Valtuutettujen tuloissa on eroja: Omat tuloni vuonna 2013

Leo-Stranius-kasvokuvaHelsingin Sanomat uutisoi 12.11.2014 Helsingin kaupunginvaltuutettujen tulotiedot.

Siinä missä keskiverto suomalainen työssäkävijä tienaa noin 38 000 euroa vuodessa, olivat Helsingin kaupunginvaltuutettujen keskitulot yli 75 000 euroa vuodessa.

Esimerkiksi vihreiden valtuustoryhmissä (koko pääkaupunkiseudulla) keskitulot olivat Helsingin Sanomien tietojen mukaan 60 295 euroa vuodessa. Vastaavasti kokoomuksen valtuutettujen ansiot olivat 81 205 euroa, Vasemmistoliiton 72 549 euroa ja Sdp:n 68 646 euroa vuodessa.

Ohessa on avoimuuden hengessä tietoni omista palkka- ja pääomatuloista.

Vuonna 2013 olen saanut yhteensä 34 767,87 euroa ansiotuloja. Tämän lisäksi olen saanut pääomatuloja puolisoni kanssa puoliksi omistamasta sijoitusasunnosta 3618,50 euroa ja lapsen kotihoidon tukea 5819,22 euroa.

Kaikkein merkittävin yksittäinen tulonlähde vuonna 2013 on ollut Helsingin kaupunki. Kaupunginvaltuutettuna, ympäristölautakunnan varapuheenjohtajana ja Helsingin Energian johtokunnan varapuheenjohtajana olen saanut yhteensä 16 847,89 euron tulot kokouspalkkioiden muodossa.

Luonto-Liitosta minulle on vuonna 2013 maksettu palkkoja yhteensä 8995,56 euroa. Loput tulot eli 5305,92 euroa koostuivat erilaisista muutaman satasen puhe- ja kirjoituspalkkioista.

Luonto-Liiton pienehköt tulot johtuivat siitä, että olin lähes koko vuoden hoitovapaalla lapsen kanssa. Todellisuudessa palkkani Luonto-Liiton toiminnanjohtajan on tällä hetkellä 3582,75 euroa kuukaudessa, jonka päälle tulee 20 euron puhelinetu.

Tuloni ovat olleet hiukan alemmat kun suomalaisilla työssäkäyvillä keskimäärin ja noin 2/3 Vihreiden kaupunginvaltuutettujen keskituloista vuonna 2013.

Ovatko tuloni pienet tai kohtuulliset? Omasta mielestäni tuloni ovat huomattavan suuret. Olen ilman muuta etuoikeutettu, koska voin tehdä hyvällä palkalla tai palkkioilla työtä, jonka koen mielekkääksi ja arvokkaaksi.

Kannattaa myös muistaa, että todellinen työstä saatava palkka on paljon muutakin kuin rahaa. Todellisen palkan voi laskea esimerkiksi niin, että kertoo ansaitun rahasumman eli nettopalkan (R) energialla (E), käytetyllä ajalla (A) ja työn yhteiskunnallisella (Y) ja sosiaalisella (S) lisäarvolla sekä onnellisuudella eli työn mielekkyydellä (O). (Kukin kerroin nettopalkan jälkeen välillä 0,5-2,0, ks. täällä tarkemmin).

Tällä tavalla oma kuukausipalkkani kohoaa kymmeniin tuhansiin.

Kannattaa lukea myös nämä:
Maailmanparannuksella tienaa mukavasti: Vuoden 2012 ansio- ja pääomatuloni
Ovatko kaupunginvaltuuston kokouspalkkiot ja muut etuudet kohtuullisia?

Jätä kommentti