Oura – Kokemukset kolmelta kuukaudelta

Minulla on ollut Oura-sormus nyt vähän yli kolme kuukautta.

Olen ollut sormukseen toistaiseksi tyytyväinen. Akku kestää hyvin. Sormusta ei tarvitse ladata kuin kerran viikossa ja lataus onnistuu nopeasti. Sormus on mukava sormessa eikä se haittaa lasten kanssa leikkiessä, urheillessa tai nukkuessa. Ainoastaan seinäkiipeilyssä huomasin, että sormukseen kohdistui voimaa ja siihen tuli myös pieni naarmu.

Sormus on myös erittäin kevyt ja tyylikäs. Se muistuttaa hyvin paljon minulla aiemmin ollutta hematiittisormusta. Itse käytän sormusta vihkisormuksen tilalla vasemmassa nimettömässä. En usko, että monikaan kaverini on uutta sormusta sormessani edes huomannut, vaikka toki muutama on siitä tullut uteliaasti kyselemään.

Mitä älysormus minulle kertoo?

Katson Ouran sovelluksesta (johon sormus kerää datan) aamuisin miten paljon olen liikkunut ja ollut liikkumatta edellisen päivän aikana, miten olen yöni nukkunut ja millaisella valmiudella voin päiväni aloittaa.

Sovellus kertoo minulle joka aamu edellisen päivän liikkumisen ja yöunien perusteella valmiustasoni (0-100). Sovellus näyttää minulle nukkumani unen määrän ja laadun, sekä päivän liikkumiset. Unen aikana sormus mittaa leposykkeeni, keskisykkeen, sykevälivaihtelun ja hengitystiheyden. Päivän aikana sormus mittaa olenko paikallani, liikunko kevyesti, kohtalaisesti vai intensiivisesti sekä muuttaa liikkumiseni poltetuiksi kaloreiksi ja kävellyiksi kilometreiksi + askeliksi. Kaiken kaikkiaan dataa kertyy todella paljon. Tämän perusteella sovellus pystyy suosittelemaan minulle esimerkiksi sopivaa nukkumaanmenoaikaa.

Mitä sitten olen oppinut? Ouran sovellus on haarukoinut minulle ideaalin nukkumaanmenoajan ja muistuttelee siitä iltaisin. Lähes päivittäin sovellus valittaa minulle siitä, että olen nukkunut liian vähän ja kuntoillut liikaa. Siitä huolimatta, että olen pyrkinyt sormuksen myötä nukkumaan poikkeuksellisen pitkään ja paikoin myös jopa rajoittanut liikkumistani. Tämä on alkanut hiukan ärsyttää ja ahdistaa – ehkä juuri siitä syystä, että uskon sormuksen olevan oikeassa. Parhaimmat valmiuspisteet sain kuitenkin päivänä, jolloin sormus ei ollut jostain syystä rekisteröitynyt liikkumisiani lainkaan. Pitäisi varmaan maata joka toinen päivä täysin tekemättä mitään.

Ouran myötä olen tehnyt monta mielenkiintoista havaintoani arjesta. Esimerkiksi liikuntaa tulee yllättävän paljon viikonlopuisin pelkästään siitä, että riehun lasten kanssa ja teen kotitöitä. Sen sijaan arkena passiivista aikaa saattaa kertyä yllättävän paljon vaikka olen kuvitellut, että kokouksesta ja tapaamisesta toiseen sinkoilu kävisi vähintään kevyestä liikunnasta.

Sormuksen myötä olen alkanut kiinnittämään enemmän huomiota nukkumiseeni ja liikkumiseeni. Lisäksi pienikin muutos kehon lämpötilassa ja normaalia korkeampi leposyke kertoo pienestä flunssasta tai muusta kehon poikkeustilanteesta. Sormus tunnistaa nämä yleensä paremmin kuin minä itse. Data on vaikuttanut selvästi siihen millaisia juoksulenkkejä olen esimerkiksi aamuisin tehnyt. Usein huomaan, että viikon puolivälin jälkeen valmiustasoni alkaa laskea sen verran paljon, että vähennän urheilua ja alan mennä aiemmin nukkumaan tai nukun aamulla pidempään. Tämä palauttaa ja antaa taas lisää energiaa esimerkiksi viikonloppuun.

Sormuksen ympäristövaikutukset?

Pyysin Ouralta arviota sormuksen hiilijalanjäljestä, mutta siitä ei valitettavasti ollut tietoa. Nopeasti arvioiden sormuksen materiaalit ovat kuitenkin sellaisia, että Oura on todennäköisesti ekologisesti kilpailukykyinen suhteessa uuteen timantti-, kulta- tai hopeasormukseen. Sen sijaan itselläni ollut hematiittisormus oli ympäristön kannalta varmasti parempi vaihtoehto.

Ympäristön kannalta suosittelen Ouraa erityisesti perinteisen jalometallisormuksen korvaajaksi. Oikeastaan tuntuu ihan hassulta, että joku on valmis maksamaan satoja euroa esimerkiksi pelkästä kulta- tai timanttisormuksesta kun samaan hintaan voi saada Ouran älysormuksen. Veikkaan, että Oura tulee disruptoimaan sormusmarkkinat heti kun alalle tulee muitakin valmistajia. Uutena ja lisäisenä arvelen, että sen luonnonvarojen kulutus on kuitenkin merkittävää siinä olevien harvinaislaatuisten raaka-aineiden vuoksi.

Esimerkiksi Apple Watcin hiilijalanjälki on Applen oman ilmoituksen mukaan 40 kiloa ja iPhone 11 -puhelimen 72 kiloa. Tätä taustaa vasten veikkaisin, että Oura-sormuksen hiilijalanjälki osuu johonkin 10-20 kilon väliin. Vertailun vuoksi keskimääräisen uuden auton päästöt Suomessa ovat 120 g/km eli hiilidioksidipäästöjä tulee 100 kilometrillä noin 12 kiloa.

Alla vielä kuvia sovelluksen antamia yhteenvetotietoja. Päiväkohtaiset tiedot ovat huomattavasti yksityiskohtaisempia.

4 kommenttia artikkeliin ”Oura – Kokemukset kolmelta kuukaudelta”

  1. Hei!
    Onko noin puolitoista vuotta sitten ostettu sormus samanlainen kuin uusi sormus? Yksi ystäväni yrittää myydä minulle sormustaan kun kerroin, että aion hankkia sormuksen. Eli kannattaako minun kuitenkin tilata teiltä uusi ja miksi?

    Vastaa

Jätä kommentti