Luonto ja tunteet

Ekologinen kriisi herättää tunteita. Toiset kokevat huolta, toiset vaikuttavat välinpitämättömiltä. Miksi?

Olen saanut olla mukana Koneen Säätilön tuella toteutetussa hankkeessa, jossa näitä kysymyksiä on mietitty perusteellisesti. Lue: https://www.luontojatunteet.fi/

Hankkeessa käynnistettiin myös haastattelusarja. Ohessa omat vastaukseni.


Luonto ja tunteet -haastattelusarja käynnistyy! 🤩 Tervetuloa tutustumaan huippuasiantuntijoihin ja mielenkiintoisiin persooniin.
On olemassa paljon ihmisiä, jotka jo tekevät runsaasti tekoja luonnon puolesta. Tässä heistä yksi!

🔵 Kuka olet?

  • Olen Leo Stranius. Työskentelen Third Rock Finlandin toimitusjohtajana. Työssäni vauhditamme yritysten ja organisaatioiden siirtymistä hiilineutraaliin kiertotalouteen, jossa luonnon monimuotoisuus lisääntyy. Toimin myös Helsingin kaupunginvaltuutettuna sekä HKL:n johtokunnassa ja HSY:n hallituksessa.

🔵 Mitkä ovat mielestäsi keskeisimpiä asioita, joita meidän pitäisi luonnon eteen tehdä?

  • Luontokato aiheutuu pitkälle lajien elinympäristöjen häviämisestä ja pirstaloitumisesta. Meidän täytyy siis lisätä suojelualueita ja kompensoida luonnolle aiheuttamamme haitat silloin, kun suojelu ei ole mahdollista. Suomessa suurin osa uhanalaisista lajeista asuu metsissä. Näin ollen metsiensuojelu on kaikkein tärkeintä Suomessa.

🔵 Sinut tunnetaan myös esimerkillisestä arjen ympäristötoiminnasta. Mitä se tarkoittaa?

  • Liikun pyörällä, syön vegaaniruokaa sekä käytän päästötöntä sähköä ja energiaa. Omistan alle 300 henkilökohtaista tavaraa. Minulle ekologinen ja ilmastoystävällinen arki edustaa luopumisen sijaan hyvinvointia.

🔵 Onko jotain, mitä emme tiedä sinusta?

  • Olen tosi huono tunnistamaan kasvi- ja eläinlajeja. Luontopäiväkodissa oleva 6-vuotias lapseni tunnistaa lajit lähiluonnossa liikkuessamme minua paremmin.

🔵 Millainen luontosuhde sinulla on?

  • Toimintaani ohjaava kaikkein tärkein periaate ja arvo on luonnon itseisarvo. Vaikka liikun paljon lähiluonnossa esimerkiksi lasten kanssa, koen kuitenkin kaikkein tärkeimmäksi vaikuttamisen yhteiskunnallisiin rakenteisiin sekä vaikuttamisen työni ja eri luottamustehtävien kautta siihen, että luonnolla olisi oma äänensä kaikessa päätöksenteossa ja ihmisen toiminnassa.
  • Toki jo pienikin hetki lähiluonnossa auttaa laskemaan omaa stressiä ja rauhoittamaan mieltä.

🔵 Mitä sanoisit ihmiselle, joka kokee ympäristöahdistusta tai toivottomuutta?

  • Ryhtyminen toimeen auttaa aina. Oli se tekeminen kuinka pientä tai suurta tahansa. Tarvitaan vain vähän tietämystä. Enemmän tarvitaan motivaatiota. Kaikkein eniten tarvitaan kuitenkin häpeämätöntä toimintaa ja tekemistä. Rohkeutta ei ole se, ettemme pelkäisi ja kokisi ahdistusta. Rohkeutta on se, että kykenemme toimimaan pelosta huolimatta.

Jätä kommentti