Nyhtökaura eli kypsä kaura-papu-proteiinivalmiste

Nyhtökaura ja uudet perunatPääsin vihdoin 12.6.2016 maistamaan ensimmäisen kerran paljon huomiota saanutta kaurasta ja palkokasveista valmistettua nyhtökauraa.

Kiitos ystävilleni Päiville ja Jannelle, jotka toivat sitä meille lahjaksi!

Ensimmäinen nyhtökaura syötiin meillä kotona uusien perunoiden kanssa pannulla kevyesti paistettuna. Myös 2- ja 4-vuotiaat lapset tykkäsivät todella paljon. Sen sijaan naapurin 7-vuotian lapsi vain hämmästeli ja irvisteli, kun hehkutin hänelle nyhtökauraa pihalla.

Miltä nyhtökaura sitten maistu? Hyvältä. Maku on mieto eli mausteilla ja kastikkeella sitä voi terästää oman maun mukaan. Nyhtökaura vastaa koostumukseltaan ja makuelämykseltä ehkä eniten vehnägluteenista valmistettua seitania. Nyhtökauran ylivoimaisuun on kuitenkin siinä, että sitä voi syödä suoraan sellaisenaan ilman pitkää valmistamista. Nyhtökauraa voi myös käyttää melkein missä vain, aivan kuten soijarouhetta tai seitaniakin.

Ihastuin nyhtökauraan siis ensikokeilulla. Helppoa, ekologista, terveellistä ja ravitsevaa. Sopii erittäin hyvin esimerkiksi lapsiperheille tai henkilöille, joille ruuan laittaminen ei ole joko mahdollista tai mukavuusalueen ydintä. Meidän perheestä tuli ensikokeilun perusteella nyhtökauran suurkuluttajia.

Kaikesta huolimatta olen ollut yllättynyt, miten suuren suosion nyhtökaura on saanut. Jos ei tietäisi, että kovan kysynnän ja toistaiseksi vielä pienen tuotantokapasiteetin takia nyhtökauraa on vaikea saada, arvaisin, että rajoitetussa saatavuudessa on kyse puhtaasta markkinointikikasta.

Tuntuu aivan hassulta, että nyhtökauraa saa vain osasta kauppoja, joistakin vain tuoretiskin takaa ja joistain vain tiettyihin kellonaikoihin. Tervetuloa sääntelytalous. Seuraavaksi kotitalouksiin jaetaan varmaan kuponkeja, joita vasten nyhtökauraa voi käydä ostamassa (hymiö).

Toivottavasti nyhtökauran suosio on merkki siitä, että ihmiset haluavat enemmän terveellistä, ekologista ja eettistä ruokaa. Ja toivottavasti sen saatavuus paranee lähiaikoina merkittävästi. Kotimainen nyhtökaura on aivan erinomainen vaihtoehto eläinproteiinin syönnille. Toivottavasti tämän myötä suomalaisten lihankulutus kääntyy kunnolla laskuun.

Mikä ihmeen nyhtökaura? Kyseessä on kaura-papuvalmiste, joka pitää tuoteselosteen mukaan sisällään seuraavia ainesosia: Vesi, kaura 13% (kauralese, täysjyväkaurajauho, kauraproteiini), herneproteiini 13%, härkäpapuproteiini 8%, tomaattisose, jodioitu suola, kauramallas, rypsiöljy, ravintohiiva, lehtipersilja, kuivattu paprika, savupaprika.

Suosittelen kokeilemaan ja maistamaan! Lisää tietoa esimerkiksi valmistajan sivuilla.

3 kommenttia artikkeliin ”Nyhtökaura eli kypsä kaura-papu-proteiinivalmiste”

  1. Miksi sen nimi on nyhtökaura? Nyhdetäänkö kaura pellosta leikkaamisen sijaan? Miten sitä valmistetaan? Onko valmistustekniikka salaista? Onko se raaka vai kypsennetty?

    Vastaa

Jätä kommentti