Proteiinipitoisuudet: kasvisvalmisteet vs lihavalmisteet

Kokeilin tällä viikolla ensimmäistä kertaa VegejauhisMurua.

Pakkauksessa tuotetta mainostettiin runsasproteiiniseksi. Valmistus oli helppoa. Minuutiksi mikroon ja tuote on valmis syötäväksi. Maku oli hyvä. Suorastaan syntisen epäterveellinen.

Tulin kuitenkin katsoneeksi vielä tuoteselostetta. Paljonko tuotteessa oli proteiinia kun sitä piti olla niin runsaasti? Hämmästykseni oli suuri. Tuoteseloste kertoi, että proteiinia on 100 grammassa 10,3 grammaa.

Onko tuo siis paljon vain vähän?

Söin VegejauhisMurua täysjyvämakaronin kanssa. Sen proteiinipitoisuus on 16 grammaa per 100 grammaa. Päälle sirottelemassani ravintohiivahiutaleessa proteiinia oli jo huimat 51g/100g.

Usein syön täysjyväpastan (12g/100g) tai täysjyvämakaronin (16g/100g) kanssa ruisleipää (10g/100g) ja salaatin kanssa cashew-pähkinöitä (20g/100g). Hiukan yllättäen tuo runsasproteiiniseksi mainostettu tuote olikin koko ruoka-annokseni kaikkein heikkoproteiinisin osa.

Vanhoina aikoina jotkut olivat huolissaan kasvissyöjien proteiinin saannista. Miten erilaiset lihavalmisteiden proteiinipitoisuudet sitten suhteutuvat kasvisproteiinilähteisiin?

Omasta kaapista ei kuolleita eläimiä löydy, mutta onneksi THL:n ylläpitämä Finelin tietokanta kertoo eri ruoka-aineiden ravintokoostumuksen.

Eläinproteiineja (proteiinia grammaa per 100 g)

  • Grillimakkara 11,2g
  • Naudanliha 16,9g
  • Sianliha 18,9g
  • Broileri 22,4g

Katsotaan sitten kaapistani löytyviä ja tyypillisesti käyttämiäni kasvisproteiinilähteitä.

  • Jalotofu 17g
  • LaRossa seitanmakkara 31,3g
  • Soijarouhe 53g
  • Herneproteiinirouhe 60g

Jos olet huolissasi proteiinisaannista, kannattaa tietysti syödä kasvisruokaa. Jos olet huolissasi myös terveydestäsi, kannattaa syödä kasvisproteiineja. Niissä kun ei ole terveydelle haitallisia kovia rasvoja. Puhumattakaan siitä, jos olet huolissasi ilmastokriisistä ja eläinten oikeuksista, kannattaa syödä kasvisproteiineja.

Kasvisproteiineissakin on kuitenkin eroja. Isoja eroja. Pelkkä maininta runsasproteiinisuudesta ei välttämättä vielä kerro paljon. Korkeintaan sen, että siinä on proteiinia saman verran kuin ruisleivässä tai pastassa.


Jätä kommentti