Stadin aikapankki 5-vuotta: Kolme syytä suosia aikapankkitoimintaa

Stadin aikapankki Ruby Van Der Wekken ja Tuuli Hirvilammi

Osallistuin sunnuntaina 16.11.2014 Stadin aikapankin 5-vuotisjuhliin Helsingin Rauhanasemalla.

Minulla oli kunnia käyttää tilaisuudessa lyhyt puheenvuoro, jossa pohdiskelin aikapankkitoiminnan ympäristövaikutuksia.

Kiihtyvä sukupuuttoaalto, syvenevä ilmastokriisi ja näiden taustalla oleva luonnonvarojen ylikulutus. Siinä on tämän sukupolven tärkeimmät haasteet.

Samalla tavalla emme voi jatkaa. Luonnonvarojen kulutuksen sijaan kannattaa suosia esimerkiksi palveluita.

Miten Stadin aikapankki tai aikapankkitoiminta liittyy tähän? Aika paljon.

Ilmastonmuutoksen näkökulmasta aikapankkitoiminta auttaa sekä ilmastonmuutoksen torjunnassa että siihen sopeutumisessa.

Ohessa on kolme syytä suosia aikapankkitoimintaa:

1. Aikapankki vähentää luonnonvarojen kulutusta ja edistää palvelutaloutta

Aikapankin avulla siirrytään kulutusyhteiskunnnasta palveluyhteiskuntaan. Tällä hetkellä tavaroiden kulutus kuormittaa ympäristöä eikä sama meno voi jatkua. Monet luonnonvarat hupenevat kovaa vauhtia.

Aikapankissa voi lainata toisilta kestokulutushyödykkeitä, mikä vähentää neitseellisten luonnonvarojen käyttöönottoa. Aikapankin toiminta vähentää ympäristökuormaa kun tavaroita lainataan, korjataan ja jaetaan sen sijaan, että hankitaan aina uusia.

2. Aikapankki kasvattaa sosiaalista pääomaa

Esimerkiksi meidän perhe tapasi vuosia sitten uuden naapurin Stadin aikapankin kautta. Puolisoni kävi tekemässä naapurillemme kielenhuoltopalvelua. Tästä on jäänyt pysyvä ystävyyssuhde. Myös lapsemme ovat hyviä ystäviä. Näin Stadin aikapankki on ollut yhtenä tekijänä luomassa tärkeää sosiaalista pääomaa omassa arjessani.

Vastaavia kohtaamisia ja pysyviä sosiaalisia suhteita on aikapankin kautta luotu vaikka kuinka paljon. On lopulta ympäristönkin kannalta parempi, että ihmiset kasvattavat mieluummin sosiaalista kuin taloudellista tai materiaalista pääomaa.

3. Aikapankki toimii varajärjestelmänä kun kaikki muu romahtaa.

Sosiaaliset verkostot ja vaihtoehtoiset vaihdantajärjestelmät ovat avainasemassa, kun ilmastokaaos etenee, fossiilikapitalismikupla puhkeaa tai jos koko talousjärjestelmä romahtaa.

Jos talousjärjestelmä romahtaa, tarvitaan silti joku tapa, jota kautta voimme vaihtaa palveluita ja osittaa töitä. Aikapankkitoiminta on tähän yksi hyvä varajärjestelmä.

Aikapankin toimintaan osallistuminen on ympäristöteko, jonka avulla saa pienennettyä omaa ympäristökuormitusta, kasvatettua sosiaalista pääomaa sekä luotua vaihtoehtoisia järjestelmiä välttämättömien tuotteiden ja palveluiden saamiseksi.

Tämän lisäksi aikapankkitoiminta on omalta osaltaan lisäämässä aktiivista kansalaistoimintaa ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta. On erityisen hienoa, että esimerkiksi Stadin aikapankissa kaikkien työ on yhtä arvokasta.

Jätä kommentti