Politiikan superviikonloppu: 9 havaintoa Keskustan puoluekokouksesta

Suomi 100% uusiutuvaa nyt Kuva Riku EskelinenPolitiikan superlauantai on omalta osaltani takana. Itselläni oli ainutlaatuinen mahdollisuus seurata Keskustan puoluekokousta paikan päällä Seinäjoella.

Kokoomuksen ja Vasemmistoliiton kokouksia seurasin pääsääntöisesti Twitterin välityksellä.

Ohessa yhdeksän havaintoa Keskustan puoluekokouksesta.

1. Tervetullut olo. Oli aidosti ilahduttavaa, miten hyvin ulkopuolinen luonnonsuojelija ja kokoustarkkailija otettiin vastaan sekä puolue-eliitin että tavallisen kokousväen keskuudessa. Olo oli siis tervetullut. Ja Keskustanuorten pisteellä vieraillessa vältin vain täpärästi liittymiseni Keskustanuoriin (hymiö). Selvisin tilanteesta ostamalla rintanapin ja tukemalla sitä kautta puolueen mainion nuorisojärjestön työtä viidellä eurolla.

2. Hienoja puheita. Keskustan varapuheenjohtaja- ja puoluesihteeriehdokkaat olivat kaikki loistavia puhujia. Teknisesti. Vaikka politiikan sisällöt ja tiukat linjaukset olivat puheenvuoroissa aika vähissä, oli puheet todella viihdyttäviä ja retorisesti suorastaan taitavia.

Samaan aikaan yllätyin myönteisesti miten puoluekokouksen syvissä virtauksissa nousi esille erityisesti ihmislähtöisyys, kohtuullisuus sekä luonnon kunnioittaminen ja halu lisätä uusiutuvaa energiaa.

3. Ihmislähtöisyys. Monista puheenvuoroista paistoi läpi se, että ketään ei saa jättää ja heikommista pitää huolehtia. Erityisesti mieleeni jäi esimerkiksi varapuheenjohtajaksi valitun Katri Kulmunin kommentti, jossa hän totesi, että ”Ihmistä ei mitata markkinoilla. Kaikkien on pysyttävä matkassa eikä ketään jätetä.” Tämä on mielestäni hyvin todettu.

4. Kohtuullisuus. Perusvireenä useissa puheenvuoroissa oli myös kohtuullisuus kovaa markkinataloutta ja kilpailua vastaan. Tästä mieleeni jäi varapuheenjohtajaksi niin ikään valitun Antti Kurvisen toteamus: ”Ahneutta ja kateutta vastaan kohtuuden puolella”. Talouskasvusta ja kilpailukyvystä puhuttiin yllättävän vähän. Kohtuullisuutta korostettiin monissa puheenvuoroissa.

5. Luonnonsuojelumyönteisyys. Yllätyin, miten voimakkaasti kokouksessa puhuttiin luonnonsuojelun ja luonnon kunnioittamisen puolesta. Monissa puheenvuoroissa muistutettiin, että ympäristö on jätettävä tuleville sukupolville paremmassa kunnossa. Tästä esimerkkinä puheenjohtaja Juha Sipilän esille nostama ”Realistinen luontosuhde: hyväksytään vuosikasvun hyödyntäminen – tila jätetään paremmassa kunnossa seuraavalle sukupolvelle.”

6. Uusiutuvat energialähteet. Keskustanuoret tempaisivat lauantain kokouspäivän aluksi marssimalla isolla joukolla lavan eteen ja levittämällä banderollin, jossa luki komeasti teksti: ”Suomi 100% uusiutuvaa nyt”. Sama viesti tuli monesta suunnasta. Myös erilaisissa sivutapahtumissa, josta Greenpeacen järjestämä keskustelutilaisuus oli paras. Puolueessa on selvä ja laaja halu edistää uusiutuvia energialähteitä monella tasolla. Esimerkiksi puheenjohtaja Juha Sipilä totesi biokaasusta seuraavaa: ”Se päivä ei ole kaukana, kun tilan biokaasulla kuljetaan omavaraisesti”.

7. Puheet eivät ole vielä tekoja. Valitettavasti käytännön politiikka luonnonsuojelun ja uusiutuvien energialähteiden osalta ei ole aina ollut niin ruusuista. Keskustan johdolla hallitus on karsinut luonnonsuojelumäärärahat minimiin, ajanut ympäristöhallintoa alas ja edistänyt turpeen energiakäyttöä samaan aikaan kun metsienhakkuita halutaan lisätä vaikka luonnon monimuotoisuus heikkenee ja biomassan käyttöä lisätään ilman kunnon kestävyyskriteereitä energiantuotannossa. Tarvitaan siis tekoja. Tekeminen on sanomisen korkein muoto.

8. Nuorennusleikkaus. Henkilövalinnoissa puolue koki rajun nuorennusleikkauksen. Varapuheenjohtajat Katri Kulmuni ja Antti Kurvinen ovat uuden sukupolven keskustalaisia. Nuortapolvea edustaa myös puoluesihteeriksi valittu Jouni Ovaska. Uskon, että nuorennusleikkaus vie puoluetta hyvään suuntaan.

9. Jäähyväiset. Erityisen koskettava hetki oli kun puoluesihteeri Timo Laaninen jätti jäähyväiset yhdessä muiden varapuheenjohtajien kanssa. Siksi tämä kirjoitus onkin hyvä päättää loistavan puhujan Annika Saarikon sanoihin: ”Sydämen sivistystä, lähimmäisen vastuuta ja rakkautta”. Tätä todella tarvitaan.

Kiitos puolueelle ja erityisesti Mari Kokolle kutsuta tulla mukaan seuraamaan kokousta!

2 kommenttia artikkeliin ”Politiikan superviikonloppu: 9 havaintoa Keskustan puoluekokouksesta”

 1. Laitettiinkohan siihen kokoushuoneen ilmaan jotain lisuketta? Ei kai kukaan voi kirjoittaa Ihmistä ei mitata markkinoilla -lörinää, kun Sipilän Kokoomusversioa Kepusta tekee juuri sitä, Miksi toistat tällaista puolueuskollisten propagandaa. Toisaalta, en kyllä vihreisiinkään luottaisi tässä.

  Vastaa
 2. Keskusta osoittaa käytännössä selvästi aivan päinvastaista kuin tuot esille: ihmis-ja luontovastaisuutta ! Todellisuudessa tärkeää on vain business ja rahan hankinta keinoilla millä hyvänsä. Varsinkin lapsiperheiden , naisten, työttömien, opiskelijoiden, tieteentekijöiden ja kaikkien vähäosaisten osalta puheet eivät pidä ollenkaan paikkansa. Keskusta näkyy osaavan bluffaamisen taidon! Tuollaiset kannattajia kalastelevat puheet ovat vain silmänlumetta vallan saamiseksi ja hallussapitämiseksi. Jotta voitaisiin vieläkin paremmin ryöstää työtätekeviä ( joihin itsekin kuulut) ja siirtää valtion julkisia varoja ja omaisuutta rikkaimmalle väestönosalle ja ulkomaille.

  Miten ihmeessä olet joutunut Keskustan puoluekokousta seuraamaan ? Keskustanuorten jäseneksi ”melkein ” joutumisesta ei tulisi tapauksessasi edes esittää ajatusta! Olet siirtymässä yhä enemmän vastapäiseen suuntaan kuin mistä olet lähtöisin… ! Olet unohtamassa juuresi luullessasi, että tunnettuna henkilönä ja vaikuttajana sekä konsulttina ( pienyrittäjänä ? ) olisit noussut korkeampaan yhteiskunnalliseen asemaan kuin mistä olet lähtöisin, vaikka et ole sen kummempi kuin työnostajalle työtään myyvä tavallinen työtätekevä ihminen. Hyvähän on tuntea vastustajan politiikkaa…mutta osallistua nyt tämän puoluekokoukseen…ja kirjoittaa siitä vielä melko myönteiseen sävyyn…

  Itse olisin mieluummin seurannut Vasemmistoliiton puoluekokousta Oulussa. Sielläkin puolueen johto nuortui entisestään. Ja joka tapauksessa Vasemmistoliiton ympäristö-ilmastopolitiikka on lähellä edustamasi Vihreiden politiikkaa., tosin tarkempi ja pätevämpi yhteiskunta-analyysi ja yhteiskunnan edistämisen suunta lisänä. Jo Vihreiltä puuttuu tuo kunnon selvä yhteiskunta-analyysi ja suunta…mutta Keskustalla se on kateissa kokonaan….tai oikeastaan selvä: yhä enemmän oikealle.

  emisissä

  Vastaa

Jätä kommentti