Neljä keinoa ottaa haltuun taloyhtiön lämmitysratkaisut

Lämmityskauden alettua ja lämmityskulujen noustessa monessa taloyhtiössä mietitään energiatehokkuustoimia ja lämmitysratkaisuja.

Tämä on fiksua kustannusten, asumismukavuuden ja ilmaston kannalta.

Siinä missä monissa asunnoissa pitää laittaa lisää vaatetta päälle, joutuu toisissa tuulettamaan liian lämmintä ilmaa ulos avoimesta ikkunasta keskellä talvea.

Älytermostaatti mahdollistaa huoneen lämpötilan pitämisen juuri sopivan lämpöisenä juuri sopivaan aikaan vuorokaudesta. Varsinainen energiansäästö ja hyvinvointiteko!

Esimerkiksi HSY:n mukaan ”taloyhtiön hoitokuluista energia- ja vesikustannukset ovat tyypillisesti 30-40 %. Hukkaenergia voi haukata jopa 30 prosenttia taloyhtiön energiasta ja siis ison osan kuluvista euroista.”

Mitä taloyhtiössä kannattaa lämmityksen suhteen tehdä? Seuraavassa neljä vinkkiä taloyhtiön hallituksille:

1. Ymmärryksen lisääminen. Halpa ja tehokas keino taloyhtiön energia-asioiden haltuunottoon on energiakartoitus. Tämä auttaa löytämään kaikkein kustannustehokkaimmat keinot energiansäästöön. Lisäksi taloyhtiön hallituksen jäsenten kannattaa osallistua esim HSY:n energiaekspertti-kurssille.

2. Energiansäästö. Taloyhtiössä kannattaa tehdä lämpökameramittaukset eli selvittää, onko talossa pahoja vuotopaikkoja, joista lämpö karkaa ja paikata nämä. Yksi kaikkein tehokkaimmista keinoista lämmityskulujen säästämiseksi on ikkunaremontti. Nykyaikaiset ikkunalasit ovat kertaluokkaa parempia kuin vanhat.

3. Uusiutuvat energialähteet ja siirtyminen maalämpöön. Taloyhtiössä kannattaa selvittää mahdollisuudet siirtyä maalämpöön. Useissa tapauksissa investointi maksaa itsensä takaisin huomattavan nopeasti ja on siten myös taloudellisesti kannattava. Helsingistä löytyy jo monia esimerkkejä. Vaikka ei heti luopuisi kaukolämmöstä, kannattaa ainakin tilata omalta energiayhtiöltä kaukolämpö uusiutuvana. Ilmasto kiittää.

4. Energiatehokkuustoimet. Taloyhtiössä kannattaa vaihtaa jokaiseen patteriin älytermostaatit. Näin jokainen asukas voi säätää huonekohtaisesti sopivan lämpötilan sopivaan aikaan. Tämä mahdollistaa sen, että esimerkiksi yöllä ja silloin kun on kotoa pois, lämpötilaa voi laskea ja vastaavasti esimerkiksi aamulla nostaa sängystä nousua helpottamaan.

Millaisia energiafiksuja toimia teidän taloyhtiössä on tehty?


Jätä kommentti