Aloite ympärivuotisesta pyöräilyreitistä pohjoisen Keskuspuiston läpi

leo-stranius-pyoraKuninkaantammentie Keskuspuiston pohjoisreunalla on suosittu ja vilkas pyöräilyreitti.

Tämä reitti muutetaan kuitenkin talven ajaksi latureitiksi, jolloin pyöräily ei ole mahdollista. Lähimmät korvaavat itä-länsi-suuntaiset pyöräreitit ovat etelässä Elontiellä ja pohjoisessa Vantaan Ylästössä.

Helsinkiläinen aktiivipyöräilijä ja Koillis-Helsingin Vihreiden puheenjohtaja Hannu Tuominen vinkkasi minulle tästä ja kirjoitti valmiiksi aloitepohjan.

Aloitteessa esitämme, että Kuninkaantammentie pidetään myös talvikaudella pyöräilyreittinä Haltialan ja Pitkäkosken välillä sekä laduille etsitään/tehdään korvaavat reitit.

Käytännössä ladun ja pyörätien voi talvella sovittaa yhteen esimerkiksi niin, että reitin vieressä menevä oja laitetaan menemään putkeen ja sen päälle tehdään talvella hiihtolatu.

Jätin aloitteen kaupunginvaltuuston kokouksessa 16.11.2016. Alla aloite kokonaisuudessaan. Kiitos Hannulle aktiivisuudesta ja nyt vain toivotaan, että kaupunki ryhtyy toimiin asian korjaamiseksi.

***

 

Aloite ympärivuotisesta pyöräilyreitistä pohjoisen Keskuspuiston läpi

Valtuustostrategian mukaan

– Palveluiden ja työpaikka-alueiden saavutettavuutta parannetaan kehittämällä joukkoliikenneyhteyksiä sekä kävely- ja pyörätieverkostoja.

– Edistetään kestävää liikkumista lisäämällä kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen osuutta liikenteestä. Tavoitteena lisäys prosenttiyksiköllä vuosittain, 4 prosenttiyksikköä valtuustokauden aikana.

– Jalankulku- ja pyöräilyverkostojen jatkuvuutta ja turvallisuutta parannetaan.

– Priorisoidaan joukkoliikenteen, kävelyn tai pyöräilyn osuutta nostavat liikennehankkeita.

Kuninkaantammentie Keskuspuiston pohjoisreunalla on suosittu ja vilkas pyöräilyreitti. Ulkoilun ja harrastepyöräilyn lisäksi työmatkapyöräily on siellä jatkuvasti lisääntynyt. Yhä useampi helsinkiläinen pyöräilee läpi talven.

Kuninkaantammentie muutetaan kuitenkin nyt talven ajaksi latureitiksi, jolloin pyöräily ei ole mahdollista. Lähimmät korvaavat itä-länsi-suuntaiset pyöräreitit ovat etelässä Elontiellä ja pohjoisessa Vantaan Ylästössä. Talvipyöräilyn kasvaneeseen suosioon nähden tätä ei voi pitää tarkoituksenmukaisena.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Kuninkaantammentie pidetään myös talvikaudella pyöräilyreittinä Haltialan ja Pitkäkosken välillä sekä laduille etsitään/tehdään korvaavat reitit.

4 kommenttia artikkeliin ”Aloite ympärivuotisesta pyöräilyreitistä pohjoisen Keskuspuiston läpi”

 1. Kuninkaantammentie Keskuspuiston pohjoisreunalla on Paloheinän suosituimpia ja vilkkaimipia hiihtoreittejä. Se on olennainen osa alueen latureitistöä ja tarjoaa vaihtoehdon Vantaanjoen varren peltoladulle, ja on metsän katveessa käytettävissä pitkälle kevääseen, jos lunta on. Pyöräbaana heikentäisi myös Pitkäkosken ulkoilumajan yhteyksiä latuverkkoon.

  Kapea latutie kulkee täydellisessä talvisessa rauhassa suojelualueen ja arboretumin läpi, eikä todellakaan kaipaa vierelleen mitään ojan päälle putkitettuja pyöräilybaanoja muutamaa talvipyöräilijää varten. Hiihtoaika Helsingissä on yleensä enintään pari kuukautta, jonain vuosina vain muutama viikko.

  Paloheinän ympäristön metsiä on jo raiskattu tarpeeksi muutenkin Paloheinän ulkoilumajan ympäristössä tapahtuneen joukkoliikennekadun rakentamisen takia, jonka vaikutukset ovat levinneet pitkälti myös ulkoilumajan takaiseen metsään. Edes Vantaanjoen reunan rikkomattomat metsäalueet pitää jättää rauhaan.

  Vastaa
 2. Paloheinän metsiä pitäisi varjella kaikin tavoin, niin kesällä kuin talvellakin. Vaikea ymmärtää, että kilometrien pituisen metsäalueen halki pitäisi alkaa linjaamaan mitään uusia väyliä.

  Jokainen joka on nähnyt, miten rakennusvirasto kohtelee viheralueitaan, voi kuvitella, miltä Kuninkaantammentien hiekkatien ympäristö näyttäisi sen jälkeen, kun viraston maansiirtokaivurit päästettäisiin tien varsille hehtaarihakkuita ja baanoituksia tekemään. Käpylän radanvarren pyöräbaanasta voi käydä hakemassa vaikutelmia.

  Vastaa
 3. Uusia baanoja joudutaan rakentamaan jos Keskuspuiston läpi kulkeva Kuninkaantammentien latureitti otetaan talvella pyöräilykäyttöön, ja sen takia metsään raivataan uusi korvaava, kilometrien mittainen rinnakkainen latuväylä hiihtämistä varten, kuten aloitteessa ehdotetaan.

  Tällaisten rinnakkaisten väylien rakentaminen tällaiseen ympäristöön on täysin edesvastuutonta vain sen takia, että pyöräily Kuninkaantammentiellä on nyt estynyt muutamana kuukautena vuodessa.

  Uusien latuväylien raivaamisen lisäksi saataisiin siis kilometrien mittainen aurattu ja hiekoitettu pyöräilyväylä keskelle lumista metsää Helsingin parhaalla rakentamattomalla luontoalueella muutamaa talvipyöräilijää varten.

  Kuninkaantammentien ympäristö Keskuspuiston pohjoisreunalla on Paloheinän suosituimpia ja vilkkaimipia hiihtoreittejä, missä talvisin käy päivittäin parhaimmillaan satoja, ellei tuhansia hiihtäjiä nauttimassa talvisen metsän erämaisesta tunnelmasta. Sellaisena metsäalue pitäisi myös säilyttää.

  Vastaa

Jätä kommentti