Hävikkiviikko: Nyt edistetään dyykkausta Helsingissä

Valtuustoaloite ruokahävikki Leo StraniusTällä viikolla 7.-13.9.2015 (viikko 37) vietetään kolmannen kerran valtakunnallista Hävikkiviikkoa. Kampanjan taustalla on Kuluttajaliitto.

Hävikkiviikko-kampanjan tarkoitus on kiinnittää huomiota ruokahävikkiin ja kannustaa vähentämään hävikin määrää tuotannon ja kulutuksen kaikissa eri vaiheissa.

Hävikkiviikko haastaa eri tahot ideoimaan ja toimimaan ruokahävikin vähentämiseksi.

Itse otin haasteen vastaan siten, että tein Helsingin kaupunginvaltuustossa 9.9.2015 valtuustoaloitteen dyykkauksen puolesta. Esitän aloitteessa, että kaupunki ohjeistaa kauppoja vanhentuvien ja kolhiintuneiden tuotteiden myynnin tehostamiseen sekä mahdollistaa jätehierarkian mukaisen toiminnan, kuten dyykkaamisen, pitämällä roskiksensa lukitsemattomina ja suhtautumaan dyykkaamiseen myönteisesti, yhtenä kierrätysmuotona.

Alla aloite kokonaisuudessaan. Valtuustoaloitteeni allekirjoitti yhteensä 31 kaupunginvaltuutettua. Mukana oli kaupunginvaltuutettuja mm. kokoomuksesta, vihreistä, sdp:stä, vasemmistoliitosta, perussuomalaisista, rkp:stä ja keskustasta.

* * *

Valtuustoaloite ruokahävikin vähentämiseksi

Päivittäistavarakaupoista ja tukuista päätyy roskiin vuosittain 65-75 miljoonaa kiloa ruokaa. Tämä voitaisiin ehkäistä, sillä suuri osa hävikistä on Evirankin mukaan vielä käyttökelpoisia elintarvikkeita, kuten parasta ennen –päivämäärän saavuttaneita ja kolhiintuneita tuotteita. Nykyisissä toimintatavoissa on ympäristön, ilmaston ja resurssien tehokkaan käytön kannalta paljon parannettavaa.

Elintarvikkeita myös ”dyykataan” jäteastioista hävikin vähentämiseksi. Tämä tulee nähdä yhtenä kierrätysmuotona, kuten vuonna 2013 maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen toteaa aiheesta: ”Maa- ja metsätalousministeriö ei suhtaudu kielteisesti kansalaisten harjoittamaan päivittäistavarakaupan jätteiden ”dyykkaamiseen”, vaan pitää tätä toimintaa jätehierarkian mukaisena kierrätyksenä” eikä ”ole ajateltavissa, että ”dyykkaamista” rajoitettaisiin säädöksillä jatkossakaan.”

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että kaupunki ohjeistaa kauppoja 1. vanhentuvien ja kolhiintuneiden tuotteiden myynnin tehostamiseen sekä 2. mahdollistamaan jätehierarkian mukaisen toiminnan kuten dyykkaamisen pitämällä roskiksensa lukitsemattomina ja suhtautumaan dyykkaamiseen myönteisesti, yhtenä kierrätysmuotona.

Helsingissä 9.9.2015

Leo Stranius (Vihreät)

* * *

Yksi kommentti artikkeliin ”Hävikkiviikko: Nyt edistetään dyykkausta Helsingissä”

Jätä kommentti