Kirkko&Kaupunki -kolumni: Aikatauluta haaveilu

Leo Stranius Kuva Kirkkojakaupunki Oheinen kirjoitukseni julkaistiin 6.8.2014 ilmestyneessä Kirkko&Kaupunki -lehdessä.

”Pitäisikö työelämän menetelmiä soveltaa myös kotona ja vapaalla? Olemme itse kokeilleet joitakin lähestymistapoja.”

Aikatauluta haaveilu

Kun sain ensimmäisen lapsen, eräs tuttuni totesi osuvasti: Nyt sinun pitää olla töissä tehokkaampi ja kotona nöyrempi.

Kolmen vuoden vanhemmuuskokemuksella voin sanoa, että lause pitää paikkansa. Tosin sillä täsmennyksellä, että myös kotona pitää olla tehokkaampi.

Työelämässä painotetaan töiden suunnittelua, koordinointia ja asioiden aikatauluttamista. Vapaa-aikaan näitä asioita harvoin yhdistetään.

Olisiko kuitenkin syytä? Pitäisikö työelämän menetelmiä soveltaa myös kotona ja vapaalla? Olemme itse kokeilleet joitakin lähestymistapoja.

Asioita helpottaaksemme käymme puolison kanssa edellisenä iltana tai aamulla päivän aikataulut läpi, pidämme viikoittain suunnittelupalavereita, joissa sovimme seuraavan viikon menoista sekä käymme läpi työlistat.

Meillä on käytössä myös yhteinen sähköinen kalenteri. Näin molemmat tietävät, missä mennään. Kalenterissa eivät ole pelkästään työasiat. Varaamme kalenteriin myös koko perheen yhteistä vapaa-aikaa. Merkitsemme sinne niin urheilut, isommat kotityöt kuin yhteiset vapaaillatkin. Lisäksi käytämme yhteisiä sähköisiä työlistoja ja muistiinpanoja.

Kuulostaako ahdistavalta? Näin on moni kommentoinut toimintatapojamme. Toki välillä on syytä ottaa rennosti ilman aikatauluja tai koordinointia. Pienten lasten kanssa arki ja lomakin vaatii niin paljon sopimista, muistamista ja tekemistä, että se vetää hyvinkin vertoja keskivertotyöpaikan haasteille.

Arki sujuu paremmin, kun sopii, mitä tehdään, ja tekee, mitä sovitaan. Jos haluaa haaveilla tunnin päämäärättömästi, on parasta varata sillekin kalenterista aika. Muuten voi jäädä haaveet haaveilematta.

Lopulta lähes jokainen meistä suunnittelee ja koordinoi vapaa-aikaansa jollain tavalla. Ainakin, jos harrastaa jotain oleskelua vaativampaa. Miksi tehdä omia juttuja huonosti?

Työelämä ja sinne kehitetyt työkalut ja -tavat tarjoavat monia tehokkaita keinoja myös arjen hallintaan. Näin vapaa-ajan voi käyttää nimenomaan siihen, mihin haluaa.

Leo Stranius
leo.stranius@iki.fi
Kirjoittaja on Luonto-Liiton toiminnanjohtaja,
Helsingin kaupunginvaltuutettu ja ympäristöbloggaaja.

Jätä kommentti