Suo siellä vetelä täällä – epäonnistunut turvekampanja

Bioenergia ry sekä 16 turpeen tuottaja- ja käyttäjäyritystä ovat käynnistäneet noin 300 000 euron mainoskampanjan, jolla pyritään edistämään kivihiiltäkin haitallisemman turpeen energiakäyttöä.

Kyllä. Turpeen energiakäyttö ei ainoastaan aiheuta merkittäviä päästöjä vaan pilaa myös suoluonnon ja vesistöt.

Turpeen energiakäyttö on siis yksi kaikkein haitallisimmista energiantuotantomuodoista. Kampanjaa voisi kutsua klassisesti viherpesuksi.

Ohessa muutama havainto ja kommentti turvekampanjasta:

1. Bioenergia ja turveala on ilmeisesti halunnut lähteä mukaan trumppilaiseen totuudenjälkeiseen politiikkaan. Harmi.

Kampanjan mainokset  viestivät muunneltua totuutta. Hyvinvointiin ei tule lisää rahaa, mikäli turpeen verokohtelua helpotetaan. Päinvastoin. Turpeen energiatuotannon nauttimat tuet ja kampanjan vaatimukset toteutuessaan vähentävät hyvinvointiin kertyvää rahapottia.

2. Esimerkiksi Markkinointi & Mainonta –lehdessä Bioenergian Harri Laurikka peräänkuuluttaa turpeelle tasapuolista kohtelua fossiiliseen tuontienergiaan verrattuna.

Tämä olisi toivottavaa. Tällä hetkellä turve nauttii erilaista tukimuodoista ja alemmasta verotuksesta. Valtiovarainministeriön mukaan turpeen verotuki vuonna 2017 on 146 miljoonaa euroa. Voi kun turvetta kohdeltaisiinkin samalla tavalla kuin muita fossiilisia polttoaineita. Turpeen verokohtelusta olemme kirjoittaneet kansanedustaja Juhana Vartiaisen (kok) kanssa Helsingin Sanomiin.

3. Yksi kampanjan iskulause kuuluu: ”Suomessa asuu maailman hölmöin kansa?” Meteorologi Toni Amnell kirjoittaa tähän liittyen Helsingin Sanomissa osuvasti: ”On härskiä yrittää leimata kansa hölmöksi sillä perusteella, että se haluaa säilyttää vedet puhtaina sekä elinympäristönsä terveellisenä ja viihtyisänä.”

4. Kampanjan tavoitteena on lisätä keskustelua turpeesta, sen käytöstä ja ympäristövaikutuksista. Tässä kampanja jossain määrin onnistuukin. Osin rahalla, jotka olisi voitu käyttää vaikka uusiutuvien energialähteiden edistämiseen ja osin toki ilmaisella julkisuudella, jota edustaa esimerkiksi tämä blogikirjoitus.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Turpeen energiakäytöstä tulisi luopua mahdollisimman pian. Turvetta pitäisi verottaa samoin periaattein kuin muita fossiilisia polttoaineita. Kuten edellä todettu, vuonna 2017 turpeen käyttöä tuetaan Suomessa todellakin 146 miljoonan euron vuosittaisilla veronkevennyksillä.

Siirtymäaikana turvetta tulee kaivaa vain jo ojitetuilta ja pilatuilta soilta. Onneksi yhä useampi turvelupahakemus kaatuu, sillä lainsäädäntöä tulkitaan entistä tarkemmin.

Kannattaa lukea erityisesti Suomen Luonnon toimituspäällikkö Antti Halkan kirjoitus aiheeseen liittyen: Bioenergiayhdistys levittää jälleen väärää tietoa turpeesta

Turpeenkaivuun ympäristövaikutuksista voi lukea myös esimerkiksi Suomen luonnonsuojeluliiton sivuilta.

2 kommenttia artikkeliin ”Suo siellä vetelä täällä – epäonnistunut turvekampanja”

  1. Viittaat kommenttiini Markkinointi & Mainonta lehdelle. Tarkka viestimme oli tämä: ”Turveala haluaa lisää keskustelua turpeesta, sen käytöstä ja sen ympäristövaikutuksista perustuen tutkittuun tietoon. Tavoitteena on myös, että vastuullisesti tuotettua turvetta voidaan käyttää Suomessa energiana niin kauan kuin fossiilisia tuontipolttoaineita käytetään. Samalla ala haluaa kertoa turpeen muusta kuin energiakäytöstä ja tuoda esiin turpeen etuja kansantaloudessa.”

    Vastaa

Jätä kommentti