Huoli bioenergian kestävyydestä kasvaa – kirje komissaari Kataiselle

eri-metsabioenergian-jakeiden-ilmastovaikutus-verrattuna-fossiilisiin-energialahteisiin
Kuva 1: Eri metsäbioenergian jakeiden ilmastovaikutus verrattuna fossiilisiin energialähteisiin.

Bioenergian kasvavaan käyttöön liittyy riskejä sekä ilmaston että luonnon kannalta.

Selkeät pelisäännöt tarvitaan, jotta biotalousbuumissa ei mennä ojasta allikkoon.

Luonto-Liitto ja Suomen luonnonsuojeluliitto vetosi komissaari Jyrki Kataiseen vahvojen Euroopan laajuisten bioenergian kestävyyskriteerien puolesta.

***

Komissaari Jyrki Kataiselle 11.11.2016 
Hyvä komissaari Katainen,

Euroopan komissio on valmistelemassa bioenergian kestävyyskriteerejä osana EU:n uusiutuvan energian (RES) direktiivin päivitystä. Ilmastonmuutoksen torjumiseksi on luotu politiikkatoimia, joilla ohjataan uusiutuvan energian käyttöä, mutta uusiutuvaan energiaankin liittyy ympäristöriskejä, jotka tulisi hyvällä ohjauksella torjua. Tämä on erityisen akuuttia bioenergian osalta, sillä tiede ei tue näkemystä sen ilmastoneutraaliuudesta tai siitä, että kaikki bioenergia tuottaisi merkittäviä päästövähennyksiä (kuva 1). Tämän vahvistaa myös Kansainvälinen ilmastopaneeli (IPCC).

Näin ollen ei ole perusteltua määritellä bioenergiaa poliittisesti nollapäästöiseksi, vaan llmastoneutraalius tulee varmistaa tieteellisesti. Vaihtoehtoina on joko kehittää tieteeseen pohjautuvat laskentamekanismit eri jakeille eri lähteistä tai sitten kehittää yleisemmät kestävyyskriteerit, joiden avulla voidaan taata ilmastohyödyt ja turvata luonnon monimuotoisuus. Päästöt tulisi laskea täysimääräisesti maankäyttösektorilla (LULUCF), mutta valitettavasti tämä ei vielä toteudu, sillä komission ehdotus metsämaan hiilitaseen laskennasta ei pohjaudu hiilinielujen todelliseen tasoon vaan poliittisesti määritettyyn vertailutasoon. Edes päästöjen kunnollinen laskeminen maankäyttösektorilla ei kuitenkaan riitä varmistamaan, että EU:ssä käytetään vain vähäpäästöisiä bioenergian lähteitä. Tämä täytyy varmistaa myös bioenergian kestävyyskriteereiden kautta.

Puun käyttötarkoituksella on keskeinen vaikutus käytön ilmastovaikutukseen, minkä osoittavat mm. SYKE:n tutkimukset ja Suomen ilmastopaneelin selvitykset. Suomen ilmastopaneeli (2015) suosittelee, että jos puun käyttöä Suomessa lisätään, käyttöä tulisi ohjata pitkäikäisiin puutuotteisiin. Puun käytön voimakas lisääminen siten, että käyttöön otettavan biomassan hiili vapautuu lyhyellä aikavälillä hiilidioksidina ilmakehään, on ilmastoriski. Puun käytön lisääminen pienentää Suomessa metsien hiilinielua ja metsien hiilivarastoa vähintään vuosikymmeniksi eteenpäin verrattuna tilanteeseen, jossa käyttöä ei lisätä. Tämän vahvistavat LUKEn laskelmat hiilinielun kehityksestä erilaisilla hakkuumäärillä (kuva 2).

Kestävyyskriteereitä tarvitaan takaamaan ilmastohyöty ja turvaamaan luonnon monimuotoisuus

Suomessa on tutkittu niitä reunaehtoja, joiden voimassa ollessa metsäenergiaa voidaan pitää hiilineutraalina. Näitä reunaehtoja tulee noudattaa ja luoda tätä varten ohjausjärjestelmä. On tärkeää, että vain tietyn tyyppistä lyhyessä kierrossa olevaa puuta (oksat ja harvennustuotteet, sivuvirrat) ohjataan poliittisilla kannustimilla energiakäyttöön. Ilmastopäästöjä on merkittävästi leikattava jo lähimpien vuosien aikana. Siksi pitkään kasvaneita jakeita, joiden käytön hiilivelka on pidempi, kuin n. 30 vuotta, ei tulisi ohjata energiakäyttöön. Järeän puun, kantojen ja muiden neitseellisten pitkään kasvaneiden jakeiden energiakäyttö ja sen tukeminen tulee ehkäistä. Tähteiden korjuulla metsiin aiheutettu hiilivaje tulisi korvata esim. lahopuun määrää lisäämällä tai metsien hakkuiden kiertoaikaa pidentämällä. Kestävyyskriteerien tulee koskea bioenergian käyttöä kaikilla sektoreilla.

Suomen metsätaloutta voidaan pitää kestävänä vain puuntuotannollisesta näkökulmasta. Olemassa oleva lainsäädäntö ja muut työkalut ovat riittämättömiä turvaamaan metsiemme biologista monimuotoisuutta, kuten metsälajiston ja metsäisten luontotyyppien määrällinen ja laadullinen köyhtyminen osoittavat. Metsälaki ei takaa metsähoidon ympäristöllistä kestävyyttä, sillä sen monimuotoisuutta tukevat kohdat koskettavat vain tiettyjä pienialaisia kohteita. Vapaaehtoiset metsäsertifikaatit taas ovat jääneet liian heikosti vaikuttaviksi. Olemassa olevat säädökset eivät myöskään kosketa metsien käsittelyn vaikutuksia vesistöihin tai ilmastoon.

Metsäpohjaisen bioenergian ja biomassojen käytön lisääminen edesauttavat luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä. Hakkuukierron lyhentäminen muuttaa metsien ikärakennetta, mikä on yksi lajien uhanalaisuuden suurista syistä. Lisäksi esimerkiksi kantojen poistamisella on vaikutusta maaperän hajottajiin ja lahopuusta riippuvaisiin eliöihin. Biomassojen kestävyyskriteereissä tulee ottaa huomioon käytön vaikutukset luonnon monimuotoisuudelle ja ekosysteemien toiminnalle ja sitä kautta niiden tuottamille ekosysteemipalveluille.

Maatalouden osalta EU:ssa ei ole käytössä kestävyyskriteereitä muulle kuin biopolttoaineille ja -nesteille ja ruokakasvien käyttöä on rajoitettu vain näiden bioenergiamuotojen osalta. Myöskään CAP-säädöksissä ja Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa ei ole kestävyyskriteereitä biomassalle.

Euroopassa bioenergian tuonti EU:n ulkopuolelta on voimakkaasti kasvussa, etenkin pellettituonti Pohjois-Amerikasta on moninkertaistunut viime vuosina. EU:hun tuotuun biomassaan on voitava soveltaa myös kestävyyskriteereitä ja väärinkäytökset, kuten luonnonmetsien hakkuut ja muuhun käyttöön soveltuvan tai muun pitkään kasvaneen aineksen energiakäyttö tulee estää.

Uusiutuvan energian direktiivin nykyiset kestävyyskriteerit ovat riittämättömiä turvaamaan luonnon monimuotoisuutta ja takaamaan todellisen ilmastohyödyn. Lisäksi niiden kattavuus on rajallinen, sillä ne eivät kata mm. kiinteitä biopolttoaineita kuten metsähake. Ympäristöjärjestöjen mielestä puubiomassan laitospoltto on perusteltua vain kaskadiperiaatetta noudatettaessa, kun harvennustähteitä saadaan tuotettu lähialueella ja polttolaitokset käyttävät parasta saatavilla olevaa tekniikka pienhiukkas- ja NOx-päästöjen minimoimiseksi.

EU:n bioenergian kestävyyskriteerien tulisi sisältää:

– Riskialttiiden raaka-aineiden, kuten luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkailta alueilta (mm. suojelualueet ja muut suojeluun varatut kohteet) kerätyn biomassan, kantojen, järeän puun eli yli 10 cm läpimitaltaan olevan puun ja viljelykasvien, käytön kielto, ellei voida osoittaa käytön parantavan ympäristön tilaa.

– Kielto ruoka- ja energiakasveista tuotetun energian käytölle määräajan puitteissa.

– Katto bioenergian määrälliselle hyödyntämiselle EU:n vuoden 2030 tavoitteen saavuttamisessa.

– Katto maatalous- ja puupohjaisten tähteiden käytölle.

– Vieraslajien kasvatuskielto bioenergiakäyttöön.

– Kriteerit, joilla varmistetaan, ettei biomassan käyttö korvaa olemassa olevia biomassan käytön muotoja ja on kaskadikäytön ja hierarkisen käytön periaatteiden mukaista. Tällöin suurimman jalostusasteen tuotanto priorisoidaan ja puuta ei polteta, mikäli sama puuaines voidaan käyttää pitkäikäisempään ja arvokkaampaan käyttötarkoitukseen.

– Kriteerit, joilla varmistetaan ihmisoikeuksien kunnioittaminen, työ- ja maaoikeudet sekä niiden yhteisöjen etukäteinen ja vapaa suostumus (Free Prior and Informed Consent), joita biomassan tuotanto ja käyttö kosketta.

– Energiatehokkuuden minimitaso energiantuotantolaitoksille ja bioenergian tai biopolttoaineiden tuottajille.

Ystävällisin terveisin,

Päivi Lundvall
toiminnanjohtaja, Suomen luonnonsuojeluliitto

Leo Stranius
toiminnanjohtaja, Luonto-Liitto

Lisätietoja:
Hanna Aho, suojeluasiantuntija, Suomen luonnonsuojeluliitto, hanna.aho@sll.fi, puh. 040 660 5788
Malva Green, ympäristökasvatuspäällikkö, Luonto-Liitto, malva.green@luontoliitto.fi, puh. 044 045 8898

Lähteet:

Suomen ilmastopaneeli, 2015: Metsien hyödyntämisen ilmastovaikutukset ja hiilinielujen kehittyminen.

Suomen ympäristökeskus, 2011: Metsäbiomassan energiakäytön ilmastovaikutukset Suomessa.

Ympäristöministeriö, 2010: Suomen lajien uhanalaisuus – punainen kirja.

Luonnonvarakeskus, 2016: Skenaariolaskelmiin perustuva puuston ja metsien kasvihuonekaasutaseen kehitys vuoteen 2045.

Luonnonsuojeluliiton lausunto valtioneuvoston kirjelmään eduskunnalle Euroopan komission ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi (Maankäyttö, maankäytön muutos ja metsätalous, LULUCF)

 

Kuva 2: Erilaisten hakkuuskenaarioiden vaikutus metsien hiilitaseeseen. Kaikissa skenaarioissa (myös perusskenaariossa SK1) on otettu huomioon Äänekosken sellutehtaan vaikutus. SK3 tarkoittaisi metsien muuttumista nielusta päästöksi.
Kuva 2: Erilaisten hakkuuskenaarioiden vaikutus metsien hiilitaseeseen. Kaikissa skenaarioissa (myös perusskenaariossa SK1) on otettu huomioon Äänekosken sellutehtaan vaikutus. SK3 tarkoittaisi metsien muuttumista nielusta päästöksi.

2 kommenttia artikkeliin ”Huoli bioenergian kestävyydestä kasvaa – kirje komissaari Kataiselle”

Jätä kommentti

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/