Fennovoima pudottaa Suomen vihreän talouden kelkasta ja uhkaa oikeusvaltioperiaatetta – Viisi syytä keskeyttää hanke

Stop Fennovoima Leo StraniusValtioneuvosto päätös jatkaa Fennovoiman ydinvoimalan rakentamislupahakemuksen käsittelyä sotii kaikkia niitä tietoja vastaan, joiden mukaan ydinvoiman kannattavuus on nopeasti heikentymässä uusiutuvan energian läpimurron johdosta.

Päätös vaikeuttaa myös hallituksen sitoumusta kasvattaa uusiutuvan energian osuutta kotimaisessa energiantuotannossa. Lisäksi päätös uhkaa oikeusvaltioperiaatetta.

Valtioneuvoston ei tule jatkaa rakentamislupahakemuksen käsittelyä ja työt Hanhikivellä tulisi keskeyttää välittömästi.

Ohessa viisi syytä, miksi hankkeelle pitäisi laittaa piste.

1. Uusiutuva energia. Ydinvoiman lisärakentaminen vie resursseja uusiutuvan energiatuotannon kehittämiseltä. Uusiutuvan energiatuotannon kehittäminen mahdollistaisi työllistämisen lisäksi kestävän ja vastuullisen energiatalouden tuleville sukupolville.

2. Fossiiliset polttoaineet. Fennovoiman hanke ei vähennä kivihiilen tai tuontiöljyn käyttöä, sillä niitä hyödynnetään lähinnä lämmön- ja huippuvoimantuotannon yhteydessä.

3. Hankkeen epäselvyydet. Fennovoima on käyttänyt kroatialaista bulvaania ostaakseen lisäaikaa ja täydentänyt rakentamislupahakemustaan myöhässä. Omistuspohhaan liittyvien epäselvyyksien lisäksi myös jätteen loppusijoitus on ratkaisematta.

4. Vihreä talous. Elinkeinoministeri Olli Rehn kirjoitti omassa blogissaan vajaa vuosi sitten: “Suomesta uhkaa tulla epäonnistuneiden ydinvoimahankkeiden ulkomuseo, joka putoaa kelkasta vihreän talouden kehittämisen saralla”. Näin on todella käymässä, ja päätöksestä vastaa Rehn itse.

5. Oikeusvaltioperiaate. Fennovoiman hanke uhkaa oikeusvaltioperiaatetta sekä asettaa eri hankkeet ja toimijat eriarvoiseen asemaan.

Mitä pitäisi tehdä?
– Valtioneuvoston ei tule jatkaa rakentamislupahakemuksen käsittelyä
– Työt Hanhikivellä tulisi keskeyttää välittömästi

Lue myös nämä:

3 kommenttia artikkeliin ”Fennovoima pudottaa Suomen vihreän talouden kelkasta ja uhkaa oikeusvaltioperiaatetta – Viisi syytä keskeyttää hanke”

 1. Argumentti 2 sopii valitettavasti yhtä hyvin tai paremmin myös tuuli- ja aurinkosähkön vastustamiseen.

  Surullista, että ympäristönsuojelijoina itseään pitävät kaivavat tällä tavalla maata dekarbonisoinnin alta.

  Ilmastonmuutos tulee, ja on hyvin vaikea ymmärtää miksi jokainen ympäristöjärjestömme vastustaa näinkin merkittävää vähähiilisen energiantuotannon lisäystä, nyt kun sitä olisi tarjolla. Fennovoima tuottaisi vähähiilistä sähköä vuosittain kuitenkin liki yhtä paljon kuin Tanska tuottaa sitä yhteensä..

  Tiedän että tämä ihmetyttää muitakin. Perustimmekin samanhenkisten kanssa kesän alussa puhtaalta pöydältä uuden ympäristöjärjestön – Suomen Ekomodernistit Ry:n. Meillä ympäristönsuojelun taakkana ei ole 1980-luvulta periytyviä asenteita vaan ratkaisujen hyvyyttä arvioidaan tapauskohtaisesti; tervetuloa mukaan!

  https://www.facebook.com/groups/Suomen.Ekomodernistit/

  Vastaa
 2. Minua ihmetyttää se, että ydinvoiman käyttöä sähkön tuottamiseen suositteleva lobby on noin lyhytnäköinen. Nimittäin eräänlaisesta itseään ” moderniksi” kutsuvasta ja ”puhtaalta pöydältä” lähtevästä ydinvoiman puolustajien lobbysta tässä näkyy olevan kysymys, eikä mistään ympäristönsuojelujärjestöstä!

  Pitäisi osata ajatella pitkällä tähtäimellä, sillä tiedämme jo , että ydinvoima on maailman vaarallisin energiatuotannon keino. Eikä pelkästään energian tuottamisessa, vaan myöskin jätteiden osalta. Sen turvallisuus ei ole taattua ja se saastuttaa vakavasti ja kauaskantoisesti planeettaamme jätteillä, joita ei osata poistaa ja hävittää ilman tuhovaikutuksia.

  Kyllä olisi keksittävä muita keinoja uusiutuvan energian tuottamiseen, olkootpa sitten ydinvoima hetkellisesti vähähiilisen sähkön tuottaja.

  Vastaa
 3. Pohdittavaksi: Perjantaiaamuna 7.8.2015 uutisoitiin, että toinen aluepoliittinen teollisuushanke, myöskin pääministerin omasta vaalipiiristä, Talvivaaran kaivos pelastetaan veronmaksajien varoilla. Nyt meistä kaikista suomalaisista on tulossa myös Fennovoiman pelastajia ja suuromistajia, koska Talvivaaran konkurssipesän hallussa oli peräti 3,5% salkku Fennovoiman osakkeita.

  Puheet teollisuuden intresseistä ja rahoituksesta voi siis unohtaa. Hanke on jo aikaisemmin kaatunut veronmaksajien kustannettavaksi kunnallisten energiayhtiöiden kautta, nyt valtio avaa suoran linjan budjettirahoitukseen Terramaren ja Talvivaaran kautta.

  Vastaa

Jätä kommentti