineja ja pitää huolta unesta, ravitsemuksesta ja liikunnasta, pääsee arjessa sellaiselle tasolle, että pienet vastoinkäymiset tai sairaudet eivät vie sinua suoraan kellariin ja toimintakyvyttömäksi vaan pystyt palautumaan nopeammin ja paremmin arjen heittämistä haasteista. 

@inojalokkaaj #väkeväelämä @tammikirjat #jonijaakkola #kirjagram #kirjat #äänikirja
Oliver Burkeman kirjoittaa osuvasti toivosta kirjassaan Neljätuhatta viikkoa. Miten käytät loppuelämäsi päivät. 

Toivon tarkoituksena on olla soihtu pimeässä, mutta todellisuudessa se on kirous. Toivo on uskon asettamista oman toiminnan edelle. 

Toivo on sitä, että uskomme lastenvahdin olevan aina huutomatkan päässä kun sitä tarvitsemme. Tämä on perusteltua tietysti silloin, jos ajattelee tai on tilanteita, joissa millään mitä itse tekee, ei ole mitään väliä. 

Toivo on siis omien vaikutusmahdollisuuksien kieltämistä. Käytännössä tarkoittaen vallan antamista niille voimille, joita pitäisi muuttaa. Ei kuitenkaan kannata antaa pois omaa kykyään toimia ilmastokriisin ja luontokadon kaltaisten kysymysten parissa. 

Kun lakkaamme toivomasta, että kauhea tilanne vain ratkeaa jotenkin itsestään tai tilanne ei vain pahenisi, olemme vapaita aloittamaan työt tilanteen ratkaisemiseksi.
Hienoa pyöräkaistaa Laajasalontiellä!
Nyt se on ulkona! Rauhatädin ja mun yhteinen biisi Poljen, poljen. 

Räppäri ja sanataideohjaaja Rauhatäti eli Hanna Yli-Tepsa @rauhatati soitti mulle syksyllä 2024 ja ehdotti yhteisen räppibiisin tekemistä. Ehdotus oli niin hullu ja niin kaukana omasta mukavuusalueestani, että pakkohan siihen oli suostua. Itselläni ei ole mitään musiikillista taustaa ellei mukaan lasketa intohimoista gansta-räpin kuuntelua nuorena.

Kirjoitimme Rauhatädin kanssa syksyn, talven ja kevään aikana sanoituksia, harjoittelimme taustanauhojen kanssa ja pääsimme lopulta studioon äänittämään yhteisen biisin. Rauhatädin lisäksi mukana oli ammattilaisia 3rd Raililta ja Muumaa musiikilta. Näin lopputuloksena saatiin julkaistua mun elämäni ensimmäinen räppibiisi. Taustat kappaleeseen on tehnyt Kim Rantala.

Biisin nimi on ”Poljen, poljen”, ja se syntyi halusta sanoittaa omia kokemuksia ja tunnetiloja niistä hetkistä, kun puskee eteenpäin, vaikka tie on epätasainen. Kyseessä on kappale sinnikkyydestä, voimasta ja liikkeestä, joka ei pysähdy.

Tuore kappale kertoo myös siitä, miten ekologinen kulkeminen eli pyöräily, bussi, juna  tai ihan vaan kävely tai soutuveneily voi olla juuri se paras ilmastoystävällinen tapa liikkumiselle.

Ota kuunteluun Spotifysta, Youtubesta, Tidalista, Apple Musicista, SoundCloudista tai missä nyt ikinä musiikkia kuunteletkaan!