Mitä kannattaa tehdä ennen nukkumaanmenoa: 10 vinkkiä jokaiselle illalle

Nukkuvat lapsetMitä kannattaa tehdä illalla ennen nukkumaanmenoa?

Aika monet katsovat televisiota. Itsekin saatan illalla katsoa puhelimestani elokuvaa, lukea uutisia tai surffailla Facebookissa ja Twitterissä.

Mitä oikeasti kannattaisi tehdä? Ohessa on kymmenen vinkkiä iltarutiiniksi.

1. Lopeta päivä ajoissa. Elämässä on muutakin kuin työtä. Hyvä sääntö voi olla, ettei työskentele enää kello 18 jälkeen. Poikkeuksia toki tulee, mutta lähtökohdaksi kannattaa ottaa se, että elämässä on muutakin kuin palkkatyötä ja lepoa.

2. Tee asiat valmiiksi. Älä jätä yksittäisiä hommia kesken. Näin asiat eivät jää pyörimään mieleen. Voit keskittyä illalla muihin juttuihin ja nukut paremmin.

3. Vietä aikaa perheen ja ystävien kanssa. Laatuaikaa voi ja kannattaa varata myös kalenteriin. Esimerkiksi yksi tai kaksi vapaailtaa perheen kanssa joka viikko. Tai jokainen keskiviikkoilta ystäville. Yhteinen iltapala tai iltahetki läheisten kanssa joka päivä klo 20-21.

4. Suunnittele ja valmistaudu seuraavaan päivään. Käy läpi kalenterisi ja työlistasi. Kirjoita ylös ja aikatauluta seuraavan päivän tärkeimmät tehtävät ja tavoitteet. Pakkaa valmiiksi ja laita esille seuraavan päivän tavarat ja vaatteet.

5. Meditoi tai kuntoile. Mietiskely tekee hyvää ja rentouttaa. Myös juoksu, venyttely tai muu vastaava liikunta voi toimia hyvänä meditaatioharjoituksena. Kovin myöhään ei kuitenkaan kannata harrastaa rankkaa kuntoilua, sillä se heikentää unen laatua. Itse käyn kuntoilemassa mieluiten aamuisin.

6. Kirjoita ylös päivän saavutukset. Pohdi ja kirjoita ylös päivän aikana oppimiasi ja tekemiäsi asioita sekä saavutuksia. Pidä päiväkirjaa. Osoita kiitollisuutta. Kiitä esimerkiksi puolisoasi päivän päätteeksi viidestä eri asiasta.

7. Poistu verkosta. Uutisia ja päivityksiä riittää seurattavaksi vuorokauden ympäri. Jossain vaiheessa iltaa, esimerkiksi klo 21 jälkeen, niitä ei kuitenkaan enää kannata lukea.

8. Käy läpi mielessäsi seuraava päivä. Käytä viisi minuuttia siihen, että teet mielikuvaharjoituksen seuraavan päivän kulusta ennen nukkumaan menoa. Visualisoi mielessäsi seuraavan päivän tärkeimmät tehtävät.

9. Lue kirjoja. Viikossa voi pitää esimerkiksi yhden lukupäivän tai –illan. Vielä parempi on kuitenkin, jos luet kirjoja edes vähän joka ilta.

10. Nuku tarpeeksi. Tarvitseeko tätä perustella? Riittävä lepo, palautuminen ja uni on kaiken jaksamisen ja hyvinvoinnin perusta.

…ja yksi hyvä tapa lisätä omaa hyvinvointia on tietysti katsella nukkuvia lapsia iltaisin.

Lähde ja inspiraatio tälle kirjoitukselle syntyi tästä tekstistä:
10 Things Most Successful People Do At Night Before Sleep

8 kommenttia artikkeliin ”Mitä kannattaa tehdä ennen nukkumaanmenoa: 10 vinkkiä jokaiselle illalle”

 1. Huh, huh, vaikuttaa tosi ahdistavalta elämällä tuollainen. Vähän turhan militantilta ja järjestelmälliseltä. Taitaa olla vain mutu-juttua. Mikä sopii sinulle, ei välttämättä sovi toisille. Eikä taida noin ankarasti eläen mitään kovin luovaa syntyä. Sopii tosin tähän aikaan.

  Vastaa
 2. Samat sanat! Ahdistavan tukalaksi tulee olo jo tuollaisen ohjelistan noudattamisajatuksesta. Jotenkin se saattaa syyllistää niitä, jotka eivät elä yhtä ankarasti.Tosiaan hyvin rajoittavaa ja puhtaan ”taistelevaa” ja teknokraattista ajattelua! Normaalisti ajatellen uskoisin, että työ ja sen teknokraattisuus ei saisi vaikutta yksityiselämän menoon.Eihän työn tai aktivistisen toiminnan järjestelmällisyys ole välttâmättä läheskään jokapäiväisen elämän järjestelmällisyyden tapaista. Josko sellaisesta syntyy mitään todella luovaa ja kestävää ?Raisitut ja väsyt ennen aikojaan.
  Ihan jotain sekti-ideologiaa ja gurutouhua on antaa tällaisia elämänohjeita toisille ihmisille, sillä kuitenkaan todellisessa käytännön elämässä ei voi noudattaa kaikkia hvviäkään neuvoja.Et varmaan itsekään noudata aina mitä ehdotat toisille ?Ja kaiken yksityisen elämänkin listaaminen , numeroiminen ja noin sotilaallisesti kartoittaminen viittaa selvästi mielen rauhattomuuteen, epävarmuuteen.Tuntuu, että olet jotenkin asettanut liian korkealle oman egosi Mitä sinulta on puuttunut tai puuttuu ?Ja mitä (ja kenelle ?) haluat osoittaa olemalla kaikessa niin ”pätevä” huippuosaaja , että voi antaa noinkin raskaita elämänohjeita muille ?
  Miksi ihmeessä haet Leo jatkuvasti kirjoituksillesi ja suosituksillesi pohjaa englanninkielisistä teksteistä, joilla ei välttämättä ole yhteyttä suomalaiseen kulttuuriin ( vaikkakin se on ajan henki ) ? Yrittäisit olla matkimatta ja seuraamatta kaikenmaailman muoti-ilmiöitä , ja keksisit jotain todella omintakeista !!
  Toivon , ettei kritiikkiäni taas sensuroida ..

  Vastaa
 3. Anteeksi Leo, kun jatkan jurnuttamista tästä aiheesta!
  lueskelin tuota englanninkielistä ( missä maassa tehtyä ?) lähde-ja inspiraatiotekstiäsi, ja kauhistuin yhä syvemmin siinä ja siihen perustuvassa sinun tekstissäsi piilevää performanssiajattelua. Muistathan miten kävi keväällä Germanwingsin nuorelle lentäjälle, joka pyrki pakkomielteisesti olemaan huippuosaava, kykenevä, menestyvä, ja lopulta tunnettu… ?
  Eihän kaikista tule huippuluokan ”menestyviä” ja ”tuotteliaita ” tunnettuja ihmisiä millään konstilla! Mitä tuolla menestymisellä tarkoitetaan, ja miksi pitäisi ehdottomasti ”menestyä” ja olla tuottelias , millaisessa yhteiskunnassa ? Ihminen voi olla ihan tyytyväinen elämäänsä olematta valtavasti aikaansaava , menestynyt ja tunnettu. Elämäntapoja ja olemisenfilosofioita kun on monenlaisia.Sinun elämäntapasi näyttää hyvin kiihkeältä, on oltava hirveän pätevä ja tuottelias.Minkä takia ? Pyrit olemaan näkyvästi ihailun ja arvostuksen kohteena,ja samalla unohdat olla oikeasti nöyrän vaatimaton.
  Eivät kaikki pyri tällaiseen, vaikkakin nykymaailma ajaa ihmistä yhä nopeampiin ja ”tehokkaampiin” näkyviin suorituksiin uuvuttaen hänet. Siinä menossa ei ehdi eikä jaksa edes pitää päiväkirjaa kaikista tekemisistä!
  Huvittaa tuo naivi kiitollisuuden osoittaminen.Sinänsä hyvä asia osata olla kiitollinen ja tuoda se julki.Mutta jos esimerkiksi puolison kanssa on ollut päivän mittaan erimielisyyksiä ja epäsopua, niin innostaako ryhtyä kiittelemään viittä kertaa ? Niin tasaista perhe-elämää ei olekaan, että joka ilta huvittaisi kumppania kiitellä!Kiitteleekös vaimo sinua jatkuvastiviidestä asiasta ?

  Kun olet joka ilta suorittanut ohjeeksi antamasi ”rituaalin”, niin nukutko todella rauhallisesti painajaisitta ?

  Vastaa
 4. Kateellisuushan on pahansuopuutta. Toisen menestyksen alaspainamista.

  Toiset yrittää kehittää itseää jotta itsellä sekä läheisillä olisi asiat elämässä paremmin. Toiset arvostelee kommenteissa ja yrittää saada omaa pahaa oloaan tarttumaan muihin.

  Olipas hyvä että löysin tämänkin ohjeen. Uskon pystyväni hyödyntämään omassa elämässäni, että minä ja läheiseni voisimme paremmin.

  2,5 vuotta itsensä kehittämistä takana ja niistä kadun 0 päivää 🙂 loistavaa loppu iltaa kaikille. Nyt puhelin kiinni ja ilta kävelylle huomenna on taas mahtava päivä edessä.

  Vastaa
 5. Hyvä Möhkövaan,

  Huvittaa puheesi.Uskot sinäkin voivasi antaa päteviä elämänohjeita muille ! Erehdyt henkilöstä ainakin minua arvostellessasi ja neuvoessasi.
  Minulla on jokainen huominen ”mahtava päivä” ja voin viettää aikaa niin kauan kuin mieli tekee ulkona ja kävelyllä luonnossa tai puuhailla pihalla. En koe stressiä mistään syystä. Ja uni maistuu ilman erityisiä ohjeitakin, kun mieli on rauhallinen !
  Vaikka oikeassa elämässä kaikki ei voi olla vain positiivista , niin kritisoivat kommentit eivät välttämättä tarkoita sitä, että kommentoijalla on paha olo, jota haluaisi levittää muille! Minulla ei ole ollenkaan paha olo, enkä edes tiedä, mitä kateus ja pahansuopaisuus tarkoittaa! Minun ei tosiaankaan tarvitse kadehtia ketään eikä mistään. En ole koskaan osannut tuntea kateutta toisia kohtaan, enkä myöskään vihaa! Ja viis välitän toisen menestyksestä ! Mitä on menestys? Ja mitä merkitystä sillä on elämässä ? Ei yhtään mitään, kun elämä ja elämänlaatu on muutoin niin sanotusti kaikinpuolin kunnossa, ja kun nauttii elämästä. En elä jonkun epämääräisen ja ohimenevän ”menestyksen” toivossa, enkä muiden takia ja näyttääkseni muille jotakin ! Elän itselleni, ja sitä kautta kykenen paremmin elämään muiden kanssa ja osoittamaan solidaarisuutta muille.

  Minulla puolestani itseni kehittämistä on takanapäin jo lähes 70 vuotta. Olen vain yksinkertaisesti realisti, jonka elämänfilosofia ja elâmäntapa on kehittynyt pitkän kokemuksen aikana asuessani eri puolilla maailmaa ja ollen tekemisissä erilaisten ihmisten , elämäntapojen ja kulttuurien kanssa. Siis todellisessa vuorovakutuksessa ihmisten ja luonnon kanssa. BONNE NUIT et dorme BIEN !

  Vastaa
 6. Lisäys edelliseen:

  Kenenkähän ”pahasta olosta” tässä on kysymys ?
  Kiihkomielinen ja jatkuva asoluuttisen onnellisuuden, fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin, ”tehokkuuden” ja menestyksen tavoittelun hysteria on sairautta.
  Yletön itseensä keskittyminen ja itsensä korostaminen ei ole tervettä. Ja tällaisen individualistisen ajattelutavan levittäminen muille on vieläkin sairaalloisempaa. Kun se kulkeutuu työn lisäksi yksityiselämäänkin, niin se voi ,haettua päinvastaisesti, olla hyvinkin tuhoavaa.

  Onhan Donald Trumpkin tullut tunnetuksi ja amerikkalaisittain ”menestynyt”, ja hänkin on olevinaan ”tehokas”, mutta moniko meistä haluaisi olla hänen kaltaisensa ?.

  Vastaa
  • Minulle menestys on oman itsensä ylittämistä ja/tai nykyisen tilanteen vakaana pitämistä.

   Merkityksen huomaa vasta, kun menestystä saavuttaa.

   Yllättävän moni haluaisi kuten trump. Faneja hänellä on kuitenkin miljoonia.

   Vastaukset kysymyksiisi mitkä olivat osoitettu minulle.

   Ja kyllä leo tuntuu lukemani perusteella minustakin ääripäältä mutta en osaa yhdistää häntä sinun tekstiisi.

   Ensimmäistä kertaa kuulin koko henkilöstä 6 päivää sitten ja nyt lukenut hänestä suhteettoman paljon. Olen niin tuore hippi 🙂

   On mukavaa että muistutat minua palaamaan sivuille kommenteilla. Ehdottaisin kuitenkin huutomerkkien käytön rajoittamista koska kertoessasi ettet ole vihainen! Ja olet rauhallinen! On vähän ristiriitaista 🙂

   Vastaan jatkossakin mielelläni viesteihisi mikäli ne koskevat alkuperäistä aihetta.

   Oletan kommentoinnin olevan sitä varten. Loistavaa loppuiltaa kaikille 🙂

   Vastaa
 7. Möhkövaan,
  Kiitos vastauksestasi. Muuten, yksi lempipaikkani Suomessa on Möhkö, siellä Ilomantsin perillä ihan Venäjän rajalla.
  Kaikki komenttini koskevat alkuperäistä aihetta. Käsittelen sitä sekä käytännölliseltä että filosofiselta kantilta katsoen Huutomerkki puolestaan ei ilmaise vihaisuutta.Huutomerkillä voidaan korostaa asiaa, kuvata monenlaista huudahtamista tai myöskin ihmettelyä, rauhallistakin sellaista .

  Miksi pitäisi ”ylittää itsensä” voidakseen olla jotenkin siedettävä ja muidenkin hyväksyttävissä ?Julkista menestystä ei monikaan tarvitse ollakseen normaali ihminen ja elääkseen ihan täytenäistä elämää. Nykyisen tilanteen vakaana pitäminenkään ei vaadi mitään erityistä ”menestystä”.

  Minä olen tuntenut Leon siitä asti,kun hän potki äitinsä vatsassa silloisessa Leningradissa, ja kun hän sitten vähän myöhemmin Suomessa mummolassa huusi äidilleen häkkisängystä : ” HLEB !” Johon ”äärimmäisen ” tiukkaan vaatimukseen äitinsä vastasi yhtä tiukasti : ”Hliebushka nietu!”. Sen koommin en ole kuullut Leon esittävän erityiseni ”ääripään ” vaatimuksia.Ja tästä ajasta Leo on sittemmin kehittynyt ennemminkin hämmästyttävän myönteiseen suuntaan.

  leo ei ole mielestäni erityisen ”ääripää” missään. Hän on vain ylipursuava, ja joidenkin asioiden suhteen hieman fanaattinen ja liian ”made in US”. Niinkuin näiden elämänohjeiden antamisessa! Mutta tämähän on tavanomaista Suomessa, jossa väestön yleinen elämäntapa ja kulttuuri ovat nykyään ihan jotain muuta kuin perisuomalaista. Ja monissa asioissa hän on selvästi naivi idealisti, joka ei huomaa reaaliteettien olevan erilaisia kuin hän luulee.. Laitan tämän hänen nuoruutensa ja kokemattomuutensa kontolle. Varsinkin poliittisissa kysymyksissä hän on vielä liian ”vihreä”.

  Elämänkokemuksen myötä liika innostus, turha naivius ja idealismi tasoittuvat, kunhan todellisuus tulee eteen konkreettisessa muodossa, politiikassakin. Tuota ”ääripää”-sanaa käytetään Suomessa nykyään monesti väärin puhuttaessa ihmisistä ja heidän mielipiteistään. Demokraattisessa oikeusvaltiossakaan ei ole ollenkaan ”ääriajattelua” haluta oikeudenmukaisuutta tai puolustaa esimerkiksi vähäosaisia ihmisiä tai pakolaisia ja vaatia heidän elämänsä ja oikeuksiensa kunnioittamista. Osoittaa mieltään rauhan ja ihmisoikeuksien puolesta ei ole ”ääripään” ideologista toimintaa, vaikka nämä liian usein sellaiseksi luokitellaankin..
  Mukava kuitenkin, että olet ”löytänyt” Leon blogin ja olet ollut kiinnostunut hänen tekemisistään.

  Vastaa

Jätä kommentti